Kasza gryczana zapiekana z grzybami, knysze, żurek z grzybami, bliny z makiem, pęcak z suszonymi owocami, krokiety orzechowe, maczka z grzybów czy wreszcie gołąbki z ziemniaków - to tylko niektóre
z prezentowanych potraw, pod którymi uginały się stoły podczas uczty w Wiązownicy. Frykasy specjalnie przygotowane na tę okazję przez wytrawne wiejskie gospodynie można było nie tylko obejrzeć, ale również
skosztować. A wszystko to w rytmie śpiewów, przyśpiewek i występów kapel ludowych. Słowem istny raj dla łakomczuchów i miłośników folkloru wiejskiego. Wystrój stołów, smak poszczególnych potraw oraz piosenkę
o jadle oceniało specjalne jury.
Pierwsze miejsce w rywalizacji konkursowej zajęły gospodynie ze Starego Dzikowa za kaszę gryczaną zapiekaną z grzybami, drugie jurorzy przyznali gospodyniom z Pigan za knysze, zaś na trzecim miejscu
uplasował się zespół z Ruszelczyc, którego daniem popisowym był żurek z grzybami. Każdy z zespołów uczestniczących w imprezie otrzymał dyplomy i wyróżnienia.
Pomóż w rozwoju naszego portalu