Reklama

Z naszej kuchni

Dary jesieni na stole

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Nasi przodkowie byli bardzo mądrymi ludźmi i doskonale wiedzieli, że dla zachowania dobrego zdrowia i samopoczucia należy wprowadzić w tygodniu kilka bezmięsnych dni. Lekkie, z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu potrawy dobrze wpływają na przeciążone ciężkostrawnymi daniami wątrobę i żołądek. Jedzmy jarzyny - są smaczne i bardzo zdrowe.

Zapiekane pory - przepis na 6 porcji


6 dorodnych porów z wydłużoną białą częścią (po jednym na osobę), sól i cukier do wody, w której będą się gotowały. Sos: 1 szklanka śmietany, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka keczupu, 1 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej, sól, pieprz (najlepiej biały, świeżo mielony), szczypta przyprawy Vegeta, szczypta roztartej w dłoniach przyprawy prowansalskiej; do posypania: 1 duża filiżanka utartego na tarce żółtego pikantnego sera (ser powinien być lekko podsuszony, najlepiej w kilku gatunkach).
Z każdego pora obcinamy zielone części i piętkę z korzonkami i bardzo dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Przygotowane wrzucamy na wrzącą, osoloną i ocukrzoną wodę i gotujemy - odkryte - przez 10 min. Ugotowane pozostawiamy w wodzie do wychłodzenia.
Zimne przecinamy wzdłuż, układamy w naczyniu do zapiekania w taki sposób, by strona rozcięta była do góry, zalewamy sosem (wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku); posypujemy obficie utartym serem i wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Zapiekamy w temp. 220o C do chwili, aż ser lekko się zrumieni, a potrawa zacznie odstawać od brzegów naczynia. Podajemy do ryżu na sypko, ziemniaków pureMe, a także do młodych ziemniaków posypanych obficie koperkiem. Najsmaczniejsze - z sadzonym jajkiem.

Cukinia po cygańsku - przepis na 4 porcje


1 duża lub 2 mniejsze cukinie,10 dużych pieczarek, 2 duże cebule, 4 dorodne pomidory, 2 duże ząbki czosnku, pół szklanki oleju, 1 liść laurowy, szczypta szałwi, 3 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz, szczypta pieprzu Cayenne, zielenina.
Na dużą patelnię lejemy część oleju, gdy się rozgrzeje, smażymy na nim krążki - obranej i z usuniętymi gniazdami - cukini. Rumienimy krążki z obu stron na jasnozłoty kolor i odstawiamy w ciepłe miejsce (do piekarnika), by nie ostygły.
Rozgrzewamy pozostały olej, smażymy na nim posiekane cebule, gdy się zeszklą, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i, często mieszając, zasmażamy. Dodajemy obrane ze skórki, pokrojone na cząstki pomidory i całość dusimy na niewielkim ogniu ok. 10 min, przyprawiamy rozdrobnionym czosnkiem, utłuczonym w moździerzu angielskim zielem i liściem laurowym, roztartą w dłoniach szałwią, solą i pieprzem. Potrawa powinna mieć wyraźny, pikantny smak.
Na wygrzany półmisek wykładamy gorącą cukinię, polewamy przygotowanym sosem, posypujemy zieleniną i podajemy z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu lub grubego makaronu. Doskonale smakuje z ziemniakami pureMe, z frytkami i zieloną sałatą polaną sosem jogurtowym lub naturalną, lekko skropioną sokiem z cytryny. Dodatek sałatki z pomidorów, cebuli, papryki polanej mocno przyprawioną śmietaną nada potrawie wyraźnego, pikantnego smaku i szczególnie posmakuje osobom lubiącymi tzw. ostrą kuchnię.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2000-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

10 lat kanonizacji św. Jana Pawła II

2024-04-19 09:49

[ TEMATY ]

św. Jan Paweł II

Mat.prasowy/vaticannews.va

„Pontyfikat św. Jana Pawła II trzeba koniecznie dokumentować dla przyszłych pokoleń, naszym zadaniem jest ocalenie i przekazanie tego wielkiego dziedzictwa” – mówi ks. Dariusz Giers. Jest on administratorem Watykańskiej Fundacji Jana Pawła II a zarazem świadkiem pontyfikatu. Kapłan wyznaje, że praktycznie codziennie modli się przy grobie świętego papieża i zawsze jest poruszony tłumami ludzi z całego świata, którzy w tym wyjątkowym miejscu szukają wstawiennictwa Jana Pawła II.

Wyjątkowym fenomenem są czwartkowe Msze polskie odprawiane nieprzerwanie przy grobie Jana Pawła II od momentu jego śmierci. „To jest czas modlitwy, ale także przekazywania dziedzictwa wiary i nieprzemijających wartości” – mówi ks. Giers. Podkreśla, że upływający czas sprawia, iż wielkie zadanie stoi przed świadkami pontyfikatu, którzy muszą dzielić się swym doświadczeniem.

CZYTAJ DALEJ

Zakończyła się ekshumacja szczątków ks. Michała Rapacza

2024-04-19 12:39

[ TEMATY ]

Ks. Michał Rapacz

IPN/diecezja.pl

19 kwietnia br. zakończyła się ekshumacja i rekognicja kanoniczna szczątków Czcigodnego Sługi Bożego ks. Michała Rapacza. Beatyfikacja męczennika czasów komunizmu odbędzie się 15 czerwca w krakowskich Łagiewnikach.

W piątek 19 kwietnia zakończono rekognicję kanoniczną szczątków ks. Michała Rapacza. Biuro Upamiętniania Walk i Męczeństwa Instytutu Pamięci Narodowej 12 kwietnia przy kościele Narodzenia NMP w Płokach przeprowadziło ekshumację szczątków kapłana, który 15 czerwca zostanie wyniesiony do chwały ołtarzy.

CZYTAJ DALEJ

Austria: w archidiecezji wiedeńskiej pierwszy „Dzień otwartych drzwi kościołów”

2024-04-19 19:06

[ TEMATY ]

Wiedeń

kościoły

Joanna Łukaszuk-Ritter

Kościół św. Karola Boromeusza w Wiedniu

Kościół św. Karola Boromeusza w Wiedniu

W najbliższą niedzielę, 21 kwietnia, w ramach projektu „Otwarte kościoły” ponad 800 budynków kościelnych w archidiecezji wiedeńskiej będzie otwartych przez cały dzień. W pierwszym „Dniu otwartych drzwi kościołów” zainteresowani mogą z jednej strony odkryć piękno przestrzeni sakralnych, a z drugiej znaleźć przestrzeń do modlitwy i spotkań, podkreślił kierownik projektu Nikolaus Haselsteiner na stronie internetowej archidiecezji wiedeńskiej.

Chociaż prawie wszystkie kościoły w archidiecezji są otwarte każdego dnia w roku, około połowa z nich jest otwarta tylko na uroczystości liturgiczne. W "Dniu otwartych kościołów” będą również otwarte często mniej znane miejsca” - powiedział Haselsteiner.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję