Reklama

Z naszej kuchni

Zimne sosy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Gotowe majonezy, niezależnie od tego, jak się je reklamuje, są wręcz czubate od środków konserwujących. Doświadczone, dbające o zdrowie rodziny panie domu przygotowują majonez same - wówczas jest świeży, lekki i, co najważniejsze, przygotowany z naturalnych składników, a więc zdrowy! Przygotowany według podanego przepisu, uda się nawet najmniej doświadczonej pani domu, a przy tym może być tzw. produktem wyjściowym do przygotowania innych smakowitych zimnych sosów.

Sos majonezowy

1 kopiasta łyżka mąki tortowej, 2 żółtka, 1 szklanka oliwy lub oleju, 1 czubata łyżeczka musztardy, sok z całej cytryny, sól, cukier, świeżo mielony biały pieprz.

W małym garnuszku rozprowadzamy mąkę w 5 łyżkach zimnej wody, naczynie stawiamy na małym ogniu i - cały czas mieszając - zagotowujemy. Gdy masa zgęstnieje, trzymamy na ogniu - nadal mieszając - przez minutę, by mąka straciła smak surowizny i dobrze się przesmażyła. Gotową masę przekładamy do głębokiej miseczki i odstawiamy do wychłodzenia. Gdy zimna, rozcieramy wałeczkiem, dodajemy musztardę. Gdy składniki się połączą, dodajemy żółtka i cały czas ucierając, dolewamy niewielkimi porcjami oliwę. Po połączeniu się wszystkich składników sos będzie bardzo gęsty, lśniący, o pięknym śmietankowym kolorze. Gotowy - doprawiamy do smaku według własnych upodobań - solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny, pamiętając, że powinien mieć wyraźny, lekko pikantny smak.
Tak wykonany sos jest podstawą do przygotowania innych ciekawych smakowo sosów.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Sos tatarski

Do 1 szklanki majonezu dodajemy 2 ugotowane na twardo i najdrobniej posiekane jajka, 2 korniszony i kilka marynowanych grzybków - równie drobno posiekanych. Gdy trzeba, sos lekko doprawiamy do smaku w taki sposób, by podkreślić jego pikantność.

Sos wiosenny

Do 1 szklanki majonezu dodajemy drobno posiekane: 1 kopiastą łyżkę koperku, 1 kopiastą łyżkę natki pietruszki, kilka młodych pędów czosnku, 1 kopiastą łyżkę posiekanej rzeżuchy oraz 1 kopiastą łyżkę szczypiorku. Połączony z zieleniną sos, gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku.
Rada: Sos będzie smaczniejszy, gdy go przygotujemy 30 min przed podaniem na stół.

Sos chrzanowy

Do 1 szklanki majonezu dodajemy 2 łyżki naturalnego jogurtu i 2 łyżki utartego i sparzonego na sicie chrzanu. Sos lekko doprawiamy według własnych upodobań.

Reklama

Sos jabłkowy

Do 1 szklanki majonezu dodajemy najdrobniej posiekaną, sparzoną wrzątkiem na sicie i zahartowaną w zimnej wodzie 1 małą cebulę oraz utarte na tarce z drobnymi otworami 1 duże, kwaskowe jabłko. Sos zyska na smaku, gdy dodamy do niego łyżeczkę płynnego miodu. Doprawiamy według własnych upodobań smakowych.

Sos serowy

Do 1 szklanki majonezu dodajemy 2 łyżki utartego na tarce z małymi otworami, pikantnego żółtego sera oraz 1 łyżkę sera typu " solan". Gdy sos będzie miał zbyt intensywny smak, można dodać łyżkę lub dwie naturalnego jogurtu. Smak sosu podniesie doprawienie go szczyptą mielonego kminku.

2001-12-31 00:00

Ocena: 0 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Uroczystość Matki Bożej Łaskawej, głównej patronki stolicy - 11 maja

2024-05-05 08:38

[ TEMATY ]

Matka Boża Łaskawa

Magdalena Wojtak

Kult wizerunku Matki Bożej Łaskawej, głównej patronki stolicy, sięga 1652 r. Wiąże się z uratowaniem miasta przed zarazą. Po raz pierwszy nazwano wówczas Maryję "Strażniczką Polski". Centralne uroczystości odbędą się 11 maja w prowadzonym przez jezuitów sanktuarium Matki Bożej Łaskawej.

Papież Innocenty X ustanowił święto Mater Gratiarum Varsaviensis na drugą niedzielę maja.

CZYTAJ DALEJ

Borowa Wieś: znaleziono dziewczynkę w oknie życia

2024-05-05 10:01

[ TEMATY ]

okno życia

Karol Porwich

W oknie życia znajdującym się na terenie Ośrodka dla Osób Niepełnosprawnych "Miłosierdzie Boże" w Mikołowie-Borowej Wsi znaleziono dziewczynkę. Do wydarzenia doszło we wtorek 30 kwietnia.

Dziewczynka została przebadana przez personel medyczny. Lekarze orzekli, że jest zdrowa. Następnie niemowlę zostało zabrane przez pracowników służby zdrowia na dalszą obserwację i opiekę. To już drugie dziecko, które znaleziono w oknie życia w Borowej Wsi.

CZYTAJ DALEJ

Włoski „łowca” pedofilów ks. Fortunato Di Noto: musimy bardziej chronić dzieci

2024-05-05 15:35

[ TEMATY ]

Ks. Di Noto

Włodzimierz Redzioch

Ks. Fortunato Di Noto

Ks. Fortunato Di Noto

Pedopornografia staje się coraz powszechniejszym przestępstwem w internecie, do tego dochodzą nadużycia związane z wykorzystywaniem sztucznej inteligencji. W rozmowie z włoską agencją SIR wskazuje na to ks. Fortunato Di Noto. Jest on inicjatorem Dnia Dzieci Ofiar Przemocy, Wykorzystywania i Obojętności, który przypada w pierwszą niedzielę maja. W tym roku obchodzony jest już po raz dwudziesty ósmy i przekroczył granice Włoch, docierając m.in. do Polski, Francji i Watykanu.

Obojętność unicestwia dzieciństwo

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję