Gotowe majonezy, niezależnie od tego, jak się je reklamuje, są wręcz czubate od środków konserwujących. Doświadczone, dbające o zdrowie rodziny panie domu przygotowują majonez same - wówczas jest świeży, lekki i, co najważniejsze, przygotowany z naturalnych składników, a więc zdrowy! Przygotowany według podanego przepisu, uda się nawet najmniej doświadczonej pani domu, a przy tym może być tzw. produktem wyjściowym do przygotowania innych smakowitych zimnych sosów.
Sos majonezowy
1 kopiasta łyżka mąki tortowej, 2 żółtka, 1 szklanka oliwy lub oleju, 1 czubata łyżeczka musztardy, sok z całej cytryny, sól, cukier, świeżo mielony biały pieprz.
W małym garnuszku rozprowadzamy mąkę w 5 łyżkach zimnej
wody, naczynie stawiamy na małym ogniu i - cały czas mieszając -
zagotowujemy. Gdy masa zgęstnieje, trzymamy na ogniu - nadal mieszając
- przez minutę, by mąka straciła smak surowizny i dobrze się przesmażyła.
Gotową masę przekładamy do głębokiej miseczki i odstawiamy do wychłodzenia.
Gdy zimna, rozcieramy wałeczkiem, dodajemy musztardę. Gdy składniki
się połączą, dodajemy żółtka i cały czas ucierając, dolewamy niewielkimi
porcjami oliwę. Po połączeniu się wszystkich składników sos będzie
bardzo gęsty, lśniący, o pięknym śmietankowym kolorze. Gotowy - doprawiamy
do smaku według własnych upodobań - solą, cukrem, pieprzem i sokiem
z cytryny, pamiętając, że powinien mieć wyraźny, lekko pikantny smak.
Tak wykonany sos jest podstawą do przygotowania innych
ciekawych smakowo sosów.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Sos tatarski
Do 1 szklanki majonezu dodajemy 2 ugotowane na twardo i najdrobniej posiekane jajka, 2 korniszony i kilka marynowanych grzybków - równie drobno posiekanych. Gdy trzeba, sos lekko doprawiamy do smaku w taki sposób, by podkreślić jego pikantność.
Sos wiosenny
Do 1 szklanki majonezu dodajemy drobno posiekane: 1 kopiastą
łyżkę koperku, 1 kopiastą łyżkę natki pietruszki, kilka młodych pędów
czosnku, 1 kopiastą łyżkę posiekanej rzeżuchy oraz 1 kopiastą łyżkę
szczypiorku. Połączony z zieleniną sos, gdy trzeba, lekko doprawiamy
do smaku.
Rada: Sos będzie smaczniejszy, gdy go przygotujemy 30
min przed podaniem na stół.
Sos chrzanowy
Do 1 szklanki majonezu dodajemy 2 łyżki naturalnego jogurtu i 2 łyżki utartego i sparzonego na sicie chrzanu. Sos lekko doprawiamy według własnych upodobań.
Reklama
Sos jabłkowy
Do 1 szklanki majonezu dodajemy najdrobniej posiekaną, sparzoną wrzątkiem na sicie i zahartowaną w zimnej wodzie 1 małą cebulę oraz utarte na tarce z drobnymi otworami 1 duże, kwaskowe jabłko. Sos zyska na smaku, gdy dodamy do niego łyżeczkę płynnego miodu. Doprawiamy według własnych upodobań smakowych.
Sos serowy
Do 1 szklanki majonezu dodajemy 2 łyżki utartego na tarce z małymi otworami, pikantnego żółtego sera oraz 1 łyżkę sera typu " solan". Gdy sos będzie miał zbyt intensywny smak, można dodać łyżkę lub dwie naturalnego jogurtu. Smak sosu podniesie doprawienie go szczyptą mielonego kminku.