Reklama

Z naszej kuchni

Grzybowe pyszności

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Jeżeli sezon będzie łaskawy i uda się zebrać koszyk dorodnych grzybów, przygotujmy z nich znakomite dania, znane ze staropolskiej kuchni.

Kotleciki ze świeżych grzybów - przepis na 4 porcje

1/2 kg kapeluszy świeżych grzybów (mogą być mieszane, np. borowiki, podgrzybki, kozaki), 1 duża cebula, 1/2 szklanki tartej bułki, 2 jajka. Sól i pieprz do smaku. Gdy trzeba - trochę mleka. Tłuszcz i mąka krupczatka do panierowania.
Na tłuszczu lekko podsmażamy posiekaną drobno cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy - równie drobno posiekane - wcześniej oczyszczone i dokładnie umyte kapelusze grzybów i, w miarę często mieszając, dusimy do chwili całkowitego wyparowania sosu. Zasmażone grzyby przekładamy na miseczkę i pozostawiamy do wychłodzenia. Do zimnych dodajemy całe jajka, tartą bułkę, przyprawy, całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
Rada: Gdy masa jest zbyt ścisła, dodajemy łyżkę lub dwie mleka.
Z wyrobionej masy formujemy zgrabne kotleciki - po dwa na porcję, obsypujemy mąką (nadmiar mąki strząsamy) i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Podajemy bardzo gorące, prosto z patelni, do ziemniaków pureMe lub do ziemniaków smażonych w plastrach. Równie smaczne z dodatkiem grubego makaronu, kładzionych kluseczek czy pieczywa.
Rada: Kotleciki są najsmaczniejsze, gdy usmażymy je na oliwie i maśle w proporcji pół na pół.

Jajka faszerowane grzybami - przepis na 6 porcji

6 jaj ugotowanych na twardo, 1 szklanka drobno usiekanych kapeluszy ze świeżych grzybów (najsmaczniejsze będą borowiki, ale mogą być mieszane, np. podgrzybki i kozaki), 1 łyżka masła, 1 cebula, 2 łyżki majonezu, sól i biały pieprz do smaku.
Ponadto: liście sałaty lub selera naciowego, gęsty majonez, połówki oliwek i zielenina do dekoracji.
Drobno posiekaną cebulę zasmażamy na maśle, gdy się zeszkli, dodajemy przygotowane, drobno posiekane grzyby. Całość smażymy, często mieszając, do chwili, aż wydzielony przez grzyby sok wyparuje. Usmażone odstawiamy do wychłodzenia.
Obrane ze skorupek jajka kroimy wzdłuż, oddzielamy żółtka od białek. Białka układamy na deseczce i przykrywamy ściereczką, by nie obeschły, żółtka rozcieramy z odrobiną przypraw (sól i pieprz). Gdy masa będzie jednolita, dodajemy podsmażone grzyby, majonez; składniki łączymy i - gdy trzeba - lekko doprawiamy do smaku. Farsz powinien być lekko pikantny. Wyrobioną, pulchną masą nadziewamy białka " z czubem", tworząc zgrabne kopczyki. Porcje układamy na liściach sałaty lub selera naciowego, przybieramy majonezem, połówką oliwki i zieleniną lub - według własnych upodobań.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kalendarz Adwentowy: Łaska wpleciona w rodowód

2025-12-16 21:00

[ TEMATY ]

Kalendarz Adwentowy 2025

Karol Porwich/Niedziela

• Rdz 49, 1a. 2. 8-10 • Mt 1, 1-17
CZYTAJ DALEJ

Znaki ingresu. Jakie szaty i przedmioty towarzyszą objęciu posługi biskupa krakowskiego?

2025-12-18 21:39

[ TEMATY ]

Metropolita krakowski

Kościół krakowski

Mazur/episkopat.pl

Kraków

Kraków

Ingres biskupa do katedry to nie tylko uroczyste wejście i historyczna oprawa, ale przede wszystkim wydarzenie ściśle liturgiczne, w którym Kościół przyjmuje swojego pasterza. Szaty i przedmioty używane podczas tej celebracji – ornat, tunicella, pastorał, kielich czy racjonał – nie są dodatkiem i dekoracją. Każdy z nich ma swoje miejsce, znaczenie i pomaga zrozumieć, czym jest objęcie posługi biskupiej w Kościele krakowskim.

Ingres (łac. ingressus) oznacza „wejście”. Od uroczystego wejścia nowego biskupa do kościoła katedralnego bierze swoją nazwę cała celebracja przekazania posługi pasterskiej. Choć wydarzenie to ma szczególny charakter, pozostaje liturgią Kościoła, sprawowaną według porządku przewidzianego na dany dzień. – Skoro mówimy o obrzędzie, to już samo to określenie wskazuje na jego ścisły wymiar liturgiczny – podkreśla ks. dr Stanisław Mieszczak SCJ, liturgista i zastępca przewodniczącego Archidiecezjalnej Komisji ds. Liturgii i Duszpasterstwa Liturgicznego.
CZYTAJ DALEJ

"Wesołych świąt" (tylko za bardzo nie wiadomo jakich), czyli... neutralne światopoglądowo Boże Narodzenie

2025-12-18 21:09

[ TEMATY ]

Boże Narodzenie

Karol Porwich/Niedziela

Portal niedziela.pl w rozmowie z naszym redaktorem naczelym - ks. Mariuszem Bakalarzem o świeckości Bożego Narodzenia.

Agata Kowalska: Porozmawiajmy o Bożym Narodzeniu, ale w trochę innym wymiarze. W wymiarze takiego, można rzec, zeświecczenia tychże świąt. Czy ksiądz, a szerzej – Kościół w Polsce - faktycznie obserwuje odchodzenie wiernych od religijnego wymiaru świąt Bożego Narodzenia?
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję