Reklama

Mięsa

Niedzielne obiady Szymona Szlendaka

Żeberka wieprzowe na młodej kapuście ze świeżymi pomidorami

Swoje propozycje na rodzinne obiady przedstawia młody utalentowany kucharz. W 2012 r. zdobył tytuł Kucharza Odkrycie Roku oraz gotował w Pałacu Prezydenckim podczas kolacji wydanej z okazji Narodowego Święta Niepodległości. Pochodzi z Częstochowy, gdzie ukończył Technikum w Zespole Szkół Gastronomicznych.
Od dwóch lat pracuje w Warszawie w autorskiej restauracji Karola Okrasy - znakomitego szefa kuchni, prowadzącego telewizyjne programy.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

1,2 kg żeberek wieprzowych
10 dag miodu gryczanego
250 ml piwa (najlepiej pszeniczne lub gryczane)
5 dag musztardy (dijon lub sarepskiej)
świeży majeranek
kilka ziaren kminku
sól
świeżo zmielony pieprz
1 kg młodej białej kapusty
6-8 pomidorów
10 dag masła ekstra
pęczek koperku
2 ząbki czosnku

Wykonanie:

Przygotować marynatę do mięsa: wymieszać piwo, musztardę, miód i kminek. Żeberka natrzeć solą, pieprzem, gałązkami majeranku i pozostawić w lodówce na kilka godzin. Następnie obsmażyć mięso na grillu lub patelni i przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalewając przygotowaną wcześniej marynatą. Tak przygotowane żeberka piec w piekarniku rozgrzanym do 120oC przez ok. godzinę, a następnie na kolejne 30 min zwiększyć temperaturę do 160oC. Cały czas podlewać mięso marynatą. W tym czasie przygotować kapustę: poszatkować ją i sparzyć wrzątkiem. Z pomidorów usunąć skórkę oraz gniazda nasienne. Filety pomidorów pokroić w grubą kostkę. Obgotowaną kapustę - jeszcze chrupiącą - przełożyć do rondla, dodać masło, pomidory i czosnek pokrojony w plasterki. Dusić kilka minut, a na koniec przyprawić solą, pieprzem i posiekanym koperkiem.

Upieczone żeberka pokroić na mniejsze kawałki i podawać na duszonej kapuście z pomidorami.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2013-07-30 09:40

Oceń: +4 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Sałatka ziemniaczana z boczkiem

Ojciec Jan, kapucyn, przez wiele lat proboszcz i zarazem kustosz sanktuarium św. Ojca Pio w Terliczce koło Rzeszowa, gdzie przyjmował licznych pielgrzymów. Obecnie pracuje na placówce zakonnej w Nowej Soli. Chętnie dzieli się swoimi sprawdzonymi przepisami z naszymi Czytelnikami.

70 dag ziemniaków 1 większy ogórek konserwowy 15 dag surowego wędzonego boczku 1 łyżka masła mały słoiczek majonezu sól pieprz sok z cytryny pół pęczka szczypiorku
CZYTAJ DALEJ

Senior w kulturach i religiach świata

2025-11-19 16:10

Wrocławskie Centrum Seniora

Zapraszamy na dwa dni rozmów i refleksji na temat seniorów

Wrocławskie Centrum Rozwoju Społecznego-Wrocławskie Centrum Seniora we współpracy z Papieskim Wydziałem Teologicznym zapraszają na dwa dni inspirujących wykładów i owocnych dyskusji. Już 20 i 21 listopada odbędą się V Wrocławskie Dni Gerontologii: „Senior w kulturach i religiach świata”. Konferencja zgromadzi ekspertów, praktyków i wszystkich, dla których ważny jest szacunek wobec osób starszych. To dwa dni rozmów, inspiracji i refleksji nad tym, jak wspólnie tworzyć świat przyjazny seniorom – z troską, zrozumieniem i uznaniem dla ich doświadczenia.
CZYTAJ DALEJ

Muzeum Armii Krajowej w Krakowie laureatem BohaterONa 2025

2025-11-20 13:26

Tomasz Tołłoczko.

Dyrektor MAK Jarosław Szarek odbiera statuetkę BohaterONa

Dyrektor MAK Jarosław Szarek odbiera statuetkę BohaterONa

W tegorocznej edycji Nagród BohaterON im. Powstańców Warszawskich Muzeum Armii Krajowej w Krakowie otrzymało srebrną statuetkę w kategorii Instytucja.

Wyróżniono zrealizowany w 2024 r. muzealny projekt „Plenerowe warsztaty historyczne. 80. rocznica Akcji >>Burza>Burza<< w Małopolsce”.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję