Reklama

Z naszej kuchni

Przyrządzamy śledzie

Solony śledź może być podany na różne sposoby, najczęściej w oleju lub w śmietanie, ale nie tylko.

Śledzie w sosie grzybowym

Znana w staropolskiej kuchni, łatwa do przygotowania, nadzwyczaj smaczna przekąska z solonych śledzi.
Przepis na średniej wielkości półmisek: 8 filetów śledziowych solonych.
Sos: 3 średniej wielkości marchewki, 3 duże cebule, 4 łyżki oliwy lub oleju, 2 duże, suszone kapelusze borowików lub odpowiednia ilość suszonych kapeluszy podgrzybków, 2 łyżki gęstego majonezu, 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany, pieprz i sól do smaku.

Opłukane grzyby przez kilka godzin moczymy w wodzie. Następnie gotujemy je pod przykryciem (w 1 szklance wody, w której się moczyły) do miękkości. Zimne odsączamy i kroimy w cienki makaronik. Marchew ucieramy na jarzynowej tarce z dużymi otworami, cebulę kroimy w cienkie krążki lub piórka. Marchew, cebulę i grzyby lekko podsmażamy na oliwie, cały czas mieszając - nie dłużej niż 5 min - następnie podlewamy wodą, w której gotowały się grzyby, i dusimy na niewielkim ogniu przez 10 min. Odstawiamy do wychłodzenia.
Zimny sos łączymy z majonezem, śmietaną, doprawiamy do smaku według własnych upodobań.
Filety śledziowe zwijamy w rolmopsy - bez nadzienia - i układamy na półmisku, zalewamy obficie sosem, szczelnie przykrywamy folią i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem przybieramy zieleniną i krążkami cebuli.
Rada: Filety śledziowe mogą być również pokrojone w cząstki.

Śledzie niesolone marynowane

Przepis, którego wielką zaletą - poza smakiem - jest możliwość przygotowania zakąski na kilka dni wcześniej.
1 kg świeżych śledzi, 4 duże cebule (kto lubi, może wziąć 2 więcej), 1 duży (lub dwa mniejsze) słoik marynowanych grzybków, oliwa lub olej, przyprawy - 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu grubo utłuczonego w moździerzu, sól.
Zalewa: 2 szklanki octu, 2 szklanki wody, 2 łyżki stołowe cukru, 2 płaskie łyżki soli, kilka ziaren pieprzu, kilka ziaren angielskiego ziela, kilka goździków, 3 listki laurowe. Kto lubi - 1 łyżeczka ziaren kolendry lub białej gorczycy.

Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy, przykrywamy naczynie, odstawiamy do wychłodzenia.
Śledzie myjemy, czyścimy, filetujemy środek - nie zdejmując skóry - układamy w wysokim słoju lub kamiennym garnku, zalewamy zimną marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na całą dobę - koniecznie szczelnie przykryte.
Następnego dnia śledzie wyjmujemy z zalewy, kroimy w zgrabne dzwonki i ponownie układamy w słoju w następujący sposób: na spód - warstwa pokrojonej w krążki cebuli, śledzie, posiekane grzybki, warstwa cebuli, śledzie, posiekane grzybki itd.; na wierzchu powinna być warstwa cebuli.
Każdą warstwę śledzi posypujemy grubą warstwą tłuczonego pieprzu i lekko solimy.
Całość zalewamy oliwą lub olejem, lekko poruszając ułożone warstwy w taki sposób, by olej dotarł do każdego miejsca w słoju, szczelnie zamykamy i stawiamy w chłodnym miejscu. Śledzie są doskonałe następnego dnia, ale w lodówce mogą stać nawet przez 10 dni, a im są starsze, tym smaczniejsze.

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Msza św. krok po kroku

Rozumienie znaków i symboli, gestów i postaw pozwala nam świadomie i owocnie uczestniczyć we Mszy św.

Każdy, kto poważnie traktuje swoje chrześcijaństwo, wie, że we Mszy św. należy uczestniczyć. Ale nie wszyscy zadają sobie pytanie, czym owo uczestnictwo jest i co należy zrobić, aby stało się ono świadome, czynne i owocne, czyli właśnie takie, jakie powinno być. Na pewno odpowiednie uczestnictwo nie ogranicza się jedynie do wypełnienia pierwszego przykazania kościelnego, czyli do fizycznej obecności w kościele w każde niedzielę i święto nakazane. Aby prawdziwie uczestniczyć we Mszy św., nie wystarczy także być tylko skupionym i pobożnym oraz gorliwie się modlić. To zbyt mało, a nawet można powiedzieć, że nie do końca o to by chodziło. Warto więc przyglądnąć się naszemu uczestnictwu we Mszy św. i spróbować odnaleźć, co w niej jest naprawdę ważne.

CZYTAJ DALEJ

Od Abrahama do Jezusa. Adwentowe opowieści o przodkach Mesjasza (zapowiedź)

2022-11-27 13:46

[ TEMATY ]

adwent

szkolabiblijna.gda.pl

Słuchowisko o przodkach Mesjasza. Zapraszamy do oglądania krótkich filmików pt. "Od Abrahama do Jezusa", w których bp Piotr opowiada o biblijnych postaciach ujętych przez św. Mateusza w pierwszym rozdziale Ewangelii. Odcinki będą publikowane codziennie aż do Bożego Narodzenia.

CZYTAJ DALEJ

Mężnie wyznawać wiarę

2022-11-27 17:31

Ks. Michał Powęska

W Wyższym Seminarium Duchownym w Sandomierzu odbyły się rekolekcje powołaniowe.

Dwunastu młodych mężczyzn odbywało ćwiczenia duchowe, mające pomóc rozeznać powołanie życiowe oraz pomóc umocnić wiarę.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję