Z uwagi na ostry smak i dość specyficzny zapach jest przez
nas niezbyt lubiana. Wielka szkoda, bo rzeżucha to samo zdrowie.
Ma przeogromne ilości witamin i łatwo przyswajalnych mikroelementów,
a jedną z jej wielkich zalet jest to, że bardzo łatwo ją uzyskać
w domowych warunkach.
Wysiana na gruby płat ligniny, dobrze podlana wodą, już
po 4 dniach nadaje się do jedzenia. Rzeżuchę powinno się siać w niewielkich
ilościach, np. co trzy dni - będzie zawsze świeża.
Poza wszystkimi wymienionymi zaletami rzeżucha ma dużo
więcej wartości niż wszystkie nowalijki razem wzięte i co najważniejsze
- jest nieskażona chemią. Powinni ją jeść w dużych ilościach nałogowi
palacze, a także osoby, które z różnych powodów przebywają w pomieszczeniach,
gdzie jest dużo papierosowego dymu. Osoby, które palą paczkę papierosów
w ciągu dnia, powinny pamiętać, że ich organizm ma ok. 40% wit. C
mniej niż organizm osoby, która nie pali. W uzupełnieniu tego bardzo
niekorzystnego dla zdrowia braku najskuteczniej pomoże kanapka z
masłem, grubo posypana rzeżuchą lub kanapki posmarowane rzeżuchowym
masłem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu