Jeżeli sezon będzie łaskawy i uda się zebrać koszyk dorodnych grzybów, przygotujmy z nich znakomite dania, znane ze staropolskiej kuchni.
Kotleciki ze świeżych grzybów - przepis na 4 porcje
1/2 kg kapeluszy świeżych grzybów (mogą być mieszane, np. borowiki,
podgrzybki, kozaki), 1 duża cebula, 1/2 szklanki tartej bułki, 2
jajka. Sól i pieprz do smaku. Gdy trzeba - trochę mleka. Tłuszcz
i mąka krupczatka do panierowania.
Na tłuszczu lekko podsmażamy posiekaną drobno cebulę,
gdy się zeszkli, dodajemy - równie drobno posiekane - wcześniej oczyszczone
i dokładnie umyte kapelusze grzybów i, w miarę często mieszając,
dusimy do chwili całkowitego wyparowania sosu. Zasmażone grzyby przekładamy
na miseczkę i pozostawiamy do wychłodzenia. Do zimnych dodajemy całe
jajka, tartą bułkę, przyprawy, całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
Rada: Gdy masa jest zbyt ścisła, dodajemy łyżkę lub dwie
mleka.
Z wyrobionej masy formujemy zgrabne kotleciki - po dwa
na porcję, obsypujemy mąką (nadmiar mąki strząsamy) i smażymy na
dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Podajemy bardzo
gorące, prosto z patelni, do ziemniaków pureMe lub do ziemniaków
smażonych w plastrach. Równie smaczne z dodatkiem grubego makaronu,
kładzionych kluseczek czy pieczywa.
Rada: Kotleciki są najsmaczniejsze, gdy usmażymy je na
oliwie i maśle w proporcji pół na pół.
Jajka faszerowane grzybami - przepis na 6 porcji
6 jaj ugotowanych na twardo, 1 szklanka drobno usiekanych kapeluszy
ze świeżych grzybów (najsmaczniejsze będą borowiki, ale mogą być
mieszane, np. podgrzybki i kozaki), 1 łyżka masła, 1 cebula, 2 łyżki
majonezu, sól i biały pieprz do smaku.
Ponadto: liście sałaty lub selera naciowego, gęsty majonez,
połówki oliwek i zielenina do dekoracji.
Drobno posiekaną cebulę zasmażamy na maśle, gdy się zeszkli,
dodajemy przygotowane, drobno posiekane grzyby. Całość smażymy, często
mieszając, do chwili, aż wydzielony przez grzyby sok wyparuje. Usmażone
odstawiamy do wychłodzenia.
Obrane ze skorupek jajka kroimy wzdłuż, oddzielamy żółtka
od białek. Białka układamy na deseczce i przykrywamy ściereczką,
by nie obeschły, żółtka rozcieramy z odrobiną przypraw (sól i pieprz). Gdy masa będzie jednolita, dodajemy podsmażone grzyby, majonez;
składniki łączymy i - gdy trzeba - lekko doprawiamy do smaku. Farsz
powinien być lekko pikantny. Wyrobioną, pulchną masą nadziewamy białka "
z czubem", tworząc zgrabne kopczyki. Porcje układamy na liściach
sałaty lub selera naciowego, przybieramy majonezem, połówką oliwki
i zieleniną lub - według własnych upodobań.
Pomóż w rozwoju naszego portalu