Reklama

Z naszej kuchni

Na gorąco

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Szaszłyki z wątróbki - przepis na 4 porcje

0,5 kg wątróbki cielęcej, 8 plasterków cienko pokrojonej szynki wędzonej, 8 listków świeżej szałwii lub melisy, 2 duże, kwaskowe jabłka, sól, pieprz, majeranek, tymianek lub przyprawa prowansalska. Tłuszcz do smażenia - masło i oliwa - pół na pół.

Wątróbkę kroimy na osiem części, formując długie, cienkie paski. Każdy kawałek wątróbki owijamy plasterkiem szynki. Porcje nadziewamy na rożen, przekładając listkami melisy lub szałwii. Szaszłyki smażymy na rożnie (lub w brytfannie - na niewielkiej ilości tłuszczu). Gotowe, gdy zrumienione ze wszystkich stron.
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy plasterki jabłek, posypujemy dość obficie przyprawami ziołowymi. Na wygrzanych talerzykach układamy na przemian porcje wątróbki i podsmażonych jabłek. Najsmaczniejsze - z białym pieczywem i zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym.

Wędlina w pomidorowym sosie - przepis na 6 porcji

60 dag wędliny, najlepiej chudej (parówkowa, mortadela), 3 łyżki oleju, 2 marchewki, 2 duże cebule, 1 duża pietruszka, 2 szklanki soku pomidorowego, 2 dorodne pomidory, 2 łyżki keczupu, 2 marynowane papryki, przyprawy: sól, cukier, pieprz, musztarda, ulubiona przyprawa ziołowa, zielenina.
Na rozgrzany tłuszcz dajemy utarte na jarzynowej tarce warzywa i usiekaną cebulę, lekko przesmażamy. Dodajemy pokrojoną wędlinę. Wszystkie składniki przesmażamy razem, często mieszając. Dodajemy pokrojone pomidory (pozbawione skórki i pestek), sok pomidorowy, keczup, pokrojoną paprykę, przyprawy. Składniki mieszamy i dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem - potrawa powinna tylko lekko " mrugać". Po 10 min jarzyny powinny być miękkie, a sos gęsty, o pięknym, ciemnoczerwonym kolorze i wspaniałym aromacie. Gdy trzeba, sos doprawiamy do smaku. Podajemy do ryżu ugotowanego na sypko, do makaronu typu wstążki lub do kładzionych kluseczek z półfrancuskiego ciasta i zielonej sałaty.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Niezbędnik Katolika miej zawsze pod ręką

Do wersji od lat istniejącej w naszej przestrzeni internetowej Niezbędnika Katolika, która każdego miesiąca inspiruje do modlitwy miliony katolików, dołączamy wersję papierową. Każdego miesiąca będziemy przygotowywać niewielki i poręczny modlitewnik, który dotrze do Państwa rąk razem z naszym tygodnikiem w ostatnią niedzielę każdego miesiąca. Dostępna jest również wersja PDF naszego Niezbędnika!

CZYTAJ DALEJ

26 grudnia wypada w tym roku w piątek. Co ze wstrzemięźliwością od pokarmów mięsnych?

2025-12-08 10:34

[ TEMATY ]

Boże Narodzenie

post

wstrzemięźliwość

Adobe Stock

Zgodnie z obowiązującymi przepisami wstrzemięźliwość od spożywania mięsa lub innych pokarmów w Kościele katolickim należy zachowywać we wszystkie piątki całego roku.

Piątkowa wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych nie obowiązuje w trzech przypadkach: w piątki, w które wypada uroczystość; dni w randze uroczystości (np. piątek w Oktawie Wielkanocy) oraz gdy zostanie udzielona dyspensa zgodnie z przepisami prawa kanonicznego.
CZYTAJ DALEJ

„Ujrzał i uwierzył” nie znaczy jeszcze, że wszystko rozumie

2025-12-26 18:26

[ TEMATY ]

Ks. Krzysztof Młotek

Glossa Marginalia

BP KEP

1 J 1, 1-4
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję