Reklama

Dziękczynienie za plony

Dożynki, obrzynki, zarzynki, wyżynki, okrężne, wieniec, wieńczyny... chociaż różnie nazwane, w zależności od regionu kraju, to jednak wszędzie jest to wielkie dziękczynienie rolników za dary Nieba i płody Matki Karmicielki - ziemi. Tradycyjnie na początku września w Częstochowie u stóp Królowej Polski na Jasnej Górze gromadzi się polska wieś, by dziękować Bogu za zebrane plony. W tym roku ponad 100 tysięcy rolników z całej Polski uczestniczyło w Jasnogórskim Dziękczynieniu. Dwudniowym uroczystościom dożynkowym, które rozpoczęły się wieczorem 6 września, przewodniczył krajowy duszpasterz rolników bp Jan Styrna, ordynariusz elbląski.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Sakralny wymiar Jasnogórskich Dożynek dopełniały w tym roku w Częstochowie: XII Krajowa Wystawa Rolnicza i IV Dni Europejskiej Kultury Ludowej. Zarówno III aleja Najświętszej Maryi Panny, pobliskie Liceum im. Henryka Sienkiewicza, jak i Galeria Miejska zamieniły się w barwną halę wystawowo-handlową, gdzie mieszkańcy Częstochowy i liczni goście mogli posmakować wyśmienitych miodów i kupić pachnące woskiem świece. Nie brakowało też ekologicznych warzyw i owoców, nasion, cebul i sadzonek drzew, krzewów, roślin ozdobnych i owocowych... Dużą atrakcją, szczególnie dla najmłodszych, była Wystawa Drobnego Inwentarza, gdzie można było zobaczyć np. szynszyle, bażanty, jenoty, lisy, dziki i świniodziki.
Przeciętny Polak zjada 100 kg chleba rocznie, może dlatego tak dużym zainteresowaniem cieszyło się „Święto Chleba”. Można było spróbować wyśmienitych wypieków piekarni i ciastkarni, a także podziwiać scenografię stoiska piekarni Lecha Jędryki (dom utworzony z ponad 700 kromek i kromeczek chleba ogrodzony bagietkowym płotem). Degustację często zapomnianych potraw umożliwiały stoiska z „Naszym kulinarnym dziedzictwem”. Gospodynie mogły również uzyskać receptury niektórych regionalnych przysmaków. Pięknie wyeksponowane zostało ludowe rękodzieło. Stoiska twórców ludowych były oblegane. Prezentowano m.in. zapisane od wieków w naszej kulturze plecionkarstwo. Bernard Borzęcki z Mymonia demonstrował, jak wykonać koszyk z wikliny. Podziw wzbudzały bibułkowe, ale jak żywe kompozycje kwiatowe Marii Mikus-Żółcińskiej z Cisca. Anioły, baranki, misy, dzbany z siana i słomy Andrzeja Wrzecionko z Helenówki k. Dukli także cieszyły się dużym powodzeniem u zwiedzających. Rolnicy mogli zasięgnąć fachowej porady i zapoznać się z najnowszymi osiągnięciami polskiej nauki rolniczej. Zainteresowani mogli skorzystać z bogatej oferty Wydawnictwa Duszpasterstwa Rolników z Włocławka.
Dożynkom towarzyszyły IV Dni Europejskiej Kultury Ludowej. Na estradzie przy LO im. H. Sienkiewicza wystąpiły zespoły ludowe z kraju oraz z Włoch, Bułgarii i Czech. Warto wymienić laureatów licznych konkursów: „Agroliga 2003” - pierwsze miejsce zajęła firma z powiatu kłobuckiego Zakład Produkcji Spożywczej „Jamar” z Lipia; „Zielone Lato 2003” - za najlepsze gospodarstwo rolne, w którym dodatkowym źródłem dochodu są usługi turystyczne, jury uznało siedlisko Heleny Małysz z Brennej. Nagrody Prezydenta Miasta Częstochowy otrzymały wyróżniające się zakłady przetwórstwa rolno-spożywczego działające na terenie miasta: Zakład Produkcyjno-Handlowy „Jawo”, Zakład Cukierniczy „Michaś”, Zakład Piekarniczo-Cukierniczy „Pszczółka Ma Ja”. Natomiast w konkursie „Nasze kulinarne dziedzictwo” pierwsze nagrody w kategorii produkty pochodzenia zwierzęcego zdobyły: kiełbasa szlachecka, boczek z hakiem i szynka królewska Marii i Roberta Matyszczaków ze Zborowa w gminie Popów oraz kiełbasa sulmierska Stanisława Cyrana ZPM „Kabanos” z Sulmierzyc. W kategorii produkty pochodzenia roślinnego zwyciężyły zozworki, buchciczki i chlebiczek jabłkowy Zofii Bojdy z Ustronia.
Dożynki Jasnogórskie zarówno dla mieszkańców Częstochowy, jak i przybyłych gości to czas modlitwy, refleksji i spotkania z kulturą ludową - bogatym dziedzictwem pokoleń, które należy otaczać troską, o czym przypomina nieustannie Ojciec Święty Jan Paweł II: „Twórzcie kulturę wsi, w której obok nowych wymiarów, jakie niosą czasy, pozostanie - jak u dobrego gospodarza - miejsce na rzeczy dawne, uświęcone tradycją, potwierdzone przez próbę wieków”.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kapłaństwo - dar Jezusa dla Kościoła

Niedziela legnicka 4/2004

[ TEMATY ]

kapłaństwo

Karol Porwich/Niedziela

Bóg dał światu wielki dar kapłaństwa. On sam wybiera tych, którzy stają się ministrami Jego nieskończonej miłości, którą przekazują wszystkim ludziom. Jezus Chrystus, zanim powrócił do Ojca, ustanowił sakrament kapłaństwa, aby na zawsze zapewnić obecność kapłanów na ziemi.

CZYTAJ DALEJ

Ponad 50 tysięcy widzów w polskich kinach na pokazach 4. sezonu "The Chosen"

2024-03-28 11:39

[ TEMATY ]

„The Chosen”

Materiały promocyjne/thechosen.pl

Serial o Jezusie z kolejnym sukcesem. W polskich kinach 4. sezon zebrał ponad 50 000 widzów, a licznik wciąż rośnie. Kolejne odcinki serialu, co stało się całkowitym fenomenem w branży filmowej, wciąż wyświetlane są w kinach.

Poza repertuarowym wyświetlaniem w kinach, również społeczność ambasadorów serialu organizuje w całej Polsce pokazy grupowe, które nierzadko mają sale zajęte do ostatnich miejsc. W wielu miejscowościach można wybrać się na taki pokaz czy to do kina sieciowego, lokalnego czy domu kultury. Kina widząc ogromne zainteresowanie same wstawiają do repertuaru kolejne odcinki lub powtarzają wyświetlanie od 1 odcinka. Już pojawiają się pierwsze całodzienne maratony z 4. sezonem.

CZYTAJ DALEJ

Msza Święta Krzyżma w Przemyślu

2024-03-28 16:37

Stanisław Gęsiorski

Błogosławieństwo oleju Krzyżma

Błogosławieństwo oleju Krzyżma

W Wielki Czwartek, 28 marca 2024 r., tradycyjnie przed południem w Bazylice Archikatedralnej sprawowana była Msza Święta Krzyżma, której przewodniczył abp Adam Szal, metropolita przemyski. Podczas Eucharystii zostały poświęcone oleje służące do sprawowania świętych namaszczeń: krzyżmo i olej chorych, a księża wobec swojego biskupa diecezjalnego odnowili przyrzeczenia kapłańskie.

Wraz z Arcybiskupem Przemyskim Eucharystię koncelebrował arcybiskup senior Józef Michalik, biskupi pomocniczy: Stanisław Jamrozek i Krzysztof Chudzio oraz licznie zgromadzeni prezbiterzy z całej archidiecezji przemyskiej.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję