Dynie - dorodne, złote, bardzo zdrowe i - niestety - nieco zapomniane, a szkoda! Dynia nie tuczy, jest smaczna i ma duże właściwości lecznicze. Szczególnie zdrowe i polecane przez dietetyków są jej pestki.
Racuszki z dyni - przepis na 16-18 małych racuszków
30 dag dyni (waga bez skóry i pestek), 2 szklanki mąki, 2 jajka, 1 szklanka kefiru lub zsiadłego mleka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, duża szczypta soli. Ponadto: cukier puder lub dobry, domowej roboty dżem, olej do smażenia.
Do malaksera dajemy pokrojoną w kostkę dynię, dodajemy kefir i rozbijamy składniki na miazgę. Dodajemy całe jajka i sól - chwilę razem ubijamy, do jednolitej masy sypiemy przez sitko mąkę z proszkiem i na średnich obrotach wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 8-10 min - nie dłużej. Na dobrze rozgrzany tzw. duży tłuszcz kładziemy łyżką niezbyt duże racuszki, smażymy - rumieniąc z obu stron, wyjmujemy cedzakową łyżką na płat ligniny, odsączamy z nadmiaru tłuszczu i jeszcze ciepłe, ułożone na talerzu, posypujemy cukrem pudrem lub podajemy z dobrym dżemem. Najsmaczniejsze - bardzo świeże.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Racuchy z dyni - przepis na 30 dużych racuchów
1 kilogram dyni (waga bez skóry i pestek), 1 łyżka masła roślinnego,
4 jajka, 1 łyżeczka cukru, szczypta gałki muszkatołowej, 2 szklanki
mąki, olej do smażenia.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na bardzo gęstą pianę.
W malakserze rozbijamy pokrojoną w kostkę dynię, gdy powstanie jednolita
miazga, dodajemy żółtka i masło roślinne. Gdy składniki dokładnie
się połączą, dodajemy, sypiąc przez sitko, mąkę i przyprawy. Jednolite,
gładkie ciasto delikatnie łączymy z ubitą pianą - i od razu smażymy
na tzw. dużym tłuszczu zgrabne racuchy, rumieniąc je z obu stron.
Po wyjęciu łyżką cedzakową, lekkim odsączeniu z nadmiaru tłuszczu,
podajemy jeszcze ciepłe, posypane cukrem pudrem lub polane gęstą,
lekko kwaśną śmietaną.
Racuchy z dyni - pikantne - przepis na 30 dużych racuchów
60 dag dyni (waga bez skóry i pestek), 20 dag chudej wędliny (
parówka, mortadela), 1 łyżka masła roślinnego, 2 jajka, 1 szklanka "
z czubem" mąki, szczypta soli, 1 łyżeczka cukru, szczypta świeżo
mielonego, białego pieprzu, olej do smażenia.
Pokrojoną w kostkę wędlinę dajemy do malaksera, dodajemy
masło i rozbijamy na miazgę. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, żółtka,
przyprawy - ponownie całość rozbijamy, aż masa będzie jednolita i
pulchna. Do masy sypiemy przez sitko mąkę, dodajemy pianę ubitą z
białek, składniki lekko wyrabiamy i od razu smażymy na dobrze rozgrzanym,
tzw. dużym tłuszczu zgrabne racuchy, rumieniąc z obu stron. Po odsączeniu
z nadmiaru tłuszczu na warstwie ligniny, podajemy 10 jeszcze ciepłe
- z dodatkiem pikantnego sosu lub z sezonową surówką.