Reklama

Z naszej kuchni

Staropolskie dania z kaszy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Potrawy z kasz są bardzo smaczne, zdrowe, a przy tym niezbyt trudne do przygotowania. Trzeba tylko przełamać opór tkwiący bardzo głęboko w niektórych z nas, że kaszę jada się tylko za karę.

Zapiekanka z kaszy gryczanej - średniej wielkości forma do zapiekania - przepis na 4 porcje

1 szklanka suchej kaszy gryczanej, 2 szklanki wody, 1 łyżka smalcu, 1 łyżeczka jarzynowej przyprawy, 2 strąki świeżej papryki, 1 duża cebula, 2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli, sól, pieprz, ulubiona przyprawa ziołowa, 1/2 szklanki śmietany kremówki, 1 duża filiżanka utartego, żółtego sera, tłuszcz do wysmarowania formy, 2 łyżki koncentratu pomidorowego.

W wodzie z dodatkiem przyprawy jarzynowej i smalcu gotujemy kaszę. Na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę, gdy się zeszkli ( nie dopuszczamy do zrumienienia), dodajemy pokrojoną "w makaronik" paprykę i razem dusimy do miękkości. Gdy trzeba, podlewamy łyżką wody, dodajemy koncentrat i doprawiamy do smaku.
Miękką kaszę mieszamy ze smażoną papryką, przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia do zapiekania, wyrównujemy powierzchnię. Śmietanę łączymy z utartym serem, zalewamy kaszę, całość wstawiamy do nagrzanego do 220oC piekarnika i zapiekamy 20-25 min. Czas zapiekania zależy od wysokości zapiekanej warstwy. Potrawa jest gotowa, gdy sos serowo-śmietanowy lekko się zrumieni. Podajemy z zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym lub z surówką z selera z dodatkiem jabłka i orzechów.
Sałatka z kaszy z kurczakiem - przepis na 4 porcje (duże)
2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy perłowej, pęczaku lub ryżu, 1 mała puszka zielonego groszku, 1/4 kurczaka od piersi ( pieczona lub gotowana), 2 łyżki siekanego koperku (może być mrożony), 1 szklanka śliwek marynowanych w zalewie octowej lub innej marynaty, np. dyni, kabaczka, gruszek, 4 plastry ananasa, sól oraz pieprz do smaku.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Sos: 4 łyżki oliwy, 4 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki soku z ananasów, świeżo mielony, biały pieprz, sól, 1 płaska łyżeczka dobrej musztardy, cukier puder do smaku.

Reklama

Na spód salaterki rozkładamy kaszę, następnie warstwami: pokrojone w kostkę ananasy i marynowane śliwki, rozdrobnione mięso z kurczaka (bez skóry) i dokładnie odsączony groszek. Salaterkę szczelnie przykrywamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem przygotowujemy sos: przy pomocy drewnianej kopystki ucieramy oliwę z sokiem z cytryny, gdy składniki się połączą - dodajemy sok z ananasów, musztardę, przyprawy. Sos powinien mieć wyraźny, słodko-pikantny smak. Sosem zalewamy wychłodzoną sałatkę, dodajemy koperek, składniki mieszamy i, gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku.

Staropolska legumina z kaszy manny - przepis na 4 porcje

2 szklanki ugotowanej na gęsto kaszy manny, 1 szklanka słodkiej śmietany, 2 żółtka, 2 czubate łyżki cukru, 1 czubata łyżka smażonej skórki pomarańczowej, 1 łyżeczka esencji pomarańczowej, 1 szklanka rodzynków, biszkopty i tłuszcz do wysmarowania formy.
Ugotowaną na gęsto kaszę kładziemy do emaliowanego garnka, zalewamy śmietaną i wstawiamy do większego naczynia z gotującą wodą w taki sposób, by dno garnka nie dotykało wrzątku - kasza powinna ogrzewać się tylko na parze. W ciągu godziny cała śmietana zostanie wchłonięta przez kaszę, a jeżeli trochę jej zostanie - nie szkodzi. Żółtka ucieramy z cukrem na puch, dodajemy skórkę pomarańczową i esencję. Napęczniałą od śmietany kaszę łączymy z utartymi jajkami, dodajemy rodzynki, całość lekko mieszamy i od razu przekładamy do przygotowanej wcześniej - wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartymi biszkoptami - formy. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na pół godziny. Dobrze zapieczona legumina jest lekko zrumieniona na wierzchu i odstaje od boków naczynia. Podajemy na gorąco z sokiem owocowym lub konfiturami - dobrze smakuje podana na zimno.

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Gdy spożywamy Eucharystię, Jezus karmi nas swoją nieśmiertelnością

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Karol Porwich/Niedziela

Rozważania do Ewangelii J 6, 52-59.

Piątek, 19 kwietnia

CZYTAJ DALEJ

Elektrośmieci dla misji

2024-04-18 09:03

Ks. Stanisław Gurba

Kolejne kilogramy starych telefonów, tabletów i baterii zostały przekazane do Fundacji Missio Cordis w ramach projektu „Zbieram to w szkole” realizowanego przez Szkolne Koło Caritas przy Liceum Ogólnokształcącym im. Stanisława Staszica w Ostrowcu Świętokrzyskim.

- Tym razem otrzymaliśmy wsparcie parafii Ćmielów i Szewna, bo tam młodzież licealna w okresie Wielkiego Postu zorganizowała kolejną już zbiórkę elektrośmieci. To właśnie dzięki temu, że do szkoły uczęszcza młodzież z różnych parafii możemy realizować akcję w różnych miejscach. Bardzo dziękuję księżom proboszczom za otwartość i umożliwienie realizacji akcji społecznych - mówił ks. Stanisław Gurba, koordynator projektu. Surowce zostały posegregowane i wysłane do Fundacji. Następnie trafią do firm recyklingowych, a pozyskane środki pieniężne zostaną przekazane na budowę studni w krajach misyjnych. Natomiast szkołom, które biorą udział w projekcie przyznawane są punkty, które potem można wymienić na drobne nagrody.

CZYTAJ DALEJ

Chełm. Twierdza Pana Boga

2024-04-19 05:51

Tadeusz Boniecki

Wzruszająca i bogata duchowo modlitwa, muzyka, świadectwa i konferencje a wszystko w ramach zorganizowanej w Chełmie po raz drugi konferencji formacyjno-modlitewnej „Twierdza”. Hasłem tegorocznej edycji była „Taktyka Królestwa”. Spotkanie zorganizowało Chełmskie Centrum Ewangelizacji i Chełmska Szkoła Ewangelizacji z moderatorem ks. Pawłem Gołofitem. W całodniowej konferencji uczestniczyło ponad 500 osób w sali widowiskowej ChDK oraz 135 osób on- line. Nad właściwym przebiegiem czuwało ponad 20 wolontariuszy.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję