Reklama

Z naszej kuchni

Letnie przysmaki

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Bób był jednym z bardzo lubianych produktów w staropolskiej kuchni - i słusznie! Młode, jeszcze zielonkawe ziarna bobu, odpowiednio przygotowane i doprawione, są surowcem nie tylko na smaczne, ale i zdrowe, lekkostrawne dania. Namawiam, by odnowić aromaty i smaki, jakie gościły w kuchniach naszych wspaniałych babek i prababek. Rada: Młode ziarna bobu, po zblanszowaniu, można zamrozić, przechowują się doskonale.

Farsz z młodego bobu

1/2 l młodych ziaren bobu, 1 średniej wielkości cebula, 1 łyżka oleju do zrumienienia, sól, cukier, pieprz, lubiane zioła.
Ziarna bobu gotujemy w wodzie z solą i cukrem, gdy są miękkie, odsączamy na sicie. Cebulę lekko rumienimy na tłuszczu. Bób przecieramy przez perlonowe sito lub rozbijamy w malakserze. Dodajemy zrumienioną cebulę, przyprawiamy do smaku według własnych upodobań w taki sposób, by farsz był lekko pikantny, ale by przyprawy nie przytłumiły jego delikatnego, wręcz wytwornego smaku.
Farszem nadziewamy pierogi, naleśniki lub placki ziemniaczane. Pierogi podajemy polane zrumienioną słoniną lub zrumienionym boczkiem z cebulą, ale są równie smaczne polane gęstą, kwaśną śmietaną. Nadziewane farszem naleśniki składamy "w chusteczkę" lub "w kopertę" albo rolujemy i lekko podsmażamy z obu stron. Doskonałe z dodatkiem pikantnego pomidorowego sosu.
Cienkie placki ziemniaczane rumienimy z obu stron. Na połowę każdego placka kładziemy farsz, składamy (jak omlet) i prosto z patelni, bardzo gorące, podajemy na wygrzanym talerzu z dodatkiem pikantnego sosu lub szklanki soku warzywnego, soku pomidorowego czy kefiru z zieleniną.

Owocowe ciasto na podwieczorek - przepis na dużą tortownicę lub średniej wielkości blachę

1 szklanka cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 1 kostka (25 dag) masła lub masła roślinnego, 4 jajka, 2 szklanki mąki, 1 budyń waniliowy, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 łyżek stołowych mleka. Tłuszcz i tarta bułka do wysmarowania formy, owoce - jakie są: jabłka, gruszki, drylowane wiśnie, brzoskwinie itp.
Masło ucieramy z cukrami, dodajemy - cały czas ucierając - po jednym całe jajka. Gdy masa jest jednolita i pulchna, sypiemy - siejąc przez sitko - mąkę z budyniem waniliowym i proszkiem do pieczenia i - cienką strużką - mleko, cały czas ucierając. Gotowe ciasto, które powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, wlewamy ( 2/3) do przygotowanej formy, powierzchnię lekko wyrównujemy, rozkładamy rozdrobnione w cienkie cząstki twarde owoce lub odsączone wiśnie, całość zalewamy pozostałym ciastem i od razu wstawiamy do wygrzanego do temp. 180oC piekarnika. Pieczemy ok. 50 min, ale czas pieczenia zależy od wysokości warstwy ciasta. Upieczone, gdy cała powierzchnia jest równomiernie zrumieniona, a boki lekko odstają od formy. Przechłodzone w formie ciasto posypujemy cukrem pudrem lub podajemy z porcją ubitej śmietany.
Ciasto jest najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu, przechowane do następnego dnia może stać się zbyt wilgotne.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Papież o intencji modlitewnej na sierpień: żyjemy w czasach lęku i podziałów

2025-07-29 16:48

[ TEMATY ]

intencja

Papież Leon XIV

Vatican Media

Módlmy się, aby społeczności, których współistnienie wydaje się coraz trudniejsze, nie ulegały pokusie konfrontacji z powodów etnicznych, politycznych, religijnych czy ideologicznych - apeluje Leon XIV w opublikowanym dziś filmie promującym papieską intencję na sierpień: „O umiejętność życia wspólnego”.

Ojciec Święty przyznaje, że „żyjemy w czasach lęku i podziałów. Nieraz postępujemy tak, jakbyśmy byli sami - wznosimy mury, które oddzielają nas od siebie, zapominając, że jesteśmy braćmi i siostrami”.
CZYTAJ DALEJ

Wiara to wybór wolności – powitalna Msza św. Jubileuszu Młodych

2025-07-29 20:42

[ TEMATY ]

Jubileusz Młodych w Rzymie

Jubileusz Młodzieży

Jubileusz Młodych

Natanael Brewczyński/Radio Fiat

Wiara jest spotkaniem z Jezusem, naszym towarzyszem drogi, a także wyborem wolności - powiedział abp Rino Fisichella w homilii podczas Mszy św. na Placu św. Piotra w Watykanie, którą Kościół w Rzymie powitał uczestników Jubileuszu Młodych.

Na początku liturgii, w imieniu Leona XIV, powitał uczestników jako proprefekt Dykasterii ds. Ewangelizacji, która zorganizowała Jubileusz. Podziękował, że przyjęli papieskie zaproszenie do uczestnictwa w nim. Szczególnie podkreślił obecność młodych z Ukrainy, Palestyny i innych miejsc, w których toczą się wojny. Zachęcił wszystkich, by kontemplowali Rzym i niezliczone dzieła sztuki, będące wyrazem wiary. „Pan was nie zawiedzie. Przychodzi, żeby się spotkać z wami” - zapewnił włoski hierarcha, wzywając do czujności w odkrywaniu Jego obecności. Abp Fisichella przemówił po włosku, angielsku, hiszpańsku, francusku, portugalsku i niemiecku.
CZYTAJ DALEJ

III Zlot Pojazdów Zabytkowych w Binarowej

2025-07-29 23:08

Marcin Wojciechowski, Automobilklub Biecki

Zlot pojazdów zabytkowych w Binarowej

Zlot pojazdów zabytkowych w Binarowej

Zwiedzanie Biecza – specjalne atrakcje

Następnie kolumna zabytkowych pojazdów przejechała na biecki rynek, gdzie uczestnicy wraz z osobami towarzyszącymi, mieli możliwość bezpłatnego zwiedzania udostępnionych specjalnie na tę okazję atrakcji turystycznych, dzięki uprzejmości Muzeum Ziemi Bieckiej.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję