Nowy 2001 rok, który pozwala nam wkroczyć w nowe stulecie i tysiąclecie, a więc zgodnie ze staropolską tradycją, uczcijmy go uroczystym rodzinnym obiadem, bowiem nic tak nie zacieśnia rodzinnych więzi, jak wspólny pobyt przy pięknie zastawionym stole.
Zupa cytrynowa (przepis na 8 porcji)
1/2 kg cielęciny z kością, 1 duża porcja włoszczyzny, 1 cebula,
przyprawy jak do rosołu, 2 cytryny, 1 szklanka śmietany kremówki,
3 surowe żółtka, sól, świeżo mielony biały pieprz, 1 łyżka mąki (może być ziemniaczana) do zagęszczenia zupy.
Mięso, włoszczyznę, cebulę i przyprawy zalewamy letnią
wodą, gotujemy esencjonalny rosołek (powinny być 2 litry wywaru).
Do śmietany dodajemy mąkę, ubijamy, aż masa będzie jednolita, łączymy
z wywarem, dodajemy skórkę otartą z obu cytryn oraz wyciśnięty sok (uważajmy, by do zupy nie dostały się pestki - zgorzknieje!) i cały
czas mieszając, zagotowujemy. Zupa powinna mieć piękny, lekko słomkowy
kolor i wspaniały aromat.
Żółtka dajemy do kubeczka, rozbijamy
na jednolitą masę, dodajemy 2-3 łyżki zupy, dokładnie rozprowadzamy.
Naczynie z zupą zestawiamy z ognia i cały czas lekko ubijając, łączymy
ją z żółtkami.
Zupę podajemy w filiżankach, można podać z ugotowanym
na sypko ryżem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Schab ze śliwkami (przepis na 8 porcji)
1 kg schabu bez kości, 1 szklanka suszonych śliwek, tłuszcz
do obsmażania mięsa (olej i smalec, pół na pół) sól, pieprz, mąka
do zagęszczania sosu, sok z cytryny, 1/2 szklanki naturalnego soku
pomarańczowego - najlepszy świeżo wyciśnięty z owoców, 2 goździki,
szczypta tymianku.
Wytarty ściereczką zwilżoną octem schab nacieramy przyprawami
i roztartym w dłoniach tymiankiem, wbijamy goździki, oprószamy mąką
i opiekamy na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc ze wszystkich stron.
Usmażony, przekładamy do brytfanny, zalewamy tłuszczem, który został
po smażeniu, podlewamy niewielką ilością wody (1/2 filiżanki), brytfannę
szczelnie przykrywamy i pieczemy na niewielkim ogniu - pół godziny,
polewając od czasu do czasu wytworzonym sosem.
Namoczone wcześniej śliwki pestkujemy i gdy mięso będzie
prawie miękkie, dodajemy do sosu, pieczemy nadal, pamiętając o polewaniu
mięsa wytworzonym sosem.
Upieczony, miękki schab wyjmujemy z brytfanny, przekładamy
na wygrzany półmisek i trzymamy w ciepłym miejscu. Sos przecieramy
przez perlonowe sitko, dodajemy sok z pomarańczy, przyprawiamy delikatnie
do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny i zagęszczamy mąką rozprowadzoną
w minimalnej ilości zimnej wody - zagotowujemy.
Przed podaniem schab kroimy w plastry, układamy na półmisku,
lekko polewamy sosem - pozostały sos podajemy w sosjerce. Najsmaczniejszy
z drożdżowymi kluskami na parze i sałatką owocową.
Sałatka owocowa do mięsa (przepis na 8 porcji)
1 puszka ananasów, 1 puszka brzoskwiń, 2 owoce kiwi, 1 słoik
smażonych czerwonych borówek lub aronii.
Na szklanych talerzykach układamy plastry ananasa, na
każdy plaster połówkę brzoskwini, miejscem po usuniętej pestce do
góry, a we wgłębienie nakładamy borówki lub aronię. Boki przybieramy
plasterkami kiwi i drobno posiekanymi pozostałymi owocami.