Reklama

Z naszej kuchni

Wiosenne specjały

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

2 Nasze posiłki, szczególnie wiosną, powinny być lekkie i urozmaicone, z dodatkiem świeżych warzyw. Im warzyw więcej na naszym stole - tym smaczniej i zdrowiej.

Kurczak w sosie wiosennym - przepis na 4 porcje

4 kawałki kurczaka (mogą być filety), 1 duża filiżanka usiekanego szpinaku, 4 cebule szalotki lub 2 cebule czerwone, 1 łyżka siekanej rzeżuchy, 1 szklanka śmietany, 1 czubata łyżka masła lub masła roślinnego, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, 1 duża szczypta posiekanych, świeżych listków estragonu, 1 szklanka rosołu (może być z koncentratu).

Naczynie do zapiekania smarujemy połową masła, posypujemy posiekaną cebulą i czosnkiem, układamy porcje kurczaka, posypujemy solą i pieprzem. Naczynie szczelnie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, nastawionego na 220oC na 40 min.
Na pozostałym maśle zasmażamy szpinak - cały czas mieszając, by się nie przyrumienił (2 min). Upieczone kawałki kurczaka wyjmujemy z brytfanny i trzymamy w cieple. Do powstałego w czasie pieczenia sosu wlewamy rosół, dodajemy podsmażony szpinak, rzeżuchę i zagotowujemy. Po zdjęciu z ognia dodajemy roztrzepaną śmietanę; gdy trzeba - sos doprawiamy, kładziemy do sosu porcje kurczaka, przykrywamy i trzymamy w cieple przez 5-7 min. Sos można przetrzeć przez perlonowe sito i dopiero po tym połączyć ze śmietaną.
Podajemy do ryżu ugotowanego na sypko lub z ziemniakami pureMe, posypanymi koperkiem, i z sałatą w sosie jogurtowym.
Uwaga: Zwolennicy zawiesistych sosów mogą zaciągnąć sos wiosenny łyżeczką mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej, rozprowadzonej w niewielkiej ilości zimnej wody lub zimnego mleka.

Legumina poziomkowa - przepis na 2 porcje

2 szklanki mleka, 1 kopiasta łyżka kaszy manny, szczypta soli, 1 jajko, 2 kopiaste łyżki cukru, skórka otarta z całej pomarańczy, sok wyciśnięty z całej pomarańczy, 1 filiżanka świeżych poziomek.
Na gorące, lekko osolone i osłodzone mleko sypiemy, cały czas mieszając, kaszkę mannę. Zagotowujemy, trzymamy na niewielkim ogniu - często mieszając - aż będzie miękka i odstawiamy do wychłodzenia.
Żółtko ucieramy z cukrem na puch. Pomarańczę myjemy pod wrzącą wodą, suszymy, ocieramy delikatnie ze skórki, uważając, by nie naruszyć białego miąższu. Sok z otartej pomarańczy wyciskamy, odrzucamy pestki. Białko z dodatkiem kilku ziarenek soli ubijamy na sztywną pianę.
Zimną kaszkę ubijamy, najlepiej piórkami miksera. Gdy się spulchni, dodajemy - cały czas ubijając - utarte żółtko, skórkę otartą z pomarańczy, a gdy składniki dobrze się połączą, wlewamy ( cienkim strumyczkiem) - ubijając przez cały czas - sok wyciśnięty z pomarańczy. Połączone składniki mieszamy delikatnie z pianą z białek i rozkładamy w salaterkach. Mus przybieramy poziomkami, wbijając je lekko - miejsce przy miejscu, by wyglądały jak kolce jeża. Leguminę podajemy nie później, jak 10 min po przygotowaniu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Św. Ekspedyt - dla żołnierzy i bezrobotnych

Niedziela łowicka 51/2004

Sławny - u nas mało znany

CZYTAJ DALEJ

S. Faustyna Kowalska - największa mistyczka XX wieku i orędowniczka Bożego Miłosierdzia

2024-04-18 06:42

[ TEMATY ]

św. Faustyna Kowalska

Graziako

Zgromadzenie Sióstr Matki Bożej Miłosierdzia – sanktuarium w Krakowie-Łagiewnikach

Zgromadzenie Sióstr Matki Bożej Miłosierdzia –
sanktuarium w
Krakowie-Łagiewnikach

Jan Paweł II beatyfikował siostrę Faustynę Kowalską 18 kwietnia 1993 roku w Rzymie.

Św. Faustyna urodziła się 25 sierpnia 1905 r. jako trzecie z dziesięciorga dzieci w ubogiej wiejskiej rodzinie. Rodzice Heleny, bo takie imię święta otrzymał na chrzcie, mieszkali we wsi Głogowiec. I z trudem utrzymywali rodzinę z 3 hektarów posiadanej ziemi. Dzieci musiały ciężko pracować, by pomóc w gospodarstwie. Dopiero w wieku 12 lat Helena poszła do szkoły, w której mogła, z powodu biedy, uczyć się tylko trzy lata. W wieku 16 lat rozpoczęła pracę w mieście jako służąca. Jak ważne było dla niej życie duchowe pokazuje fakt, że w umowie zastrzegła sobie prawo odprawiania dorocznych rekolekcji, codzienne uczestnictwo we Mszy św. oraz możliwość odwiedzania chorych i potrzebujących pomocy.

CZYTAJ DALEJ

Peregrynacja relikwii bł. Rodziny Ulmów

2024-04-19 10:33

Ks. Wojciech Kania/Niedziela

Już jutro rozpocznie się w naszej diecezji peregrynacja relikwii bł. rodziny Ulmów, która przebiegać będzie pod hasłem „Rodzina drogą do świętości”.

Relikwie nawiedzą sześć rejonów duszpasterskich w następującym porządku: rejon tarnobrzeski, stalowowolski, janowski, sandomierski, staszowsko-świętokrzyski oraz ostrowiecki.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję