Reklama

Z naszej kuchni

Agrestowe pyszności

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Wkrótce będą świeże owoce agrestu. Ten bardzo zdrowy i smaczny owoc zawiera spore ilości witaminy C i inne cenne dla zdrowia składniki. Oto kilka przepisów na agrestowe pyszności.
Ciasto z agrestem - przepis na średnią (25 cm) tortownicę
1,5 szklanki mąki tortowej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki wrzącej wody, 1/2 szklanki mleka, 3 żółtka, 1/2 szklanki cukru pudru, 1/3 kostki (8 dag) masła lub masła roślinnego, 3 białka, 1/2 szklanki cukru pudru do ubicia piany z białek, owoce agrestu, tłuszcz do wysmarowania formy, tarta bułka.

Reklama

Tortownicę smarujemy obficie tłuszczem, posypujemy tartą bułką, odstawiamy w chłodne miejsce.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puch. Do malaksera dajemy mąkę - sianą przez sitko - z proszkiem do pieczenia, wlewamy wrzącą wodę (by ciasto było delikatne i pulchne, woda musi być wrząca), następnie mleko - składniki mieszamy. Dodajemy utarte żółtka, roztopiony, zimny tłuszcz i całość ubijamy, aż ciasto będzie jednolite i pulchne. Zaraz po przygotowaniu wyrobione ciasto rozkładamy w przygotowanej wcześniej tortownicy i wstawiamy do piekarnika - wcześniej lekko nagrzanego i nastawionego na 220oC. Pieczemy 15 do 18 min, aż ciasto będzie lekko zrumienione. Wyjmujemy, odstawiamy do przechłodzenia. W piekarniku zmniejszamy temp. do 100oC.
Na chłodne ciasto układamy bardzo gęsto - miejsce przy miejscu - owoce agrestu. Duże można przekroić na połowę, na wierzch rozkładamy pianę ubitą z białek z dodatkiem cukru pudru i całość ponownie wstawiamy do - tym razem zaledwie ciepłego - piekarnika na kilkanaście minut. Ciasto jest gotowe, gdy piana na wierzchu lekko się podsuszy i zrumieni. Studzimy ciasto w formie, w której się piekło. Zimne, po wyjęciu na duży talerz, kroimy w romby, jak tort. Po upieczeniu jest delikatne, kruche, przesiąknięte owocami. Doskonałe i najsmaczniejsze w dniu wypieku.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Krem agrestowy - przepis na 4 porcje

2 szklanki obranego agrestu, 2 szklanki wody - najlepiej stołowej niegazowanej, woda z kranu (chlorowana) może popsuć smak kremu, 2 łyżki cukru (można nieco więcej, według własnych upodobań smakowych), 1 szklanka śmietany kremówki.
Wymyty agrest zalewamy wodą i na niewielkim ogniu rozgotowujemy przez 10-12 min. Przecieramy przez perlonowe sito, dodajemy cukier, składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy do wychłodzenia. Śmietanę ubijamy, połowę łączymy z zimnym musem i rozkładamy krem do salaterek, przybieramy pozostałą śmietaną i podajemy - nie później, jak 10 min po przygotowaniu.

Niskosłodzony dżem agrestowy

1 kg obranych owoców, 1 łyżeczka cukru.
Dorodne owoce agrestu, po wypłukaniu, przekładamy do szerokiego, płaskiego rondla, dodajemy cukier i podgrzewamy. Od momentu, gdy owoce się rozgotują, dosmażamy dżem na niewielkim ogniu przez
20 min. Gorący przekładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zamykamy i pasteryzujemy w temp. 85o C
przez 15 min. Studzimy w kociołku, zimne słoiki wycieramy do sucha, opisujemy i ustawiamy w ciemnym, chłodnym, pozbawionym przewiewów miejscu.

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Madagaskar: rozpoczynają się uroczystości ingresu bp. Marka Ochlaka OMI

2025-08-09 18:51

[ TEMATY ]

ingres

uroczystości

Madagaskar

Bp Marek Ochlak

Episkopat News/ flickr.com/Karol Jeliński

O godzinie 15.00 czasu polskiego rozpoczęły się uroczystości ingresu bp. Marka Ochlaka OMI do diecezji Fenoarivo-Atsinanana. Podczas uroczystych nieszporów, w obecności nuncjusza apostolskiego abp. Tomasza Grysy - nuncjusza na Madagaskarze, Seszelach, Mauritiusie i delegata apostolskiego na Komorach - licznie zgromadzonych biskupów oraz wiernych świeckich, biskup złożył wyznanie wiary oraz dał świadectwo swojej wiary.

W swoim wystąpieniu mówił o rodzicach, przedstawił obecnych na wydarzeniu braci z małżonkami oraz współbrata, z którym uczył się w Niższym Seminarium Duchownym w Markowicach - o. Wojciecha Popielewskiego OMI. Wypowiedzi były przeplatane anegdotami. Uroczystość odbyła się w katedrze pw. św. Maurycego. Po nieszporach przez całą noc potrwa adoracja Najświętszego Sakramentu, a na miejsce będą przybywać pielgrzymi z najdalszych zakątków diecezji, których droga, najczęściej pokonywana pieszo, trwa kilka dni.
CZYTAJ DALEJ

Komunikat o przyczynach zwolnienia z funkcji biskupa nominata diecezji radomskiej

2025-08-09 15:08

[ TEMATY ]

Bp Marek Solarczyk

diecezja radomska

ks. Krzysztof Dukielski

biskup‑nominat

zwolnienie z funkcji

Ks. Stanisław Piekielnik/diecezja radomska

ks. Krzysztof Dukielski

ks. Krzysztof Dukielski

Kilka dni temu bp Marek Solarczyk poinformował, że ks. Krzysztof Dukielski, biskup-nominat Diecezji Radomskiej poprosił Papieża Leona XIV o zwolnienie z funkcji. Dziś poinformowano, że miało to związek z niewłaściwym zachowaniem kapłana wobec osoby małoletniej.

Przypomnijmy: 12 lipca 2025 roku Ojciec Święty mianował ks. Dukielskiego biskupem pomocniczym.
CZYTAJ DALEJ

Na co warto zwrócić uwagę, wybierając hotel na wakacje?

2025-08-10 17:28

[ TEMATY ]

wybór

lokalizacja

hotel na wakacje

udogodnienia

wyposażenie

Materiał sponsora

Na co zwrócić uwagę, aby znaleźć hotel, który spełni oczekiwania?

Na co zwrócić uwagę, aby znaleźć hotel, który spełni oczekiwania?

W dzisiejszych czasach mamy dostęp do niezliczonych opcji zakwaterowania, od luksusowych hoteli SPA po przytulne pensjonaty rodzinne. Jednak mnogość wyboru może być przytłaczająca. Jak więc znaleźć ten jeden, idealny obiekt, który sprawi, że Twoje wakacje staną się niezapomniane?

Lokalizacja hotelu to absolutny fundament udanych wakacji. Nawet najbardziej luksusowy obiekt może zrujnować Ci wypoczynek, jeśli będzie położony z dala od wszystkiego, co Cię interesuje. Zastanów się: czy chcesz być w centrum miejscowości? A może szukasz spokoju z dala od zgiełku?
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję