Reklama

Wiara

Życie ze smakiem

Święta na stole

Co oryginalnego przygotować na świąteczne biesiadowanie? Czym przyjąć gości?

Niedziela Ogólnopolska 12/2024, str. 76-77

[ TEMATY ]

Wielkanoc

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Mazurek z kwiatami

SKŁADNIKI :
CIASTO:
*100 g mąki orkiszowej
*50 g mąki migdałowej
*125 g masła + odrobina do wysmarowania formy
*30 g ksylitolu/cukru brązowego
*2 duże żółtka jajka „zerówki” (30 g)
*1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie)
KREM:
*160 g śmietany kremówki
*15 g świeżych jadalnych kwiatów (np. bratki, nagietki, ogóreczniki, nasturcje, róże)
*190 g białej czekolady

Wykonanie:
1. Wszystkie składniki ciasta dokładnie zagnieć. Jeśli masa nie chce się połączyć, dodaj wodę. Uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na 40 min. Po tym czasie natłuść masłem formę do pieczenia i przełóż do niej wyjęte z lodówki i rozwałkowane ciasto. Piecz 30 min w temp. 180°C.
2. W tym czasie śmietanę przelej do garnka i zagotuj. Dodaj pokruszoną czekoladę i wymieszaj. Odstaw na godzinę w miejsce o temperaturze pokojowej.
3. Czekoladę ze śmietaną wylej na zimne ciasto i ozdób świeżymi kwiatami. Przed podaniem wstaw do lodówki na 4 godz.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Schab pieczony

Reklama

SKŁADNIKI :
*1,3 kg schabu
*1,5 łyżeczki soli morskiej
*0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
*2 ząbki czosnku
*2 łyżeczki ziół prowansalskich lub oregano
*1 łyżeczka papryki w proszku
*2 łyżki oliwy
*2 łyżki musztardy miodowej
*3 łyżki cukru trzcinowego
*2 duże marchewki
*2 duże pietruszki
*1 kwaśne jabłko
*natka pietruszki

Wykonanie:
1. Dzień przed pieczeniem zamarynuj schab: opłucz go, osusz, ponakłuwaj ostrzem noża na całej powierzchni na głębokość ok. 0,5 cm, następnie natrzyj solą, pieprzem, startym czosnkiem, ziołami prowansalskimi lub oregano i papryką w proszku. Na koniec posmaruj 1 łyżką oliwy, włóż do woreczka strunowego lub naczynia z pokrywą i wstaw na dobę do lodówki.
2. Następnego dnia wyjmij schab i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Posmaruj z wierzchu grubszą warstwą musztardy i posyp 2 łyżkami cukru trzcinowego.
3. Marchewkę i pietruszkę umyj, obierz i pokój w słupki. Dopraw solą, pieprzem oraz wymieszaj z 1 łyżką oliwy. Ułóż warzywa wokół mięsa.
4. Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika (180°C) i piecz bez przykrycia przez 30 min. Następnie dodaj obrane i pokrojone w cząstki jabłko, posyp je 1 łyżką cukru i wstaw schab z powrotem do piekarnika. Piecz dalej bez przykrycia przez kolejne 50 min.
5. Po upieczeniu wyjmij schab z piekarnika i odczekaj minimum 10-15 min przed pokrojeniem, aby soki się związały. Posyp natką pietruszki, pokrój na porcje i podawaj z warzywami.

Drożdżowy wieniec wielkanocny

SKŁADNIKI:
*300 g mąki orkiszowej, typ 630
*150 g wody
*3,5 g drożdży suszonych
*1 łyżeczka cukru
*2 łyżki oliwy z oliwek
*1 szczypta soli
*1 żółtko jaja kurzego
*1 łyżka mleka
*150 g serka śmietankowego
*20 g płatków migdałów
*1/2 pęczka rzeżuchy
*1 szt. szparagów zielonych
*1 rzodkiewka
*3 pomidorki koktajlowe
*1/2 marchwi
*sól, pieprz

Wykonanie:
1. W misie zagnieć na gładkie ciasto mąkę z cukrem, solą, wodą, drożdżami i oliwą. Gotowe ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
2. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Jedną trzecią ciasta rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na okrągły placek. Wyłóż nim dno tortownicy.
3. Pozostałe ciasto podziel na 3 części i uformuj z nich długie, cienkie wałki. Połącz wałki ze sobą na jednym z końców i zapleć z nich warkocz. Ułóż go w tortownicy w kształt wieńca.
4. W miseczce połącz żółtko z mlekiem. Tak przygotowanym płynem posmaruj spód i wieniec. Całość piecz ok. 15-20 min w temp. 175°C, aż nabierze złotego koloru. Gotowy wieniec wystudź.
5. W misce ucieraj serek śmietankowy za pomocą łyżki, aż nabierze gładkiej konsystencji. Dopraw go solą i pieprzem.
6. Środek wieńca posmaruj serkiem, uważając, aby nie pobrudzić krawędzi. Warzywa pokrój w dowolne kształty i wraz z migdałami ułóż na serku.

2024-03-19 13:47

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Zanurzeni w śmierci i zmartwychwstaniu

Niedziela warszawska 16/2025, str. I-III

[ TEMATY ]

Wielkanoc

Archiwum prywatne

Marianna przyjęła chrzest w Wielką Sobotę ub.r. w kościele św. Augustyna na Nowolipkach

Marianna przyjęła chrzest w Wielką Sobotę ub.r. w kościele św. Augustyna na Nowolipkach

Mieszko I w X wieku, Benedykt XVI – prawie 100 lat temu, Damian – 31 lat temu, w ub.r. – Marianna, a Cyria w Wielką Sobotę A.D. 2025. W tym szczególnym dniu, kiedy oczy całego Kościoła, z radosnym napięciem oczekującego na potężne „Alleluja”, utkwione są w chrzcielnicy – miejscu, w którym narodził się każdy z nas chrześcijan.

Książę Mieszko I został ochrzczony prawdopodobnie 14 kwietnia 966 r., w Wielką Sobotę. To wydarzenie jest uznawane za datę chrztu Polski. Z dużym prawdopodobieństwem można stwierdzić, iż biskup praski św. Wojciech dokonał chrztu Gdańska w Wielką Sobotę 27 marca 997 r. Informację o tym wydarzeniu możemy znaleźć w dziełach „Ioannes Canaparius” zakonnika Jana Kapariusza oraz „Żywocie rzymskim”. I tak dzień ten stał się symboliczną datą początku miasta Gdańsk. Także papież Benedykt XVI, urodzony w Wielką Sobotę 16 kwietnia 1927 r. ochrzczony został jeszcze tego samego dnia. Jak przyznawał po latach: „W dniu, w którym się urodziłem, dzięki trosce mych rodziców odrodziłem się też «z wody i Ducha»”.
CZYTAJ DALEJ

Leon XIV do młodych w Libanie: Macie entuzjazm, by zmienić bieg historii

2025-12-01 19:07

[ TEMATY ]

Leon XIV w Turcji i Libanie

PAP/EPA/ALESSANDRO DI MEO

Papież Leon XIV wezwał młodych katolików z Bliskiego Wschodu do odwagi, nadziei i budowania pokoju. Podczas spotkania z młodzieżą w libańskim Bkerké Ojciec Święty zaznaczył, że to właśnie młodzi „mają czas, aby marzyć, organizować się i czynić dobro”. Papież wskazał, że przyszłość „powstaje w ich rękach”, a prawdziwa siła Libanu i całego regionu rodzi się z nadziei silniejszej niż wojna i kryzysy.

Papież rozpoczął od pozdrowienia w języku arabskim „Assalamu lakum!” (Pokój z wami!), podkreślając, że pozdrowienie Zmartwychwstałego niesie „pełną miłości bliskość Boga”.
CZYTAJ DALEJ

Papież: myślałem, że przejdę na emeryturę, ale zdałem się na Boga

W samolocie, w drodze powrotnej z Libanu do Rzymu Leon XIV spotkał się z dziennikarzami i mówił o roli Stolicy Apostolskiej, która pracuje „za kulisami” nad negocjacjami pokojowymi, aby strony odłożyły broń. W odniesieniu do Ukrainy podkreślił zaangażowanie Europy oraz znaczenie możliwej roli Włoch. Odpowiedział, na pytanie o to, jak zareagował na wybór podczas konklawe oraz o swoją duchowość: oddać życie Bogu i pozwolić, by to On był „szefem”.

„Przede wszystkim chcę podziękować wam wszystkim, którzy tak wiele pracowaliście. Chciałbym, żebyście przekazali tę wiadomość także pozostałym dziennikarzom, zarówno w Turcji, jak i w Libanie, którzy pracowali, by przekazywać ważne treści tej podróży. Także i wy zasługujecie na gromkie brawa za tę podróż”. W ten sposób papież Leon XIV przywitał 81 dziennikarzy obecnych na pokładzie samolotu wracającego z Bejrutu do Rzymu i odpowiedział na pytania niektórych z nich, mówiąc po angielsku, włosku i hiszpańsku.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję