Reklama

Z naszej kuchni

Grzybowe pyszności

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Jeżeli sezon będzie łaskawy i uda się zebrać koszyk dorodnych grzybów, przygotujmy z nich znakomite dania, znane ze staropolskiej kuchni.

Kotleciki ze świeżych grzybów - przepis na 4 porcje

1/2 kg kapeluszy świeżych grzybów (mogą być mieszane, np. borowiki, podgrzybki, kozaki), 1 duża cebula, 1/2 szklanki tartej bułki, 2 jajka. Sól i pieprz do smaku. Gdy trzeba - trochę mleka. Tłuszcz i mąka krupczatka do panierowania.
Na tłuszczu lekko podsmażamy posiekaną drobno cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy - równie drobno posiekane - wcześniej oczyszczone i dokładnie umyte kapelusze grzybów i, w miarę często mieszając, dusimy do chwili całkowitego wyparowania sosu. Zasmażone grzyby przekładamy na miseczkę i pozostawiamy do wychłodzenia. Do zimnych dodajemy całe jajka, tartą bułkę, przyprawy, całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
Rada: Gdy masa jest zbyt ścisła, dodajemy łyżkę lub dwie mleka.
Z wyrobionej masy formujemy zgrabne kotleciki - po dwa na porcję, obsypujemy mąką (nadmiar mąki strząsamy) i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Podajemy bardzo gorące, prosto z patelni, do ziemniaków pureMe lub do ziemniaków smażonych w plastrach. Równie smaczne z dodatkiem grubego makaronu, kładzionych kluseczek czy pieczywa.
Rada: Kotleciki są najsmaczniejsze, gdy usmażymy je na oliwie i maśle w proporcji pół na pół.

Jajka faszerowane grzybami - przepis na 6 porcji

6 jaj ugotowanych na twardo, 1 szklanka drobno usiekanych kapeluszy ze świeżych grzybów (najsmaczniejsze będą borowiki, ale mogą być mieszane, np. podgrzybki i kozaki), 1 łyżka masła, 1 cebula, 2 łyżki majonezu, sól i biały pieprz do smaku.
Ponadto: liście sałaty lub selera naciowego, gęsty majonez, połówki oliwek i zielenina do dekoracji.
Drobno posiekaną cebulę zasmażamy na maśle, gdy się zeszkli, dodajemy przygotowane, drobno posiekane grzyby. Całość smażymy, często mieszając, do chwili, aż wydzielony przez grzyby sok wyparuje. Usmażone odstawiamy do wychłodzenia.
Obrane ze skorupek jajka kroimy wzdłuż, oddzielamy żółtka od białek. Białka układamy na deseczce i przykrywamy ściereczką, by nie obeschły, żółtka rozcieramy z odrobiną przypraw (sól i pieprz). Gdy masa będzie jednolita, dodajemy podsmażone grzyby, majonez; składniki łączymy i - gdy trzeba - lekko doprawiamy do smaku. Farsz powinien być lekko pikantny. Wyrobioną, pulchną masą nadziewamy białka " z czubem", tworząc zgrabne kopczyki. Porcje układamy na liściach sałaty lub selera naciowego, przybieramy majonezem, połówką oliwki i zieleniną lub - według własnych upodobań.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kalisz: prezydent Karol Nawrocki modlił się przed cudownym obrazem św. Józefa Kaliskiego

2025-08-08 09:05

[ TEMATY ]

Kalisz

Karol Nawrocki

Narodowe Sanktuarium św. Józefa

Prezydent Polski dr Karol Nawrocki podczas wizyty w Kaliszu odwiedził Narodowe Sanktuarium św. Józefa, gdzie modlił się przed cudownym wizerunkiem. Głowie państwa towarzyszył biskup kaliski Damian Bryl.

Dzień po zaprzysiężeniu prezydent dr Karol Nawrocki przyjechał do Kalisza. Wizyta miała związek z zapowiadanym złożeniem pierwszego projektu ustawy - dotyczącego CPK (Centralnego Portu Komunikacyjnego).
CZYTAJ DALEJ

Zmarł przyjaciel Papieża kardynał Estanislao Esteban Karlic

2025-08-09 10:22

[ TEMATY ]

Argentyna

Papież Leon XIV

przyjaciel Papieża

kard. Estanislao Esteban Karlic

Vatican Media

Kard. Estanislao Esteban Karlic, emerytowany arybiskup Parany, zmarł w wieku 99 lat

Kard. Estanislao Esteban Karlic, emerytowany arybiskup Parany, zmarł w wieku 99 lat

Argentyńska archidiecezja Paraná poinformowała o śmierci kardynała Estanislao Estebana Karlica. W lutym kardynał Karlic skończył 99 lat. Niedawno przeszedł zabieg chirurgiczny, po którym do kardynała dzwonił ze słowami wsparcia Papież Leon XIV.

Konferencja Episkopatu Argentyny opublikowała w mediach społecznościowych informację: „Archidiecezja Paraná ogłosiła śmierć kardynała Estanislao Karlica. Polecajmy jego duszę Matce Bożej Różańcowej. Niech światłość wiekuista nad nim świeci”.
CZYTAJ DALEJ

Kraków: Startuje akcja otwierania kościelnych i klasztornych ogrodów

2025-08-09 13:58

[ TEMATY ]

Kraków

akcja

klasztor

otwieranie ogrodów

Adobe Stock

Kraków, Wawel

Kraków, Wawel

Ogród przy bazylice Św. Floriana w ścisłym centrum Krakowa został w sobotę udostępniony mieszkańcom i turystom w ramach zainaugurowanej właśnie akcji „Otwarte Ogrody” przygotowanej wspólnie przez miasto i Archidiecezję Krakowską. W planach są kolejne niedostępne zwykle ogrody klasztorne i kościelne.

W malowniczym, nieco zdziczałym ogrodzie przy bazylice św. Floriana przygotowano w sobotę dla gości „Śniadanie dla trawie”. Przybywający do popołudnia mogą się raczyć na kocach specjalnie przygotowanymi specjałami oraz samodzielnie zrywać dojrzałe owoce ze starych drzew owocowych – śliw, jabłoni i gruszy. Na chętnych czekał badminton i wspólne ćwiczenia pod okiem instruktorki Marty Ficner.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję