Reklama

Z naszej kuchni

Drób z owocami

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Mięso z drobiu jest lekko strawne, delikatne, łatwe do przygotowania, a w połączeniu z owocami - wspaniałe. To powody, by gościło w miarę często na naszych stołach.

Udka kurczaka w sosie śliwkowym - przepis na 4 porcje

4 udka kurczaka, 3 cebule, 2 szklanki suszonych śliwek (wcześniej namoczonych i wypestkowanych), 1/2 łyżeczki imbiru, sól, olej do smażenia.

Natarte niewielką ilością soli udka podsmażamy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, przekładamy do rondla, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula się zeszkli (nie dopuszczamy do zrumienienia), układamy ją na wierzchu udek, posypujemy przyprawami i wypestkowanymi śliwkami. Całość podlewamy połową szklanki wody i dusimy pod przykryciem ok. 20-25 min - aż mięso będzie miękkie. Porcje układamy w wygrzanym półmisku, powstały sos przecieramy przez perlonowe sito. Gdy jest zbyt esencjonalny, można go rozprowadzić łyżką wody lub słodkiej śmietany. Sosem
polewamy porcje mięsa. Podajemy z grubym makaronem, kładzionymi kluskami z półfrancuskiego ciasta lub kluskami drożdżowymi gotowanymi na parze i delikatną surówką.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kurczak z bakaliami - przepis na 4 porcje

4 porcje kurczaka - udka lub piersi (według własnych upodobań), 4 łyżki oliwy, 1 łyżka masła, 1 szklanka suszonych śliwek - wcześniej wymoczonych i wypestkowanych, 10 suszonych moreli, 2 łyżki rodzynków, 1 mały banan, kilka ziaren białego pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, sól, szczypta lubianych przypraw; do zagęszczenia sosu - słodka śmietana i łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Porcje kurczaka wycieramy dokładnie wilgotną ściereczką, oprószamy solą i lubianymi przyprawami, obsmażamy na gorącej oliwie, rumieniąc ze wszystkich stron.
Do rondla z grubym dnem dajemy masło, gdy się lekko rozpuści, wrzucamy wypestkowane śliwki, rozdrobnione morele i wypłukane rodzynki. Na owocach układamy porcje zrumienionego kurczaka, a tłuszcz, w którym się smażył, łączymy z połową szklanki wody i wlewamy do rondla z mięsem. Dodajemy podzielonego na części banana, pieprz w ziarnach i ziele angielskie - szczelnie przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie - ok. 25-30 min. W czasie duszenia, gdy trzeba, podlewamy niewielką ilością wody.
Miękkie mięso kładziemy na wygrzany półmisek, składniki sosu zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i - gdy trzeba - lekko przyprawiamy do smaku. Sosem polewamy porcje kurczaka, pozostały podajemy w sosjerce. Podajemy z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko, grubego makaronu lub kładzionych klusek i zielonej sałaty polanej spienionym sosem jogurtowym.

Skrzydełka indyka z brzoskwiniami - przepis na 4 porcje

4 indycze niewielkie skrzydełka, 1 puszka brzoskwiń, 1 kieliszek ciemnego karmelu, sok z cytryny, sól, pieprz, olej.
Ze skrzydełek odcinamy końcówki, każde skrzydełko dzielimy na dwie części, nacieramy niewielką ilością przypraw, kropimy sokiem z cytryny i odstawiamy w chłodne miejsce - na pół godziny.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, na gorącym obsmażamy porcje mięsa. Zrumienione przekładamy do brytfanny, przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu do miękkości. W czasie duszenia podlewamy sokiem z brzoskwiń. Gdy mięso jest miękkie, polewamy karmelem i resztą soku, zagotowujemy i trzymamy na niewielkim ogniu przez 5 min. Porcje mięsa układamy na wygrzanym półmisku, obkładamy cząstkami brzoskwiń, polewamy częścią sosu - pozostały sos podajemy w sosjerce. Danie jest doskonałe z dodatkiem grubego makaronu czy domowych kładzionych kluseczek z półfrancuskiego ciasta i zielonej sałaty polanej spienionym sosem jogurtowym.
Danie można uatrakcyjnić, napełniając połówki brzoskwiń smażonymi borówkami, konfiturami z wiśni lub domową galaretką z porzeczek.

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Nigeria/ Uzbrojeni mężczyźni porwali 215 dzieci i 12 nauczycieli szkoły katolickiej

2025-11-21 22:36

Adobe Stock

ZDJĘCIE ILUSTRACYJNE

ZDJĘCIE ILUSTRACYJNE

215 uczniów i dwunastu nauczycieli szkoły katolickiej w zachodniej części Nigerii zostało uprowadzonych przez uzbrojonych napastników – poinformował w piątek rzecznik nigeryjskiego stanu Niger Daniel Atori.

Do zdarzenia doszło w piątek około godz. 2 w nocy w szkole St. Mary’s, w której uczą się dzieci i młodzież w wieku od 12 do 17 lat.
CZYTAJ DALEJ

Zacznij Adwent z Adwentownikiem

2025-11-21 11:10

adwentownik.pl

Przeżyj Adwent radośnie, rodzinnie i duchowo

Wielkimi krokami zbliża się Adwent. W głębszym i rodzinnym przeżyciu czasu oczekiwania na Boże Narodzenie przemoże Adwentownik – pomysłowo i pięknie wydany kalendarz wypełniony ciekawostkami, zadaniami i niespodziankami dla całej rodziny.
CZYTAJ DALEJ

Śpiewać każdy może

2025-11-22 08:00

Archiwum prywatne

Występ szkolnych chórów w Dworku im. Fryderyka Chopina w Dusznikach-Zdroju

Występ szkolnych chórów w Dworku im. Fryderyka Chopina w Dusznikach-Zdroju

Nie od dziś wiadomo, że muzyka przynosi wiele różnorodnych korzyści, co potwierdzają wykonawcy i odbiorcy dzieł muzycznych. Muzyka wpływa na rozwój osobisty, pomaga w komunikacji i integracji społecznej, łagodzi obyczaje, jest formą modlitwy.

Patronka śpiewu i muzyki kościelnej św. Cecylia podczas swojej męczeńskiej śmierci śpiewała Bogu w sercu. Zaś św. Augustyn przekonywał, że modlitwa śpiewem jest szczególnie miła Panu Bogu.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję