Reklama

Z naszej kuchni

Uroczysty obiad

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Nowy 2001 rok, który pozwala nam wkroczyć w nowe stulecie i tysiąclecie, a więc zgodnie ze staropolską tradycją, uczcijmy go uroczystym rodzinnym obiadem, bowiem nic tak nie zacieśnia rodzinnych więzi, jak wspólny pobyt przy pięknie zastawionym stole.

Zupa cytrynowa (przepis na 8 porcji)

1/2 kg cielęciny z kością, 1 duża porcja włoszczyzny, 1 cebula, przyprawy jak do rosołu, 2 cytryny, 1 szklanka śmietany kremówki, 3 surowe żółtka, sól, świeżo mielony biały pieprz, 1 łyżka mąki (może być ziemniaczana) do zagęszczenia zupy.
Mięso, włoszczyznę, cebulę i przyprawy zalewamy letnią wodą, gotujemy esencjonalny rosołek (powinny być 2 litry wywaru). Do śmietany dodajemy mąkę, ubijamy, aż masa będzie jednolita, łączymy z wywarem, dodajemy skórkę otartą z obu cytryn oraz wyciśnięty sok (uważajmy, by do zupy nie dostały się pestki - zgorzknieje!) i cały czas mieszając, zagotowujemy. Zupa powinna mieć piękny, lekko słomkowy kolor i wspaniały aromat. Żółtka dajemy do kubeczka, rozbijamy na jednolitą masę, dodajemy 2-3 łyżki zupy, dokładnie rozprowadzamy. Naczynie z zupą zestawiamy z ognia i cały czas lekko ubijając, łączymy ją z żółtkami.
Zupę podajemy w filiżankach, można podać z ugotowanym na sypko ryżem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Schab ze śliwkami (przepis na 8 porcji)

1 kg schabu bez kości, 1 szklanka suszonych śliwek, tłuszcz do obsmażania mięsa (olej i smalec, pół na pół) sól, pieprz, mąka do zagęszczania sosu, sok z cytryny, 1/2 szklanki naturalnego soku pomarańczowego - najlepszy świeżo wyciśnięty z owoców, 2 goździki, szczypta tymianku.
Wytarty ściereczką zwilżoną octem schab nacieramy przyprawami i roztartym w dłoniach tymiankiem, wbijamy goździki, oprószamy mąką i opiekamy na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc ze wszystkich stron. Usmażony, przekładamy do brytfanny, zalewamy tłuszczem, który został po smażeniu, podlewamy niewielką ilością wody (1/2 filiżanki), brytfannę szczelnie przykrywamy i pieczemy na niewielkim ogniu - pół godziny, polewając od czasu do czasu wytworzonym sosem.
Namoczone wcześniej śliwki pestkujemy i gdy mięso będzie prawie miękkie, dodajemy do sosu, pieczemy nadal, pamiętając o polewaniu mięsa wytworzonym sosem.
Upieczony, miękki schab wyjmujemy z brytfanny, przekładamy na wygrzany półmisek i trzymamy w ciepłym miejscu. Sos przecieramy przez perlonowe sitko, dodajemy sok z pomarańczy, przyprawiamy delikatnie do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny i zagęszczamy mąką rozprowadzoną w minimalnej ilości zimnej wody - zagotowujemy.
Przed podaniem schab kroimy w plastry, układamy na półmisku, lekko polewamy sosem - pozostały sos podajemy w sosjerce. Najsmaczniejszy z drożdżowymi kluskami na parze i sałatką owocową.

Sałatka owocowa do mięsa (przepis na 8 porcji)

1 puszka ananasów, 1 puszka brzoskwiń, 2 owoce kiwi, 1 słoik smażonych czerwonych borówek lub aronii.
Na szklanych talerzykach układamy plastry ananasa, na każdy plaster połówkę brzoskwini, miejscem po usuniętej pestce do góry, a we wgłębienie nakładamy borówki lub aronię. Boki przybieramy plasterkami kiwi i drobno posiekanymi pozostałymi owocami.

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Nowenna do Dzieciątka Jezus

[ TEMATY ]

modlitwa

nowenna

Dzieciątko Jezus

Karol Porwich/Niedziela

Nowenna odmawiana przed Świętami, może pomóc nam lepiej przygotować się na ten wyjątkowy czas Bożego Narodzenia. Niech tegoroczne świętowanie będzie wypełnione Bożą Miłością. Nowennę do Dzieciątka Jezus odmawiamy przed uroczystością (16-24 grudnia) lub w okresie Bożego Narodzenia.

Przyjdź, Panie Jezu
CZYTAJ DALEJ

Obrzęd wieczerzy wigilijnej w rodzinie

Wokół świątecznie nakrytego stołu gromadzi się rodzina. Na środku stołu umieszczone jest siano, a na nim – złożona księga Pisma Świętego. Obok Pisma ustawiamy udekorowaną świecę, symbolizującą obecność w rodzinie Chrystusa, który przyszedł na ziemię jako „światłość świata”. Wszyscy stoją, a najstarsza osoba w rodzinie zapala świecę.
CZYTAJ DALEJ

Boże Narodzenie w ogniu. 50 lat od pożaru kościoła w Witkowicach

2025-12-25 09:15

[ TEMATY ]

Boże Narodzenie

Diecezja Bielsko-Żywiecka

Ogień szalał już od kilku godzin. I wtedy wydarzyło się coś, co wielu zapamiętało do końca życia. Przeciąg gorącego powietrza poruszył organy. Instrument zawył. A potem cały chór runął. I zapadła głucha cisza. Straszniejsza niż huk ognia trawiącego świątynię.

Tak to wydarzenie sprzed 50 lat wspominają świadkowie. W nocy z 24 na 25 grudnia 1975 roku spłonął drewniany kościół w Witkowicach. Dla lokalnej społeczności była to trauma. Ale jednocześnie wielu wtedy uświadomiło sobie, że Kościół to coś więcej niż budynek. Ta niezłomna wiara i determinacja pomogły wiernym w odbudowie świątyni, która jest trzecią w historii parafii.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję