Reklama

Z zakonnej kuchni

Gotujemy z resztek

Wydawać by się mogło, że resztki jedzenia pozostałe po świętach nie nadają się już do spożycia. Ale wszystko zależy od naszej kreatywności i chęci zużycia tych produktów. Podpowiadamy, co można zrobić, by ich nie zmarnować.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Grzanki do zup

SKŁADNIKI :
* resztki chleba pszennego pokrojonego w kostkę grubości 1,5 cm
* olej
* sól
* mielony czarny pieprz albo chili w proszku
* suszone zioła (tymianek, rozmaryn, oregano, majeranek)

Wykonanie:
1. Olej i przyprawy wymieszaj i odstaw na godzinę. Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C.
2. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w torebce foliowej i wysyp na blachę do pieczenia.
3. Zapiekaj ok. 10 min, w zależności od stopnia wysuszenia chleba.
4. Po ostudzeniu przechowuj w zamkniętym pojemniku. Podawaj do zup lub innych potraw, najlepiej ze zmiażdżonym czosnkiem i innymi świeżymi ziołami.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Placki z gotowanych ziemniaków

SKŁADNIKI :
* 1 średnia cebula
* 1 kg ziemniaków gotowanych poprzedniego dnia
* 2 jajka
* 1 ząbek czosnku
* sól, pieprz
* 1-2 łyżki mąki pszennej uniwersalnej
* olej do smażenia

Reklama

Wykonanie:
1. Cebulę pokrój drobno i zeszklij na oleju.
2. Ziemniaki przeciśnij przez praskę, wymieszaj z jajkami, posiekanym czosnkiem, cebulą, przypraw solą, pieprzem. Dodaj trochę mąki, aby powstała zwarta masa, i uformuj nieduże placki.
3. Smaż partiami z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu; możesz też zapiekać placki w piekarniku w temperaturze 180°C, do czasu, aż powstanie złota skórka. Podawaj z ulubioną surówką.

Poświąteczne kotlety

SKŁADNIKI :
* 2 czerstwe bułki
* 7 łyżek mleka
* 6 jajek ugotowanych na twardo
* 10 dag resztek gotowanej szynki
* 1 cebula
* łyżka płynnego masła lub margaryny
* sól, mielony czarny pieprz
* natka pietruszki, szczypiorek

Wykonanie:
1. Bułki pokrój i namocz w mleku.
2. Jajka pokrój drobno i rozgnieć widelcem. Szynkę drobno pokrój. Cebulę obierz, drobno pokrój i oprósz solą.
3. Odciśnij mleko z bułki. Zmieszaj dokładnie rozdrobnione składniki, przypraw i uformuj małe kotlety.
4. Krótko smaż je z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Podawaj posypane pietruszką i szczypiorkiem.

Smażone serowe placki

SKŁADNIKI:
* 1 cebula
* resztki czerstwych bułek, bagietek (jasne pieczywo bez ziaren)
* mleko
* 2-3 jajka
* świeże zioła
* sól, pieprz, tarta gałka muszkatołowa
* resztki sera żółtego
* 2 ugotowane ziemniaki
* masło klarowane

Wykonanie:
1. Cebulę obierz, drobno posiekaj, oprósz solą, pieprzem i zeszklij.
2. Miąższ bułek pszennych (jasnego pieczywa) rozdrobnij, dodaj trochę letniego mleka, 2-3 jajka (w zależności od ilości pieczywa), posiekaną natkę pietruszki lub inne ulubione zioła, szczyptę gałki muszkatołowej.
3. Dodaj starty lub pokrojony w drobną kostkę ser żółty – jego ilość powinna stanowić ok. 1/3 części całej masy. Zagnieć składniki z ugotowanymi ziemniakami.
4. Uformuj małe placki wielkości kotletów mielonych i usmaż je na maśle klarowanym. Serwuj z sałatą i jogurtem.

Zapiekanka z szynką

SKŁADNIKI:
* 15 dag makaronu świderki
* 1/2 cebuli
* 1/2 czerwonej papryki
* resztki szynki – ok. 20 dag
* 1/2 kostki sera typu feta
* 10 pomidorków koktajlowych
* ? 1 jajko
* 200 ml śmietanki
* przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, bazylia, szczypta chili
* 10 dag mozzarelli

Wykonanie:
1. Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu.
2. Cebulę i paprykę pokrój w paseczki, a szynkę w kostkę i wszystko podsmaż na patelni.
3. Makaron i podsmażone warzywa z szynką przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj fetę i pokrojone pomidorki.
4. Jajko wymieszaj ze śmietaną i przyprawami, zalej makaron z warzywami. Na wierzch zetrzyj mozzarellę.
5. Zapiekaj 25-30 min w temp. 180oC.

2025-04-23 07:45

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kurczak w sosie pietruszkowym

Polecają Siostry Nazaretanki z Domu Rekolekcyjnego Archidiecezji Częstochowskiej „Święta Puszcza” w Olsztynie. Dom ten położony jest na Szlaku Orlich Gniazd, otoczony pięknym lasem sosnowym. Można tu korzystać z atrakcji turystycznych i uprawiać sporty. Siostry zapraszają na rekolekcje, dni skupienia lub na wypoczynek. Oferują też dobrą kuchnię.

kurczak włoszczyzna cebula pęczek natki pietruszki 100 g masła 1 kostka bulionu 2 kieliszki wódki (może być wytrawna lub nalewka) 2 łyżki mąki pół szklanki chudej śmietany
CZYTAJ DALEJ

O. Pasolini: trzeba wyruszyć w drogę, by spotkać Boga

2025-12-19 17:03

[ TEMATY ]

Watykan

adwent

cykl adwentowy

O. Pasolini

@VATICAN MEDIA

Była to trzecia, ostatnia, medytacja o. Pasoliniego w tym Adwencie

Była to trzecia, ostatnia, medytacja o. Pasoliniego w tym Adwencie

O potrzebie wyjścia z utartych schematów, gotowości na spotkanie i zmiany perspektywy w misji Kościoła mówił kaznodzieja Domu Papieskiego, o. Roberto Pasolini OFMCap. Trzeciej medytacji adwentowej w Auli Pawła VI wysłuchał także Papież Leon XIV.

Tematem rozważania była „powszechność zbawienia”, rozumiana jako zaproszenie do przyjęcia Chrystusa jako „światła, które należy przyjąć, poszerzyć i ofiarować światu”. Jak podkreślił kaznodzieja, Chrystus jest „światłem prawdziwym”, zdolnym „oświetlić, wyjaśnić i ukierunkować całą złożoność ludzkiego doświadczenia”.
CZYTAJ DALEJ

Skrywane konkluzje

2025-12-20 07:01

[ TEMATY ]

Bruksela

felieton

szczyt UE

Samuel Pereira

Materiały własne autora

Samuel Pereira

Samuel Pereira

To miał być powrót „z tarczą”. Zapowiadany, obwieszczany przed mediami, obudowany patosem i narracją o sile, sprawczości oraz rzekomo odzyskanej pozycji Polski w Europie. Tymczasem premier wrócił z Brukseli nie tylko na tarczy, ale jeszcze z rachunkiem, który – jak zwykle – zapłacą inni.

Jako obywatele znów stanęliśmy w sytuacji, w której wielkie słowa przykrywają małe efekty, a moralne deklaracje kończą się finansowym i ustrojowym rachunkiem wystawionym obywatelom. Po powrocie z Brukseli już nawet reporterzy TVN24 i Polsatu nie dawali wiary słowom Donalda Tuska i wytykali mu, że to, co mówi – nie znajduje potwierdzenia w formalnych konkluzjach ze szczytu Rady Europejskiej.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję