Reklama

Z kuchni naszych sąsiadów

Wiele restauracji w ramach protestu przeciw rosyjskiej inwazji na Ukrainę wykreśliło ze swojego menu ruskie pierogi. W ich miejsce pojawiają się pierogi ukraińskie. W istocie to ich prawidłowa nazwa, bo pochodzą nie z Rosji (tam ich nie uświadczysz), a z Ukrainy, konkretnie z Rusi Czerwonej, historycznej krainy na południowo-zachodniej Ukrainie oraz w południowo-wschodniej Polsce.

Ukraińskie pierogi

Ciasto:
35 dag mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżka masła
ok. 3/4 szklanki wody – przegotowanej, ciepłej

Farsz:
50 dag ugotowanych ziemniaków
20 dag białego sera
sól, pieprz ew. przyprawa do ziemniaków
10 dag chudego wędzonego boczku
1 cebula

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól. Zrób wgłębienie. Wlej w nie roztopione masło i pomału wlewaj ciepłą wodę. Połącz składniki. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż będzie sprężyste.

Reklama

Przygotuj farsz. Jeszcze gorące ziemniaki oraz ser przeciśnij przez praskę. Boczek pokrój w kostkę, podobnie cebulę, przesmaż na patelni i dodaj do masy ziemniaczano-serowej. Dodaj sól, świeżo zmielony pieprz, ew. przyprawę do ziemniaków. Wszystko wymieszaj.

Ciasto rozwałkuj na stolnicy. Wykrawaj kółka wielkości szklanki, na każdym układaj łyżeczkę farszu. Zawijaj pierogi. Gotuj je w osolonej wodzie, wyjmuj łyżką cedzakową i podawaj okraszone boczkiem przesmażonym z cebulą.

Lwowski barszczyk wiosenny

Składniki:
50 dag młodych buraków
3 młode marchewki
3 młode pietruszki
1 młody seler
25 dag mielonego mięsa (wołowego lub indyczego)
1 l rosołu drobiowego
1 szklanka gęstej śmietany
1 łyżka mąki
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz
majeranek
sok z cytryny

Jarzyny obierz, zetrzyj na tarce, wymieszaj z mięsem. Rozgrzej tłuszcz, dodaj masę mięsno-jarzynową i duś na niewielkim ogniu, stale mieszając, dopóki mięso nie zmieni koloru. Zalej gorącym rosołem i zagotuj, stale mieszając. Śmietanę wymieszaj z przesianą mąką, dodaj do zupy i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zupa zgęstnieje. Dodaj do zupy zmiażdżony czosnek, wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem oraz sokiem z cytryny.

2022-03-15 11:44

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

S.O.S. dla Ziemi Świętej. PKWP z wizytą w Betlejem

2022-11-26 10:00

[ TEMATY ]

Pomoc Kościołowi w Potrzebie

Betlejem

Biuro Prasowe PKWP Polska

Polska sekcja PKWP przebywa z wizytą w Ziemi Świętej. Chce zwrócić uwagę na potrzeby chrześcijan i wskazać na ich zaangażowanie na rzecz pokoju. „Spotkamy się z nimi, wysłuchamy ich historii, pokażemy im, że pamiętamy o nich” – mówi ks. prof. Waldemar Cisło. Około 60 rodzin z Betlejem korzysta ze wsparcia z Polski poprzez kampanię S.O.S. dla Ziemi Świętej.

Ks. prof. Waldemar Cisło, kiedy wiele lat temu przebywał w Ziemi Świętej, zapytał jednego z żyjących tam chrześcijan Zachariasza Tabasha: „Skoro z roku na rok jest trudniej, a ma pan amerykańską wizę, to dlaczego nie wyjedzie pan do USA, gdzie na pewno życie będzie łatwiejsze?”. Padła odpowiedź: „Proszę księdza, wyjadę ja, wyjedzie cała moja rodzina, to kto tutaj zostanie z Jezusem?”.

CZYTAJ DALEJ

Dwa paradoksy Adwentu

2022-11-26 15:06

[ TEMATY ]

rozważanie Słowa Bożego

domena publiczna

Ewangelia: Mt 24, 37-44

1. Słowo wstępu

CZYTAJ DALEJ

Świdnica. Bp Adam Bałabuch - Kościół nie jest zamknięty na nikogo

2022-11-26 17:45

[ TEMATY ]

adwent

bp Adam Bałabuch

ks. Mirosław Benedyk/Niedziela

Bp Adam Bałabuch poświęcił wieniec adwentowy

Bp Adam Bałabuch poświęcił wieniec adwentowy

- Wielość grzechów popełnianych przez ludzi Kościoła zdaje się zaprzeczać prawdzie, że jest on święty – mówił bp Adam Bałabuch podczas uroczystych Nieszporów rozpoczynających nowy rok liturgiczny i duszpasterski.

Przewodniczący wieczornej liturgii, biskup pomocniczy diecezji świdnickiej, w sobotę 26 listopada pobłogosławił wieniec, przypominając, że jesteśmy ludźmi oczekiwania.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję