Pod takim hasłem po raz drugi będzie realizowany pod patronatem
Ministra Zdrowia program edukacyjny, zainicjowany w ubiegłym roku
przez firmę "Danone". Celem programu jest informowanie klientów oraz
sprzedawców o warunkach, w jakich należy przechowywać świeże produkty
mleczne.
Program "Lubię zimno" realizowany jest we współpracy
z Polskim Towarzystwem Oświaty Zdrowotnej oraz firmami "Danone" i "
Bakoma".
Program "Lubię zimno" służy zapewnieniu dobrej jakości
produktów mlecznych, które zanim trafią na nasz stół, muszą przejść
długą drogę związaną z magazynowaniem, transportem, ponownym magazynowaniem,
ekspozycją, zakupieniem, a w końcu przechowywaniem w warunkach domowych.
Dla tych artykułów nieodzownym warunkiem na wszystkich etapach drogi
jest zachowanie niskiej temperatury (od +2 do +6 oC). Tylko wtedy
mamy gwarancję, że produkty nie stracą walorów smakowych czy zapachowych
i pozostaną w stanie niezmienionym. O zaletach tych produktów wiedzą
zapewne dorośli i dzieci. Mleko jest jednym z najbardziej wartościowych
produktów spożywczych. Jest dobrym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia,
wartościowego białka i witaminy B2. Wapń jest ważnym składnikiem
zębów i kości. W dzieciństwie i wieku młodzieńczym przetwory mleczne
umożliwiają wzrost i rozwój, w życiu dorosłym pozwalają utrzymać
odpowiedni stan kości, zapobiegają osteoporozom i złamaniom. Świeże
produkty mleczne zawierają żywe kultury bakterii. Pomagają one utrzymać
odpowiedni skład mikroflory jelitowej i ułatwiają trawienie. W praktyce
wiele oddziałów PTOZ podjęło działania programowe wśród dzieci i
młodzieży.
W założeniach program "Lubię zimno" adresowany był do
osób dorosłych, zwłaszcza kobiet, które w przeważającej mierze zajmują
się zasobami domowych spiżarni. PTOZ Oddział w Łomży podjął próbę
edukacji młodzieży poprzez zdrową rywalizację sportową. W Szkole
Podstawowej nr 4 w Łomży uczniowie klasy VI d podzieleni na dwie
drużyny "Lubię zimno" oraz "Lubię ciepło" walczyli o nagrody w postaci
gier z logo "Lubię zimno". Zwyciężyła drużyna "Lubię zimno", a przy
okazji wszyscy uczniowie w sposób przystępny dowiedzieli się, że
warto przechowywać w lodówce ulubiony jogurt czy mleko, bo przetwory
mleczne rzeczywiście nie lubią ciepła. Swoimi wiadomościami na ten
temat podzieliła się z uczniami koordynator programu z PTOZ w Łomży
Bogumiła Olbryś. Zastosowanie się do tych wskazówek pozwoli uniknąć
przykrych dolegliwości żołądkowych.
Pomóż w rozwoju naszego portalu