Reklama

Dziękujemy Ci, Panie nasz…

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Od uroczystości Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny (Matki Boskiej Zielnej) 15 sierpnia do święta Narodzenia Najświętszej Maryi Panny (Matki Boskiej Siewnej) 8 września trwa w Polsce tradycyjny czas dożynek - dziękczynienia i radości z powodu zebranego plonu zbóż. Bogata obrzędowość ludowa związana z dożynkami zawiera co prawda relikty archaicznych, pogańskich świąt płodności, ale jej źródła wywodzą się raczej z kultury dworskiej i gospodarki folwarcznej, której początki w naszym kraju datuje się na XVI wiek. W liturgii Kościoła katolickiego nie ma odrębnego święta dziękczynienia za zbiory, istnieją wszakże formularze mszalne o uświęcenie pracy ludzkiej, specjalne modlitwy w razie klęsk żywiołowych oraz błogosławieństwa, m.in. wieńców żniwnych, owoców, warzyw i ziarna na zasiew. Od początku bowiem nieodłącznym i pierwszym obyczajem dożynkowym było przynoszenie do kościoła plonu, czyli wieńca z ostatnich nie wymłóconych kłosów zbóż, jarzębiny, owoców i suchych kwiatów. Dopiero po modlitwie rozpoczynały się zabawy, w których brała udział cała wieś. Dożynki parafialne, diecezjalne i gminne reaktywowane po 1980 r. wywodzą się z lat międzywojennych, podobnie jak zwyczaj chłopskich pielgrzymek do sanktuariów po zakończonych żniwach. Wraz z dożynkowym wieńcem przynoszono do kościoła bochen chleba starannie wypieczony z pierwszej tegorocznej mąki. „Przynosimy do ołtarza chleb, a ten chleb - owoc ziemi - jest równocześnie owocem pracy ludzkich rąk. Człowiek pracuje na chleb. Chleb więc równocześnie wyraża i symbolizuje wszelką pracę człowieka, gdziekolwiek i w jakikolwiek sposób bywa ona wykonywana” - powiedział sługa Boży Jan Paweł II w czerwcu 1987 r. podczas swej trzeciej pielgrzymki do Polski. Chleb, jako podstawa pożywienia, otaczany był w naszej tradycji szacunkiem. Wierzącym przypominał o Eucharystii, niewierzącym kojarzył się z gwarancją przeżycia. „Lepszy chleb niż tytuł” - mawiano. I współcześni rolnicy prześcigają się w pomysłach na najwspanialszy wieniec dożynkowy. Misterne konstrukcje oblepione ziarnem i kłosami przedstawiają kościoły, kulę ziemską lub święte wizerunki. Upieczone bochny chleba także są bogato zdobione. Czy jednak tym artystycznym wysiłkom towarzyszy jak dawniej z serca płynąca wdzięczność dla Stwórcy za pokarm na życie doczesne i wieczne? „Ty otwierasz swą rękę i wszystko, co żyje, nasycasz do woli” - modli się Psalmista, a poeta Władysław Bełza przestrzega: „Jest chleb od Boga błogosławiony. Choć ciężko zdobyć go w życiu, znojem oblany, łzą okraszony, ale tak słodki w spożyciu! I jest chleb drugi: nie z daru nieba, lecz z krzywdy ludzkiej poczęty… Strzeżcie się, strzeżcie takiego chleba, bo on od Boga przeklęty!”.

(ead)

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2007-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kard. Tagle: Bolesne słyszeć o zakonnicach, które są traktowane „prawie jak niewolnice"

2025-09-08 17:11

[ TEMATY ]

kard. Luis Antonio Tagle

Ks. Paweł Kłys

Kard. Luis Antonio Tagle

Kard. Luis Antonio Tagle

Kardynał Luis Antonio Tagle wezwał około osiemdziesięciu nowo mianowanych biskupów z całego świata, aby traktowali swoją posługę jako służbę, a nie panowanie. „To Duch Święty nas mianuje. Nie wolno nam o tym zapominać” - powiedział w weekend w Rzymie pro-prefekt Dykasterii ds. Ewangelizacji. Kościół jest `Bożą trzodą`, a biskupi są jedynie `strażnikami`, a nie panami. "Ich powołaniem jest prowadzenie trzody zgodnie z wolą i pragnieniem” Boga - powiedział kard. Tagle. Szczególnie skrytykował również sposób, w jaki w niektórych diecezjach traktuje się zakonnice.

Biskupi uczestniczą obecnie w organizowanym przez Dykasterię ds. Ewangelizacji (Sekcja ds. Pierwszej Ewangelizacji i Nowych Kościołów Patrykularnych) , który tradycyjnie odbywa się we wrześniu i od 1994 r. stanowi stały element programu Kurii Rzymskiej. Ma on na celu umożliwienie biskupom zmierzenie się z wieloma wyzwaniami związanymi z pełnieniem ich funkcji.
CZYTAJ DALEJ

Abp Sorrentino: nie jest prawdą, że ciało Carla Acutisa pozostało nienaruszone

[ TEMATY ]

beatyfikacja

bł. Carlo Acutis

Vatican Media

Nie jest prawdą, że ciało przyszłego błogosławionego Carla Acutisa pozostało w stanie nienaruszonym – oświadczył ordynariusz diecezji Asyż-Nocera Umbra-Gualdo Tadino abp Domenico Sorrentino. Beatyfikacja włoskiego nastolatka odbędzie się 10 października w Asyżu.

Hierarcha wyjaśnił, że podczas ekshumacji na cmentarzu w Asyżu 23 stycznia 2019 roku, dokonanej w związku przeniesieniem trumny z ciałem Acutisa do sanktuarium Ogołocenia, stwierdzono, że znajduje się ono „w stanie transformacji właściwej zwłokom”. Ponieważ upłynęło niewiele lat od pochówku (Acutis zmarł w 2006 roku), różne części ciała, choć poddane zmianom, znajdowały się nadal w swym anatomicznym połączeniu.
CZYTAJ DALEJ

Turyści wspięli się na krzyż na Giewoncie. Policja poszukuje trzech mężczyzn

Zakopiańska policja wszczęła z urzędu postępowanie w sprawie obrazy uczuć religijnych, po tym, jak w mediach społecznościowych pojawiły się nagrania przedstawiające trzech turystów wspinających się na krzyż na Giewoncie.

- Sprawcy są poszukiwani – poinformował we wtorek PAP zastępca rzecznika zakopiańskiej policji st. asp. Maciej Kasprzycki.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję