Reklama

Z naszej kuchni

Dynia - złoty owoc jesieni

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Dynie - dorodne, złote, bardzo zdrowe i - niestety - nieco zapomniane, a szkoda! Dynia nie tuczy, jest smaczna i ma duże właściwości lecznicze. Szczególnie zdrowe i polecane przez dietetyków są jej pestki.

Racuszki z dyni - przepis na 16-18 małych racuszków

30 dag dyni (waga bez skóry i pestek), 2 szklanki mąki, 2 jajka, 1 szklanka kefiru lub zsiadłego mleka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, duża szczypta soli. Ponadto: cukier puder lub dobry, domowej roboty dżem, olej do smażenia.

Do malaksera dajemy pokrojoną w kostkę dynię, dodajemy kefir i rozbijamy składniki na miazgę. Dodajemy całe jajka i sól - chwilę razem ubijamy, do jednolitej masy sypiemy przez sitko mąkę z proszkiem i na średnich obrotach wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 8-10 min - nie dłużej. Na dobrze rozgrzany tzw. duży tłuszcz kładziemy łyżką niezbyt duże racuszki, smażymy - rumieniąc z obu stron, wyjmujemy cedzakową łyżką na płat ligniny, odsączamy z nadmiaru tłuszczu i jeszcze ciepłe, ułożone na talerzu, posypujemy cukrem pudrem lub podajemy z dobrym dżemem. Najsmaczniejsze - bardzo świeże.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Racuchy z dyni - przepis na 30 dużych racuchów

1 kilogram dyni (waga bez skóry i pestek), 1 łyżka masła roślinnego, 4 jajka, 1 łyżeczka cukru, szczypta gałki muszkatołowej, 2 szklanki mąki, olej do smażenia.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na bardzo gęstą pianę. W malakserze rozbijamy pokrojoną w kostkę dynię, gdy powstanie jednolita miazga, dodajemy żółtka i masło roślinne. Gdy składniki dokładnie się połączą, dodajemy, sypiąc przez sitko, mąkę i przyprawy. Jednolite, gładkie ciasto delikatnie łączymy z ubitą pianą - i od razu smażymy na tzw. dużym tłuszczu zgrabne racuchy, rumieniąc je z obu stron. Po wyjęciu łyżką cedzakową, lekkim odsączeniu z nadmiaru tłuszczu, podajemy jeszcze ciepłe, posypane cukrem pudrem lub polane gęstą, lekko kwaśną śmietaną.

Racuchy z dyni - pikantne - przepis na 30 dużych racuchów

60 dag dyni (waga bez skóry i pestek), 20 dag chudej wędliny ( parówka, mortadela), 1 łyżka masła roślinnego, 2 jajka, 1 szklanka " z czubem" mąki, szczypta soli, 1 łyżeczka cukru, szczypta świeżo mielonego, białego pieprzu, olej do smażenia.
Pokrojoną w kostkę wędlinę dajemy do malaksera, dodajemy masło i rozbijamy na miazgę. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, żółtka, przyprawy - ponownie całość rozbijamy, aż masa będzie jednolita i pulchna. Do masy sypiemy przez sitko mąkę, dodajemy pianę ubitą z białek, składniki lekko wyrabiamy i od razu smażymy na dobrze rozgrzanym, tzw. dużym tłuszczu zgrabne racuchy, rumieniąc z obu stron. Po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu na warstwie ligniny, podajemy 10 jeszcze ciepłe - z dodatkiem pikantnego sosu lub z sezonową surówką.

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

„Papieski motocykl” na Placu św. Piotra

2025-09-03 17:50

[ TEMATY ]

Papież Leon XIV

Vatican Media

Po zakończeniu środowej audiencji generalnej, Leon XIV pobłogłosławił motocykl, przerobiony „w stylu papamobile” i dostarczony do Watykanu przez członków „Jesus Biker” związanych z Papieskimi Dziełami Misyjnymi w Austrii. Wyjątkowy pojazd, na którym widnieje teraz papieski autograf, zostanie wystawiony na licytację, a pozyskane środki przekazane na pomoc dzieciom na Madagaskarze, pracującym w kopalniach miki.

„Od pierwszego kilometra, aż po przybycie do Watykanu, przeżywaliśmy każdą chwilę z ogromnym entuzjazmem” – piszą w mediach społecznościowych Missio Österreich (austriackiej gałęzi Papieskich Dzieł Misyjnych), uczestnicy nietypowej pielgrzymki, która dotarła dziś na Plac św. Piotra. To 31 motocyklistów z grupy „Jesus Biker”, którzy 31 sierpnia wyruszyli z niemieckiej miejscowości Schaafheim, eskortując wyjątkowy pojazd: motocykl BMW R18, jak mówią: przerobiony „w stylu papamobile”. Jest biały i widnieją na nim m.in. papieski herb, imię Ojca Świętego i watykańska flaga.
CZYTAJ DALEJ

Pilne! W nocy dwukrotnie naruszono polską przestrzeń powietrzną

2025-09-04 11:37

[ TEMATY ]

przestrzeń powietrzna

w nocy

naruszono

PAP

Szef Sztabu Generalnego WP gen. Wiesław Kukuła podczas konferencji prasowej w Sztabie Generalnym WP w Warszawie

Szef Sztabu Generalnego WP gen. Wiesław Kukuła podczas konferencji prasowej w Sztabie Generalnym WP w Warszawie

Szef Sztabu Generalnego gen. Wiesław Kukuła poinformował, że w nocy z wtorku na środę dwukrotnie naruszono polską przestrzeń powietrzną. Dodał, że sytuacja była pod pełną kontrolą służb.

Podziel się cytatem
CZYTAJ DALEJ

Szkoła Liturgii we Wrocławiu – zapisy trwają!

2025-09-04 12:34

Vatican News

Rusza druga edycja Szkoły Liturgii, organizowana w archidiecezji wrocławskiej która w tym roku skupi się na tematyce Mszy świętej.

Tym razem cykl spotkań obejmować będzie cały rok. - W ciągu roku szkolnego odbędzie się 10 spotkań, odbywających się raz w miesiącu. Przygotowane wykłady pozwolą zgłębić zarówno samą Eucharystię – od jej początku do końca – jak i kult tajemnicy eucharystycznej poza Mszą - podkreśla ks. Mariusz Szypa, organizator.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję