Reklama

Z naszej kuchni

Przyrządzamy śledzie

Solony śledź może być podany na różne sposoby, najczęściej w oleju lub w śmietanie, ale nie tylko.

Śledzie w sosie grzybowym

Znana w staropolskiej kuchni, łatwa do przygotowania, nadzwyczaj smaczna przekąska z solonych śledzi.
Przepis na średniej wielkości półmisek: 8 filetów śledziowych solonych.
Sos: 3 średniej wielkości marchewki, 3 duże cebule, 4 łyżki oliwy lub oleju, 2 duże, suszone kapelusze borowików lub odpowiednia ilość suszonych kapeluszy podgrzybków, 2 łyżki gęstego majonezu, 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany, pieprz i sól do smaku.

Opłukane grzyby przez kilka godzin moczymy w wodzie. Następnie gotujemy je pod przykryciem (w 1 szklance wody, w której się moczyły) do miękkości. Zimne odsączamy i kroimy w cienki makaronik. Marchew ucieramy na jarzynowej tarce z dużymi otworami, cebulę kroimy w cienkie krążki lub piórka. Marchew, cebulę i grzyby lekko podsmażamy na oliwie, cały czas mieszając - nie dłużej niż 5 min - następnie podlewamy wodą, w której gotowały się grzyby, i dusimy na niewielkim ogniu przez 10 min. Odstawiamy do wychłodzenia.
Zimny sos łączymy z majonezem, śmietaną, doprawiamy do smaku według własnych upodobań.
Filety śledziowe zwijamy w rolmopsy - bez nadzienia - i układamy na półmisku, zalewamy obficie sosem, szczelnie przykrywamy folią i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem przybieramy zieleniną i krążkami cebuli.
Rada: Filety śledziowe mogą być również pokrojone w cząstki.

Śledzie niesolone marynowane

Przepis, którego wielką zaletą - poza smakiem - jest możliwość przygotowania zakąski na kilka dni wcześniej.
1 kg świeżych śledzi, 4 duże cebule (kto lubi, może wziąć 2 więcej), 1 duży (lub dwa mniejsze) słoik marynowanych grzybków, oliwa lub olej, przyprawy - 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu grubo utłuczonego w moździerzu, sól.
Zalewa: 2 szklanki octu, 2 szklanki wody, 2 łyżki stołowe cukru, 2 płaskie łyżki soli, kilka ziaren pieprzu, kilka ziaren angielskiego ziela, kilka goździków, 3 listki laurowe. Kto lubi - 1 łyżeczka ziaren kolendry lub białej gorczycy.

Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy, przykrywamy naczynie, odstawiamy do wychłodzenia.
Śledzie myjemy, czyścimy, filetujemy środek - nie zdejmując skóry - układamy w wysokim słoju lub kamiennym garnku, zalewamy zimną marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na całą dobę - koniecznie szczelnie przykryte.
Następnego dnia śledzie wyjmujemy z zalewy, kroimy w zgrabne dzwonki i ponownie układamy w słoju w następujący sposób: na spód - warstwa pokrojonej w krążki cebuli, śledzie, posiekane grzybki, warstwa cebuli, śledzie, posiekane grzybki itd.; na wierzchu powinna być warstwa cebuli.
Każdą warstwę śledzi posypujemy grubą warstwą tłuczonego pieprzu i lekko solimy.
Całość zalewamy oliwą lub olejem, lekko poruszając ułożone warstwy w taki sposób, by olej dotarł do każdego miejsca w słoju, szczelnie zamykamy i stawiamy w chłodnym miejscu. Śledzie są doskonałe następnego dnia, ale w lodówce mogą stać nawet przez 10 dni, a im są starsze, tym smaczniejsze.

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Alicja z krainy dobra

Niedziela Ogólnopolska 51/2019, str. 52-54

[ TEMATY ]

miłosierdzie

wolontariat

Klaudia Zielińska

Nie lubi mówić o sobie. Unika udzielania wywiadów. Ratuje ludzi od śmierci, głodu, cierpienia i chorób. Misjonarka w Kenii i Tanzanii. Nazywana przez bliskich „Aniołem Afryki” lub „Matką Teresą z Polski”.

Krzysztof Tadej: Trzy lata temu w wywiadzie dla tygodnika Niedziela powiedziała Siostra m.in.: „Kiedyś pojechałam do jednej z wiosek. Witałam się z ludźmi i nagle usłyszałem dziwny pisk. Spytałam: «Co to takiego?». Wskazano mi jeden z domów. Wczołgałam się, bo nie było drzwi. Zobaczyłam dziecko leżące na liściach od banana. Piszczało z bólu. W jego uchu zagnieździły się robaki i wyjadały błonę bębenkową. Obok leżała matka i nie miała siły wstać. Umierała z głodu. Udało się uratować dziecko i matkę w ostatniej chwili”. Opowiadała Siostra również o innych dramatycznych sytuacjach w kenijskiej miejscowości Laare. Czy od tego czasu sytuacja się poprawiła?

CZYTAJ DALEJ

Szef PSP o misji w Turcji: jako jedyni lądujemy w epicentrum, na lotnisku w Gaziantep

2023-02-06 15:39

[ TEMATY ]

trzęsienie ziemi

PAP/Leszek Szymański

Jako jedyni lądujemy w samym epicentrum, na lotnisku, które będzie jak najbliżej epicentrum tego zdarzenia - powiedział w poniedziałek na konferencji przed wylotem do Turcji gen. brygady Andrzej Bartkowiak, komendant główny Państwowej Straży Pożarnej. Potwierdził, że chodzi o lotnisko w Gaziantep.

Do Turcji na misję ratowniczą po trzęsieniu ziemi wyleci w poniedziałek grupa poszukiwawczo-ratownicza HUSAR Poland - 76 strażaków Państwowej Straży Pożarnej i 8 wyszkolonych psów. Wraz ze strażakami na misję poleci pięć osób z Zespołu Pomocy Humanitarno-Medycznej.

CZYTAJ DALEJ

Caritas Polska na ratunek ofiarom trzęsienia ziemi w Turcji i Syrii

2023-02-06 18:03

[ TEMATY ]

trzęsienie ziemi

PAP/EPA/REFIK TEKIN

W nocy z 5 na 6 lutego doszło do trzęsienia ziemi, którego epicentrum znajdowało się w Turcji, przy granicy z Syrią. Największe zniszczenia odnotowano w Turcji i Syrii, natomiast wstrząsy odczuli także mieszkańcy Libanu, Iraku i Cypru. Ofiarom katastrofy pomoc niesie Caritas Polska.

Wstrząsy były bardzo rozległe, a ich siłę oszacowano na 7,8 stopnie w skali Richtera. Na ulicach wielu miast zalega gruz, a pod nim wciąż tkwią ofiary katastrofy. Do tej pory zginęło ponad 900 osób w Turcji i ponad 200 osób w Syrii. Rannych jest w sumie ok. 6000 osób. Ludzie próbują się wydostać z miast, jak najdalej od zabudowań, z obawy przed zawaleniem się kolejnych budynków. Na ulicach tworzą się więc potężne korki. Akcję ratowniczą utrudniają padający śnieg i deszcz. Skala katastrofy skłoniła władze tureckie do ogłoszenia alarmu 4 stopnia, co oznacza, że proszą o pomoc międzynarodową. Szczególnie mocno ucierpiała diecezja Anatolii. W mieście Iskenderun zawaliła się katedra. Zniszczeniu uległy także biura Caritas, świadczące na co dzień pomoc potrzebującym, dlatego Krajowy Punkt Kontaktowy ds. Sytuacji Kryzysowych i władze diecezjalne alarmują, by beneficjenci pozostali poza tym terenem.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję