Pomidory - najbardziej lubiane warzywa - często goszczą na naszych stołach. Możemy z nich przygotować prawdziwe wspaniałości.
Pikantna sałatka z pomidorami. Przepis na 6 porcji
6 plastrów gotowanej szynki, 6 plastrów z dużego (im większy,
tym lepiej) pomidora, szczypta pieprzu.
Sałatka: 1 mała cukinia, 3 ugotowane na twardo
jajka, 3 małe cebule, 1 duża parówka lub plaster szynki, 4 łyżki
gęstego majonezu, 1 kopiasta łyżka siekanego koperku, przyprawy -
według własnych upodobań smakowych.
Przybranie: oliwki, listki selera naciowego,
siekane migdały lub połówki orzechów.
Rozpoczynamy od pokrojenia składników sałatki. Gotową
przyprawiamy, by była pikantna i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Przed podaniem zakąski na półmisku rozkładamy plastry
szynki, na nich plastry pomidora, posypujemy delikatnie pieprzem,
ale - nie solimy. Na pomidorach formujemy zgrabne kopczyki z sałatki,
przybieramy listkami, przekrojonymi na połowę oliwkami, siekanymi
migdałami lub orzechami. Całość dekorujemy listkami selera naciowego.
Pomidory pieczone z wątróbką. Przepis na 4 porcje
4 duże, jędrne pomidory, 4 dorodne wątróbki z drobiu, 1
jajko, 1 czubata łyżka tartej bułki, 1 czubata łyżka masła, 3 ząbki
czosnku, 1 łyżka oleju, 1 pęczek zielonej pietruszki, szczypta przyprawy
prowansalskiej lub suszonego cząbru, sól i pieprz.
Pomidory kroimy na połowę - w poprzek, ze środka wybieramy
łyżeczką pestki i sok. Na dużej patelni podgrzewamy olej, w gorącym
podsmażamy przez minutę (nie dłużej) połówki pomidorów z obu stron
i układamy w naczyniu do zapiekania.
Z pęczka natki odkładamy kilka najładniejszych gałązek,
pozostałą natkę siekamy wraz z czosnkiem, łączymy z tartą bułką i
jajkiem, dodajemy przyprawę i masę - w równych ilościach, rozkładamy
do połówek pomidorów. Na wierzch kładziemy orzeszek z masła, całość
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 2000C. - i zapiekamy ok.
15 min.
Tuż przed wyjęciem pomidorów z piekarnika do pozostałego
na patelni tłuszczu dodajemy resztę masła i smażymy na nim pokrojone
w cienkie paseczki wątróbki. Zrumienione doprawiamy solą i pieprzem.
Na wyjęte z piekarnika pomidory nakładamy upieczone wątróbki, przybieramy
gałązkami pietruszki i - bardzo gorące - podajemy w naczyniu, w którym
się zapiekały.
Rada: Tak przygotowane pomidory z dodatkiem ugotowanego
na sypko ryżu i zielonej sałaty, polanej sosem jogurtowym, stanowią
pełnowartościowe danie obiadowe.
Przekąska z pomidora. Przepis na 4 porcje
12 plastrów pomidora (plastry powinny być podobnej wielkości),
2 ugotowane na twardo jajka, 4 ziarenka ziela angielskiego, 4 duże
liście sałaty, listki pietruszki.
Sos: 2 łyżki oliwy, 1 płaska łyżeczka musztardy,
1/2 łyżeczki cukru pudru, sól, sok z cytryny, pieprz, szczypta papryki.
Najpierw przygotowujemy sos. Składniki sosu dokładnie
mieszamy - gdy trzeba, doprawiamy według własnych upodobań. Sos powinien
mieć konsystencję lekkiego majonezu i piękny, złocisty kolor.
Na każdym liściu sałaty rozkładamy po trzy plastry pomidora,
w środku kładziemy połówkę jajka z wciśniętym w żółtko ziarnkiem
angielskiego ziela. Całość lekko polewamy sosem, przybieramy listkami
pietruszki i - nie później jak 10 min po przygotowaniu - podajemy
na stół.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
