Nasi przodkowie byli bardzo mądrymi ludźmi i doskonale wiedzieli, że dla zachowania dobrego zdrowia i samopoczucia należy wprowadzić w tygodniu kilka bezmięsnych dni. Lekkie, z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu potrawy dobrze wpływają na przeciążone ciężkostrawnymi daniami wątrobę i żołądek. Jedzmy jarzyny - są smaczne i bardzo zdrowe.
Zapiekane pory - przepis na 6 porcji
6 dorodnych porów z wydłużoną białą częścią (po jednym
na osobę), sól i cukier do wody, w której będą się gotowały. Sos:
1 szklanka śmietany, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka keczupu,
1 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej, sól, pieprz (najlepiej
biały, świeżo mielony), szczypta przyprawy Vegeta, szczypta roztartej
w dłoniach przyprawy prowansalskiej; do posypania: 1 duża filiżanka
utartego na tarce żółtego pikantnego sera (ser powinien być lekko
podsuszony, najlepiej w kilku gatunkach).
Z każdego pora obcinamy zielone części i piętkę z korzonkami
i bardzo dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Przygotowane wrzucamy
na wrzącą, osoloną i ocukrzoną wodę i gotujemy - odkryte - przez
10 min. Ugotowane pozostawiamy w wodzie do wychłodzenia.
Zimne przecinamy wzdłuż, układamy w naczyniu do zapiekania
w taki sposób, by strona rozcięta była do góry, zalewamy sosem (wszystkie
składniki sosu dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku); posypujemy
obficie utartym serem i wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika.
Zapiekamy w temp. 220o C do chwili, aż ser lekko się zrumieni, a
potrawa zacznie odstawać od brzegów naczynia. Podajemy do ryżu na
sypko, ziemniaków pureMe, a także do młodych ziemniaków posypanych
obficie koperkiem. Najsmaczniejsze - z sadzonym jajkiem.
Cukinia po cygańsku - przepis na 4 porcje
1 duża lub 2 mniejsze cukinie,10 dużych pieczarek,
2 duże cebule, 4 dorodne pomidory, 2 duże ząbki czosnku, pół szklanki
oleju, 1 liść laurowy, szczypta szałwi, 3 ziarna ziela angielskiego,
sól, pieprz, szczypta pieprzu Cayenne, zielenina.
Na dużą patelnię lejemy część oleju, gdy się rozgrzeje,
smażymy na nim krążki - obranej i z usuniętymi gniazdami - cukini.
Rumienimy krążki z obu stron na jasnozłoty kolor i odstawiamy w ciepłe
miejsce (do piekarnika), by nie ostygły.
Rozgrzewamy pozostały olej, smażymy na nim posiekane
cebule, gdy się zeszklą, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki
i, często mieszając, zasmażamy. Dodajemy obrane ze skórki, pokrojone
na cząstki pomidory i całość dusimy na niewielkim ogniu ok. 10 min,
przyprawiamy rozdrobnionym czosnkiem, utłuczonym w moździerzu angielskim
zielem i liściem laurowym, roztartą w dłoniach szałwią, solą i pieprzem.
Potrawa powinna mieć wyraźny, pikantny smak.
Na wygrzany półmisek wykładamy gorącą cukinię, polewamy
przygotowanym sosem, posypujemy zieleniną i podajemy z dodatkiem
ugotowanego na sypko ryżu lub grubego makaronu. Doskonale smakuje
z ziemniakami pureMe, z frytkami i zieloną sałatą polaną sosem jogurtowym
lub naturalną, lekko skropioną sokiem z cytryny. Dodatek sałatki
z pomidorów, cebuli, papryki polanej mocno przyprawioną śmietaną
nada potrawie wyraźnego, pikantnego smaku i szczególnie posmakuje
osobom lubiącymi tzw. ostrą kuchnię.
Pomóż w rozwoju naszego portalu