Reklama

Z naszej kuchni

Grzybowe pyszności

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Jeżeli sezon będzie łaskawy i uda się zebrać koszyk dorodnych grzybów, przygotujmy z nich znakomite dania, znane ze staropolskiej kuchni.

Kotleciki ze świeżych grzybów - przepis na 4 porcje

1/2 kg kapeluszy świeżych grzybów (mogą być mieszane, np. borowiki, podgrzybki, kozaki), 1 duża cebula, 1/2 szklanki tartej bułki, 2 jajka. Sól i pieprz do smaku. Gdy trzeba - trochę mleka. Tłuszcz i mąka krupczatka do panierowania.
Na tłuszczu lekko podsmażamy posiekaną drobno cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy - równie drobno posiekane - wcześniej oczyszczone i dokładnie umyte kapelusze grzybów i, w miarę często mieszając, dusimy do chwili całkowitego wyparowania sosu. Zasmażone grzyby przekładamy na miseczkę i pozostawiamy do wychłodzenia. Do zimnych dodajemy całe jajka, tartą bułkę, przyprawy, całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
Rada: Gdy masa jest zbyt ścisła, dodajemy łyżkę lub dwie mleka.
Z wyrobionej masy formujemy zgrabne kotleciki - po dwa na porcję, obsypujemy mąką (nadmiar mąki strząsamy) i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Podajemy bardzo gorące, prosto z patelni, do ziemniaków pureMe lub do ziemniaków smażonych w plastrach. Równie smaczne z dodatkiem grubego makaronu, kładzionych kluseczek czy pieczywa.
Rada: Kotleciki są najsmaczniejsze, gdy usmażymy je na oliwie i maśle w proporcji pół na pół.

Jajka faszerowane grzybami - przepis na 6 porcji

6 jaj ugotowanych na twardo, 1 szklanka drobno usiekanych kapeluszy ze świeżych grzybów (najsmaczniejsze będą borowiki, ale mogą być mieszane, np. podgrzybki i kozaki), 1 łyżka masła, 1 cebula, 2 łyżki majonezu, sól i biały pieprz do smaku.
Ponadto: liście sałaty lub selera naciowego, gęsty majonez, połówki oliwek i zielenina do dekoracji.
Drobno posiekaną cebulę zasmażamy na maśle, gdy się zeszkli, dodajemy przygotowane, drobno posiekane grzyby. Całość smażymy, często mieszając, do chwili, aż wydzielony przez grzyby sok wyparuje. Usmażone odstawiamy do wychłodzenia.
Obrane ze skorupek jajka kroimy wzdłuż, oddzielamy żółtka od białek. Białka układamy na deseczce i przykrywamy ściereczką, by nie obeschły, żółtka rozcieramy z odrobiną przypraw (sól i pieprz). Gdy masa będzie jednolita, dodajemy podsmażone grzyby, majonez; składniki łączymy i - gdy trzeba - lekko doprawiamy do smaku. Farsz powinien być lekko pikantny. Wyrobioną, pulchną masą nadziewamy białka " z czubem", tworząc zgrabne kopczyki. Porcje układamy na liściach sałaty lub selera naciowego, przybieramy majonezem, połówką oliwki i zieleniną lub - według własnych upodobań.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

#NiezbędnikMaryjny: Litania Loretańska - wezwania

[ TEMATY ]

litania loretańska

Adobe Stock

Litania Loretańska to jeden z symboli miesiąca Maja. Jest ona także nazywana „modlitwą szturmową”. Klamrą kończąca litanię są wezwania rozpoczynające się od słowa ,,Królowo”. Czy to nie powinno nam przypominać kim dla nas jest Matka Boża, jaką ważną rolę odgrywa w naszym życiu?

KRÓLOWO ANIOŁÓW

CZYTAJ DALEJ

10 lat Rycerzy Kolumba w Miliczu

2024-05-01 15:08

ks. Łukasz Romańczuk

Od lewej: Robert Zasieczny i Krzysztof Zub

Od lewej: Robert Zasieczny i Krzysztof Zub

W dniu odpustu w kaplicy św. Józefa Robotnika w Godnowej swoje dziesięciolecie założenia świętowali Rycerze Kolumba z rady lokalnej nr 15947. Uroczystej Eucharystii przewodniczył ks. Zbigniew Słobodecki, proboszcz parafii św. Andrzeja Boboli w Miliczu i kapelan milickich Rycerzy Kolumba.

10-lecie założenia Rady Lokalnej był okazją do dziękczynienia i modlitwy za tych, co odeszli już do wieczności. W wygłoszonej homilii ks. Marcin Wachowiak, wikariusz parafii św. Michała Archanioła zwrócił uwagę na fakt, że Bóg potrafi zaskakiwać, zachęcając do zastanowienia się do swojej reakcji na takie zaskoczenia Pana Boga. Rozwijając ten temat ks. Marcin ukazał dwie perspektywy. - Pierwsza dotyczy mieszkańców Nazaretu, którzy znali Jezusa. Orientowali się kim On jest, skąd pochodzi, gdzie mieszka. Wiedzieli wszystko o Nim. Na pewno słyszeli o tym, co Jezus zdziałał poprzez nauczanie, czynienie cudów. A gdy Jezus do nich przyszedł, zaczęli w Niego powątpiewać. Zatem to jest ta pierwsza reakcja na działanie Jezusa - powątpiewanie - zaznaczył ks. Wachowiak, wskazując na drugą perspektywę poprzez postawę św. Józefa. - Był to człowiek pracowity, posłuszny, pokornym, przyjmował wolę Bożą. Święty Józef to człowiek, który realizował plan zbawienia w swoim życiu - mówił kapłan, zachęcając wiernych do refleksji nad realizowaną przez nich perspektywą poznania Jezusa. Czy jest to perspektywa mieszkańców Nazaretu czy św. Józefa.

CZYTAJ DALEJ

Madonno z Puszczy, módl się za nami...

2024-05-01 20:29

[ TEMATY ]

Rozważania majowe

Wołam Twoje Imię, Matko…

Karol Porwich/Niedziela

Początki kultu Madonny z Puszczy sięgają przełomu XVII i XVIII w. Wiadomo, że w pierwszej połowie XVII stulecia w świątyni znajdowało się 18 wotów oraz 6 nici korali.

Rozważanie 2

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję