Reklama

Niedziela Kielecka

Święto Chleba w Tokarni

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

W skansenie w Tokarni od kilku lat przyjęło się wydarzenie pn. Święto Chleba. Prezentacje i prelekcje uczą, jak trudna i daleka jest droga do tego, aby powstał bochen chleba. Ten prawdziwy, wypieczony z polskiego zboża, na zakwasie.

Podczas święta 28 sierpnia 2016 r. zaprezentowano różne sposoby przemiału, zarówno w wiatraku, młynie pływającym – „Bździelu”, ale również w najbardziej tradycyjnych żarnach. Była to także okazja do zapoznania się z kulturą kaszubską. Uczestnicy święta mogli również obserwować wyrób pieczywa... indyjskiego. Pokaz prowadził pochodzący z Indii Sange Sood, kucharz znany m.in. z popularnego programu telewizyjnego MasterChef.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Jednak spotkanie było poświęcona przede wszystkim polskim wypiekom. Powstawanie chleba i masła według starodawnych receptur można było zobaczyć w stojącej w Parku Etnograficznym chacie z Kaliny Małej. Odwiedzający obejrzeli także prezentacje obrzędów dożynkowych. Oczywiście, tradycyjny polski chleb można było w Tokarni zjeść. Zadbały o to członkinie kół gospodyń wiejskich, które ustawiły tam stragany ze swoimi specjałami.

Muzeum Wsi Kieleckiej podtrzymuje tradycję polskiej kuchni. „Multimedialna książka kucharska”, która powstała w ramach projektu „Góry Świętokrzyskie – Smak Tradycji” jest już dostępna na stronie: www.mwk.com.pl . Zawiera przepisy na potrawy regionalne oparte na produkcie lokalnym: soczewioki, chrzanica, flaki gęsie z czerwoną soczewicą, barszcz chłopski z fasolą, chłopskie jadło oraz gęś z gruszkami i morelą. Na sześciu filmach ciekawe przepisy prezentują uczestnicy warsztatów kulinarnych. Odbywały się one w czerwcu w Kuźni Smaków w Tokarni, a wzięły w nich udział osoby prowadzące gospodarstwa agroturystyczne i punkty gastronomiczne w powiecie kieleckim. Warsztaty prowadzili mistrzowie kuchni. Książka kucharska jest elementem projektu współfinansowanego przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi UE.

2016-09-14 14:17

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Z szacunku do chleba

Niedziela podlaska 49/2019, str. III

[ TEMATY ]

uroczystość

chleb

święto chleba

Sokołów Podlaski

Jadwiga Ostromecka

Tydzień Chleba i Zdrowego Stylu Życia promował polską kulturę i dziedzictwo

Tydzień Chleba i Zdrowego Stylu Życia promował polską kulturę i dziedzictwo
Od 11 lat Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wł. St. Reymonta w Sokołowie Podlaskim organizuje jesienią Tydzień Chleba i Zdrowego Stylu Życia. 25 października w Sokołowskim Ośrodku Kultury miał miejsce uroczysty finał tegorocznej akcji.
CZYTAJ DALEJ

Wydaje się nam, że końcem wszystkiego jest dla nas śmierć

[ TEMATY ]

Ewangelia

maj

rozważanie

ks. Mariusz Słupczyński

Karol Porwich/Niedziela

Rozważanie do Ewangelii J 6,35-40

Czytania liturgiczne na 7 maja 2025;
CZYTAJ DALEJ

Konklawe i najpilniej obserwowany komin świata

2025-05-07 21:12

[ TEMATY ]

konklawe

PAP/EPA/FABIO FRUSTACI

Choć to jeden z głównych symboli konklawe, to jego tradycja sięga jedynie nieco ponad 100 lat. Biały dym z komina zamontowanego na Kaplicy Sykstyńskiej obwieszcza światu wybór papieża. Fumata bianca weszła też na stałe do języka włoskiego jako synonim rozwiązania jakiejś sprawy, zakończenia oczekiwania.

Po raz pierwszy biały dym zwiastował wybór papieża 3 września 1914 roku, gdy wybrano kardynała Giacomo della Chiesa, który przybrał imię Benedykta XV. Wcześniej wybór papieża oznaczał… brak dymu, bowiem karty ze skutecznego głosowania archiwizowano. Dłuższa jest historia czarnego dymu. We wcześniejszych wiekach, niezależnie od tego czy konklawe odbywało się w Watykanie, czy na rzymskim Kwirynale (gdy istniało Państwo Kościelne) czerń z komina była znakiem, że wakat na Stolicy Apostolskiej trwał.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję