Reklama

Z naszej kuchni

Szybki smaczny obiad

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Parówki w śmietanie - przepis na 4 porcje

4 duże parówki lub 40 dag kiełbasy parówkowej, 2 cebule, 25 dag pieczarek, 1 szklanka śmietany, 1 mała puszka zielonego groszku, 2 łyżki keczupu, sól, pieprz, szczypta przyprawy prowansalskiej lub przyprawy typu Vegeta, oliwa lub olej.
Obrane z błonek parówki kroimy na niezbyt grube plasterki. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy, często mieszając, posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli - dodajemy pieczarki i zasmażamy razem, aż grzyby puszczą sok. Dodajemy odsączony groszek, keczup, przyprawy w takiej ilości, by potrawa miała pikantny smak - przez chwilę (ok. 2 min) zasmażamy razem. Dodajemy parówki, naczynie szczelnie przykrywamy i trzymamy na najmniejszym ogniu ok. 10 min. Tuż przed podaniem zalewamy potrawę lekko roztrzepaną śmietaną, wymieszaną z roztartą w dłoniach przyprawą prowansalską, i trzymamy w cieple pod przykryciem.
Potrawę podajemy w naczyniu, w którym została przygotowana. Można ją podać z ryżem ugotowanym na sypko, grubym makaronem, kluseczkami kładzionymi lub ziemniakami.
Dodatkiem może być zielona sałata skropiona sokiem z cytryny.

Gorące parówki - przepis na 4 porcje

Danie rodem z Teksasu, głównie dla osób, które nie muszą dbać o figurę.
8 plastrów chudego bekonu, 4 cebule, 4 pomidory lub 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki keczupu, sól i pieprz do smaku, 8 małych lub 4 duże parówki. Lubiane zioła, np. majeranek, tymianek, przyprawa prowansalska.
Na dużej patelni podsmażamy plastry boczku. Gdy się zrumieni, odlewamy nadmiar tłuszczu. Na podsmażony bekon kładziemy pokrojoną w plastry cebulę i pomidory, wcześniej obrane ze skórki, lub koncentrat. Całość posypujemy przyprawami, stawiamy na niewielkim ogniu i smażymy, często mieszając, by potrawa nie przywarła do dna. Gdy cebula i pomidory będą miękkie, na wierzch kładziemy obrane z osłonek parówki, patelnię przykrywamy i trzymamy na niewielkim ogniu ok. 10 min - nie dłużej. Podajemy ze smażonymi ziemniakami, ryżem ugotowanym na sypko lub z grubym makaronem.

Krem z twarożku z owocami - przepis na 4 porcje

4 połówki brzoskwiń, serek homogenizowany, 2 łyżki cukru pudru, sok z cytryny, 1 szklanka wychłodzonego mleka, 1 opakowanie śmietanki typu śnieżka.
Brzoskwinie kroimy w cienkie paseczki, serek łączymy z cukrem i sokiem z cytryny, śmietanę ubijamy na puch. Do pucharków dajemy warstwami: krem, brzoskwinię, bitą śmietanę. Całość można lekko oprószyć utartą czekoladą. Podajemy nie później, jak 10 min po przygotowaniu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

„Chronić ludzkie głosy i twarze" - temat LX Dnia Środków Społecznego Przekazu

Dykasteria ds. Komunikacji opublikowała temat przyszłorocznego LX Dnia Środków Społecznego Przekazu: „Chronić ludzkie głosy i twarze". Nawiązuje on do bieżących wyzwań w świecie mediów i komunikacji, związanych przede wszystkim z automatyzacją przekazu i rozwojem sztucznej inteligencji.

Publikujemy komunikat Dykasterii ds. Komunikacji, wyjaśniający temat, wybrany na najbliższy, przyszłoroczny LX Światowy Dzień Środków Społecznego Przekazu.
CZYTAJ DALEJ

Warszawa: powtórny pogrzeb Sergiusza Piaseckiego

2025-09-29 18:09

[ TEMATY ]

pogrzeb

PAP/Paweł Supernak

WARSZAWA. POGRZEB SERGIUSZA PIASECKIEGO

WARSZAWA. POGRZEB SERGIUSZA PIASECKIEGO

W katedrze polowej Wojska Polskiego odbyły się uroczystości pogrzebowe Sergiusza Piaseckiego - żołnierza wojny polsko-bolszewickiej, agenta wywiadu, żołnierza Armii Krajowej i wybitnego pisarza. Mszy św. przewodniczył biskup polowy Wiesław Lechowicz. Po nabożeństwie szczątki pisarza spoczęły na Cmentarzu Wojskowym na Powązkach. W ceremonii pochówku uczestniczył Prezydent RP Karol Nawrocki.

Eucharystię koncelebrowali: ks. Jarosław Wąsowicz - kapelan Prezydenta RP, ks. Tomasz Trzaska z Biura Poszukiwań i Identyfikacji IPN oraz kapelani Ordynariatu Polowego z proboszczem katedry ks. płk. Karolem Skopińskim. Obecny był także ks. płk Jan Kot, prawosławny dziekan Sił Powietrznych, który na zakończenie Mszy św. poprowadził modlitwę za zmarłego.
CZYTAJ DALEJ

Kard. Sako w 1700. rocznicę Soboru Nicejskiego: ustalmy jedną datę Wielkanocy

2025-09-29 16:41

[ TEMATY ]

Wielkanoc

Kard. Sako

BP KEP

Do ustalenia jednej daty Wielkanocy dla wszystkich wyznawców Chrystusa wezwał chaldejski patriarcha Bagdadu kard. Louis Raphaël Sako. Różne daty uroczystości Zmartwychwstania Pańskiego są wynikiem korzystania z różnych kalendarzy przez chrześcijan Wschodu i Zachodu.

„Obchody 1700. rocznicy Soboru Nicejskiego nie powinny być jedynie spotkaniem formalnym, uwydatniającym historyczny dokument. Powinny oznaczać powrót do nicejskiego Credo jako wspólnego obszaru dialogu ekumenicznego, mającego na celu ustalenie stałej daty Wielkanocy jako chrześcijańskiego świadectwa i zobowiązania do wspólnego podążania ku jedności i pełnej komunii” - powiedział 77-letni hierarcha podczas konferencji upamiętniającej rocznicę Soboru Nicejskiego, zorganizowanej przez Asyryjski Kościół Wschodu. Odbywała się ona w dniach 27-29 września w Irbilu.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję