Reklama

Z naszej kuchni

Sałatki i surówki

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Wczesne lato to pora, gdy pojawiają się dorodne jarzyny z gruntu, to wielkie dobrodziejstwo należy w pełni wykorzystać - najlepiej w postaci surówek czy sałatek. Takie danie to nie tylko uczta dla podniebienia, to także szczupła sylwetka, zdrowie i uroda.

Sałatka z ogródka - przepis na 2 porcje

10 rzodkiewek, 2 ugotowane na twardo jajka, 1 plasterek żółtego, pikantnego sera (ok. 10 dag), 2 młode kalarepki, 2 łyżki siekanego koperku, 1 łyżka siekanej rzeżuchy, 1/2 szklanki majonezu, 1/2 szklanki kefiru lub jogurtu, sól i pieprz do smaku, liście sałaty - zielenina i rzodkiewki do przybrania.

Rzodkiewki wraz z młodymi, wewnętrznymi listkami rozdrabniamy, podobnie - wraz z młodymi, wewnętrznymi listkami - rozdrabniamy kalarepki. Ser i jajka kroimy w drobną kostkę. Całość zasypujemy zieleniną, składniki delikatnie łączymy, zalewamy majonezem z lekko spienionym kefirem, doprawionym solą i pieprzem (przyprawy stosujemy w minimalnej ilości, by nie przytłumiły delikatnego smaku sałatki!). Porcje rozkładamy na liściach sałaty, przybieramy zieleniną i różyczkami z rzodkiewek.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Sałatka z ziołami - przepis na 4 porcje

4 ugotowane ziemniaki, 2 ugotowane na twardo jajka, 1 pęczek młodej cebulki ze szczypiorkiem, 1 łyżka posiekanej rzeżuchy, 2 łyżki posiekanych młodych liści pokrzywy.
Sos: 3 łyżki majonezu, 1/2 szklanki gęstej śmietany, sól, pieprz, szczypta cukru do smaku.
Do przybrania: 1 dorodny pomidor i zielenina.
Składniki sałatki kroimy w drobną kostkę, zioła drobno siekamy. Składniki sosu łączymy i doprawiamy delikatnie do smaku, sosem zalewamy surówkę i odstawiamy w chłodne miejsce na 10-15 min - nie dłużej! Przed podaniem rozkładamy porcje do pucharków, przybieramy zieleniną i cząstkami pomidora.

Surówka z zielonej sałaty - przepis na 4 porcje

1 duża główka sałaty, 2 dorodne pomidory, 1 pęczek młodych cebulek (bez szczypiorku), 2 średniej wielkości świeże ogórki, 1 łyżka siekanego koperku.
Sos: 1 szklanka jogurtu, 1/2 szklanki gęstej śmietany, 1 łyżka soku z cytryny lub winnego octu, sól, cukier, pieprz do smaku.
Wymyte, wysuszone liście sałaty dzielimy na mniejsze części i wykładamy spód salaterki. Obrane ze skórki ogórki kroimy w plasterki, cebulki w cienkie krążki, obrane ze skórki pomidory w cząstki. Składniki surówki układamy na liściach sałaty, zalewamy spienionym sosem i posypujemy obficie koperkiem. Podajemy nie później niż 10 min po przygotowaniu.
Rada: kto lubi, może dodać do surówki kilka pokrojonych oliwek lub drobno posiekany, duży ząbek czosnku.

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Niezbędnik Katolika miej zawsze pod ręką

Do wersji od lat istniejącej w naszej przestrzeni internetowej niezbędnika katolika, która każdego miesiąca inspiruje do modlitwy miliony katolików, dołączamy wersję papierową. Każdego miesiąca będziemy przygotowywać niewielki i poręczny modlitewnik, który dotrze do Państwa rąk razem z naszym tygodnikiem w ostatnią niedzielę każdego miesiąca.

CZYTAJ DALEJ

Kaplica Sykstyńska gotowa na konklawe

2025-05-06 18:37

[ TEMATY ]

konklawe

Vatican Media

Kaplica Sykstyńska gotowa na konklawe

Kaplica Sykstyńska gotowa na konklawe

Kaplica Sykstyńska stanowi niezrównaną atrakcję. Jest to nie tylko dzieło sztuki, ale także świadectwo relacji między człowiekiem a nieskończonością. Jej sklepienie i Sąd Ostateczny stanowią magiczny moment dla tych, którzy znajdują się w tej wspaniałej świętej przestrzeni. Jest to symboliczne miejsce naszej chrześcijańskiej wiary, wizualna katecheza, która od 1492 roku jest również miejscem wyboru papieża. Jest już gotowa na wybór 267 Namiestnika Chrystusa na ziemi.

CZYTAJ DALEJ

Czarny dym nad Watykanem!

2025-05-07 21:01

[ TEMATY ]

konklawe

Vatican Media

Kardynałowie, którzy we wtorek, 7 maja rozpoczęli konklawe w pierwszym głosowaniu nie wskazali 267. Biskupa Rzymu.

O godz. 21:00 z komina na dachu Kaplicy Sykstyńskiej ukazał się czarny dym, który oznacza brak wyboru nowego Następcy św. Piotra. W dniu rozpoczęcia konklawe odbyło się jedno skrutinium.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję