Reklama

Z kurczakiem

Składniki:
filet z kurczaka
miks sałat
1 pomidor
1 ogórek zielony
2 -3 suszone pomidory ze słoika
garść pestek słonecznika
przyprawy do kurczaka

Reklama

Sos:
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy

Wykonanie:
Filet z kurczaka pokroić w paski, oprószyć solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć na złoty kolor. Zdjąć z ognia, przestudzić. Na dno pojemnika wyłożyć sałaty – jeśli kawałki są zbyt duże, porwać na mniejsze. Dodać kurczaka oraz drobno pokrojone pomidory z zalewy. Ogórek obrać i pokroić w słupki, pomidor – w cząstki i wyłożyć na mięso. Następnie z podanych wyżej składników przyrządzić sos i polać nim sałatkę. Wierzch posypać prażonymi ziarnami słonecznika (uprażyć go wcześniej na suchej patelni – tylko chwilę, żeby się nie przypalił, i ciągle mieszać).

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Włochy: diecezja czasowo rezygnuje z rodziców chrzestnych

2021-05-11 17:43

[ TEMATY ]

chrzest

Karol Porwich /Niedziela

Od 1 września włoska diecezja Viterbo zawiesza ad experimentum na dwa lata funkcję rodziców chrzestnych i świadków bierzmowania. Wynika to z dekretu miejscowego ordynariusza.

Biskup Lino Fumagalli wyjaśnił, że decyzja ta jest wynikiem refleksji i dyskusji z udziałem księży i Rady Kapłańskiej. – Zmieniający się obecnie kontekst społeczno-kościelny wymaga od nas odważnego rozeznania w zweryfikowaniu i, o ile to konieczne, przemyśleniu wielu wymiarów naszej praktyki duszpasterskiej, ponieważ dziś nie wystarcza „zwykłe administrowanie”, ale konieczne jest bycie w „permanentnym stanie misji” – napisał hierarcha.

CZYTAJ DALEJ

Święcenia diakonatu

2021-05-12 23:40

[ TEMATY ]

diecezja zielonogórsko‑gorzowska

święcenia diakonatu

Fb/Wyższe Seminarium Duchowne w Paradyżu

Kandydaci do święceń diakonatu

Kandydaci do święceń diakonatu

W najbliższą sobotę 15 maja w kościele seminaryjnym w Paradyżu 3 alumnów Zielonogórsko-Gorzowskiego Wyższego Seminarium Duchownego przyjmie święcenia diakonatu, czyli najniższy z trzech stopni sakramentu święceń. Święceń udzieli bp Stefan Regmunt podczas mszy św. odprawianej o godz. 11.00.

CZYTAJ DALEJ

Dobry pasterz. Śp. ks. Adam Szponar

2021-05-14 06:12

Paweł Wysoki

Ksiądz Adam Szponar zakończył ziemskie życie wśród parafian, dla których był gorliwym pasterzem.

Proboszcz parafii Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny w Puławach zmarł 5 maja. Odszedł do Pana niespodziewanie, po 15 latach duszpasterskiej pracy na górce nad Wisłą. 8 maja w zabytkowej świątyni, o którą jako proboszcz nieustannie się troszczył, abp Stanisław Budzik sprawował żałobną Mszę św. - W liturgii Kościoła przeżywamy okres wielkanocny, czas w którym Chrystus został ofiarowany jako nasza Pascha. Jego przejście przez krzyż i śmierć do chwały zmartwychwstania opromienia także naszą drogę. Pascha ks. Adama Szponara, jaka dokonała się w ostatnich dniach, jest wpisana w tajemnicę Paschy Chrystusa. Smucimy się z utraty gorliwego pasterza, ale radujemy się jego zwycięstwem zanurzonym w zwycięstwie Chrystusa i dziękujemy za piękne świadectwo życia - powiedział abp Budzik.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Redaktor Naczelna Tygodnika Katolickiego „Niedziela” wyznaczyła w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję