Przepis na 1 porcję
ćwiartka kury (pierś lub nóżka - według upodobań), kilka młodych
marchewek, młode warzywa - mogą być liście selera, pietruszki, kopru
i pora, sól, 2 ziarna pieprzu.
Sos: 1 łyżeczka masła, 1 łyżeczka mąki, 0/5 szklanki
wywaru z kury, sól, sok z cytryny, szczypta cukru, siekany, świeży
koperek.
Opłukaną porcję kury zalewamy wodą, dajemy młode warzywa
i przyprawy. Gotujemy w odkrytym naczyniu 10 minut. Po tym czasie
dodajemy oczyszczone marchewki i gotujemy na niewielkim ogniu, aż
mięso i marchewki będą miękkie. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
Sos:Na roztopionym maśle zasmażamy mąkę (uważając,
by się nie zrumieniła, ale by straciła smak surowizny), rozprowadzamy
zasmażkę rosołem, zagotowujemy i przyprawiamy do smaku.
Na wygrzany talerz układamy porcję kury, obkładamy marchewkami,
posypujemy koperkiem i polewamy sosem. Podajemy z dodatkiem ryżu
na sypko i zieloną sałatą.
Rada: Kto lubi, może do sosu dodać kilka rodzynków
i przyprawić na słodko z lekką nutą smaku cytryny.
Pomóż w rozwoju naszego portalu