Obrona Jasnej Góry w oczach uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych przy ul. Worcella w Częstochowie budzi zdumienie pomysłowością wykorzystania technik, form, koncepcji oraz kunsztem zilustrowania tego wydarzenia na wyrobachi cukierniczychi i wypiekach.
Do konkursu przystąpili w większości uczniowie częstochowskich szkół, chociaż było kilku uczestników spoza naszego miasta. Jury to nauczyciele zawodu: Joanna Zwolińska, Aleksandra Brudzińska, Mariola Wieciorkowska, którzy ustalili wysokie kryterium oceniania prac. Zakwalifikowano je w trzech kategoriach: wykonane z masy solnej, martwego ciasta i wyroby cukiernicze. Jury oceniało zgodność z tematyką, wrażenie estetyczne i wkład pracy. Wystawa prac w jednej ze szkolnych pracowni budziła duże zainteresowanie uczniów, którzy brali udział w głosowaniu na najciekawszą według nich. Dla faworyta przygotowano nagrodę publiczności.
Konkurs został ogłoszony dwa miesiące temu. Chętni konsultowali swoje projekty z nauczycielami zawodu, najczęściej na kółkach cukierniczych i piekarskich. Zapoznawali się z wymogami prac konkursowych.
Jak podkreśla jeden z koordynatorów konkursu - s. Bożena Górska: „To była intensywna praca nauczyciela z uczniem. Najwspanialsze jest to, że każdy nauczyciel danej specjalności włącza się i przygotowuje jakiś element, który zagra w całości. Wystawa, ze względu na nietrwałość niektórych prac, jest pierwszym etapem szkolnego projektu Jubileuszu 350-lecia Obrony Jasnej Góry. Jesienią kontynuacją będzie wystawa fotograficzna krótkoterminowych prac artystycznych, dzień żywieniowy, którego tematem będzie XVII-wieczna uczta w literaturze i filmie, Żywienie w XVII wieku - prezentacja multimedialna oraz kuchnia szwedzka i prezentacja kelnerska stołu szwedzkiego. Kolejnym etapem będzie ukazanie tej tematyki od strony geologiczno-geograficzno-historycznej”.
Gratulujemy laureatom konkursu oraz pomysłodawcom. Już dziś zapraszamy na jesienną szwedzką ucztę.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
