Reklama

Porady

Specjalista radzi

9 miesięcy oczekiwania

W ciąży, która jest ważnym czasem w życiu kobiety i jej dziecka, trzeba zadbać o zdrowie obojga.

Niedziela Ogólnopolska 30/2021, str. 56

[ TEMATY ]

ciąża

Adobe Stock

Jeżeli do tej pory nasza dieta nie była dobrze zaplanowana, to jest to dobry moment, aby zadbać o sposób odżywiania. Dieta kobiety w ciąży nie musi być wyszukana, powinna być natomiast urozmaicona. Trzeba jeść to, co lubimy, a jednocześnie zachować zasady wynikające z piramidy zdrowego żywienia i uwzględnić składniki, które będą dobrze wpływać na przebieg ciąży i rozwój dziecka.

Jednym z ważnych składników odżywczych jest kwas foliowy, bo jego niedobór może spowodować u dziecka poważne wady. Suplementację kwasu foliowego najlepiej rozpocząć jeszcze przed ciążą i kontynuować w pierwszych 3 miesiącach. Kolejnym składnikiem wpływającym na rozwój dziecka jest żelazo. Tutaj jednak suplementację prowadzimy tylko na zlecenie lekarza, w oparciu o wynik badania krwi, aby uniknąć przedawkowania. Oba składniki powinny być też uwzględnione w naszych posiłkach. Wspomniany wcześniej kwas foliowy występuje dość powszechnie, jego dobrym źródłem są np.: szpinak, kalafior, brokuły, wątróbka, pomarańcze, banany. Niezależnie jednak od spożywania produktów bogatych w kwas foliowy przez pierwsze 3 miesiące ciąży należy go suplementować. Żelazo natomiast w dużej ilości występuje, m.in. w mięsie, żółtkach jaj, płatkach owsianych, herbatce z pokrzywy. Kolejnym ważnym składnikiem jest wapń, którego może dostarczyć mleko. Jeżeli go nie lubimy, to możemy sięgnąć po przetwory mleczne, np. jogurt, kefir, twaróg. Źródłem wapnia są również ciemnozielone warzywa i orzechy.

Często pada pytanie o zapotrzebowanie kaloryczne w ciąży. W pierwszym trymestrze ciąży nie ulega ono zmianie, w drugim i trzecim wynosi przeciętnie 2,5 tys. do 2,8 tys. kalorii na dobę. Listę produktów, które powinnyśmy spożywać, najlepiej ustalić w oparciu o piramidę zdrowego żywienia, opracowaną przez Instytut Żywności i Żywienia. Podstawę piramidy produktów spożywczych stanowią obecnie warzywa i owoce – z naciskiem na warzywa – które powinny być dodawane do każdego posiłku. Najlepiej, aby były surowe lub gotowane na parze, ponieważ wtedy mają najwięcej składników odżywczych. Wiemy, że warzywa strączkowe, np. groch, fasola, i kapustne mogą powodować dolegliwości gastryczne. Nie znaczy to jednak, że trzeba z nich rezygnować – po prostu jedzmy je w małych ilościach.

Reklama

Według dietetyków, codziennie powinnyśmy zjadać 600-650 g warzyw i ok. 350 g owoców. Z grupy owoców wskazane są: jabłka, porzeczki, jagody, truskawki i wszelkie dostępne u nas owoce sezonowe. Są one źródłem witamin i minerałów, zawierają dużo antyoksydantów i błonnik.

Jeżeli chodzi o białko, to 60% zapotrzebowania na nie powinny pokrywać produkty zwierzęce, czyli mięso i jego przetwory, a pozostałe 40% – produkty roślinne, czyli m.in. rośliny strączkowe, takie jak groch, bób czy soja. Kobiety na diecie wegetariańskiej nie muszą z niej rezygnować w czasie ciąży czy w okresie karmienia, ale trzeba koniecznie zadbać, aby była ona dobrze zbilansowana, by dostarczała wystarczającą ilość białka, żelaza i witamin, zwłaszcza z grupy B.

Są produkty spożywcze, które w czasie ciąży trzeba ograniczyć do minimum, należą do nich tzw. fast foody, żywność wysoko przetworzona i słodycze. W tym czasie trzeba całkowicie zrezygnować z picia alkoholu oraz palenia papierosów i przebywania w otoczeniu osób palących. Obie te używki są dla zdrowia dziecka skrajnie niebezpieczne. Alkohol może spowodować urodzenie dziecka z Płodowym Zespołem Alkoholowym FAS, palenie papierosów natomiast – zarówno czynne, jak i bierne – przedwczesny poród, niższą masę urodzeniową dziecka, większą jego podatność na infekcje w niemowlęctwie oraz inne zaburzenia.

Notowała: Anna Wyszyńska

2021-07-20 10:22

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Argentyna: Kościół tworzy ośrodki wsparcia dla kobiet ciężarnych

[ TEMATY ]

Argentyna

ciąża

BOŻENA SZTAJNER

W toczącej się w Argentynie debacie wokół liberalizacji aborcji grupa duchownych pracujących wśród ubogich zaproponowała utworzenie ośrodków wsparcia dla przyszłych matek. Jak poinformowały media tego kraju, inicjatywę podpisało czterech biskupów, dwie zakonnice oraz 20 księży katolickich z dzielnicy ubogich „Villa 31” w stolicy Argentyny, Buenos Aires. Ośrodki, które mają udzielać wsparcia kobietom w trudnych sytuacjach, mogłyby nosić nazwę „Dom macierzyńskich objęć”.

14 czerwca br. po trwającej prawie całą dobę debacie Izba Deputowanych niewielką ilością głosów uchwaliła projekt ustawy zezwalającej na dokonywanie aborcji do 14. tygodnia ciąży. Głosowanie, w którym liderzy partyjni pozostawili deputowanym wolność wyboru, odbyło się po zaciętej dyskusji. Ustawą zajmie się teraz Senat, który do sierpnia może dokonać w dokumencie zmian, bądź definitywnie go przegłosować.

CZYTAJ DALEJ

Watykan: Na placu Świętego Piotra zapalono światła na choince i odsłonięto szopkę

2022-12-03 18:15

[ TEMATY ]

Watykan

choinka

PAP/EPA/MASSIMO PERCOSSI

Na placu Świętego Piotra zapalono w sobotę światła na świątecznej choince z włoskiego regionu Abruzja i odsłonięto szopkę wyrzeźbioną w drewnie przez artystów z Friuli-Wenecji Julijskiej. Plany uroczystej inauguracji na placu pokrzyżowała niepogoda. Uroczystość z udziałem przedstawicieli Watykanu i włoskich władz lokalnych odbyła się w Auli Pawła VI.

Setki lampek włączono na stojącym koło obelisku, udekorowanym bombkami świerku białym, przywiezionym do Watykanu z małej górskiej miejscowości Rosello w Abruzji. Ozdoby choinkowe wykonały dzieci i nastolatki z tamtejszego ośrodka rehabilitacji psychiatrycznej.

CZYTAJ DALEJ

Konkurs na wieniec adwentowy z nagrodami!

2022-12-03 22:30

[ TEMATY ]

konkurs

adwent

wieniec adwentowy

nagrody

Bożena Sztajner/Niedziela

Jednym ze zwyczajów tego okresu jest wieniec adwentowy, najczęściej wykonany z gałązek drzewa iglastego z czterema świecami, które zapala się kolejno w każdą niedzielę Adwentu

Jednym ze zwyczajów tego okresu jest wieniec adwentowy, najczęściej wykonany z gałązek drzewa iglastego z czterema świecami, które zapala się kolejno w każdą niedzielę Adwentu

Zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie na wieniec adwentowy.

II Niedziela Adwentu i druga zapalona świeca na wieńcu adwentowym to znak, że czas radosnego oczekiwania na przyjście Pana Jezusa wchodzi w kolejny etap. Przynagla nas, byśmy byli bardziej gotowi, wszak Adwent to czas oczekiwania – najpierw na powtórne przyjście Chrystusa na końcu czasów, a w ostatniej części Adwentu - jako bezpośrednie przygotowanie do świąt Bożego Narodzenia. Jednym ze zwyczajów tego okresu jest wieniec adwentowy, najczęściej wykonany z gałązek drzewa iglastego z czterema świecami, które zapala się kolejno w każdą niedzielę Adwentu. W tym roku zachęcamy do jego wykonania całe rodziny, co może być okazją do wspólnego spędzenia czasu i umacniania wspólnoty rodzinnej.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję