Reklama

Z naszej kuchni

Bliny

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Na stołach naszych babek i prababek gościły często, zajadane z wielkim apetytem. Dziś trochę zapomniane. Są lekko strawne, zdrowe, bardzo smaczne, łatwe do przygotowania i niezbyt kosztowne.

Bliny domowe z pszennej mąki - przepis na 10-12 blinów

2 szklanki mąki tortowej lub krupczatki, 1 szklanka śmietany, 1/2 szklanki mleka, 3 jajka, 2 łyżki cukru pudru, 2 dag drożdży, szczypta soli, olej do smażenia.

Żółtka lekko rozbijamy z cukrem, gdy masa jajeczna stanie się lekko puszysta i jednolita, dodajemy mleko, śmietanę, dokładnie rozkruszone drożdże i ubijamy nadal, aż składniki dokładnie się połączą. Do masy dodajemy, sypiąc przez sitko, mąkę i wyrabiamy ciasto - najłatwiej mikserem. Dobrze wyrobione ciasto powinno być lśniące, gładkie, bez grudek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i raz jeszcze, delikatnie mieszając, składniki łączymy. Smażymy, 15 min po przygotowaniu ciasta, na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Podajemy prosto z patelni na wygrzane talerze.
Rada: Usmażone bliny możemy układać na wygrzanym półmisku i przetrzymać w ciepłym piekarniku (do 60o C) nawet przez godzinę, z tym że w czasie ich układania - jeden na drugim - każdy placuszek polewamy łyżeczką roztopionego masła i trzymamy pod przykryciem, by się nie wysuszyły. Bliny podajemy z pikantnymi dodatkami, np. pieczarkami w śmietanie, ze smażonymi grzybami, z sosem pomidorowym, sosem z suszonych borowików, sosem myśliwskim, korniszonowym z koperkiem lub zimnym sosem serowo-jogurtowym z czosnkiem.
Bliny można podać również na słodko - z dżemem, konfiturami, powidłami, polane owocowym sokiem, a w sezonie - ze świeżymi owocami i bitą śmietaną. Możliwości jest bardzo wiele, a bliny, niezależnie od dodatków, są zawsze doskonałe.

Bliny ziemniaczane - przepis na ok. 15 małych blinów

2 czerstwe bułki, najlepsze będą kajzerki, 1/2 szklanki ciepłego mleka, 5 dużych, surowych ziemniaków, 2 żółtka, 2 dag drożdży, przyprawy: sól, szczypta utartej gałki muszkatołowej, szczypta pieprzu, olej do smażenia.
W łyżce letniego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru rozcieramy drożdże. Bułki rozdrabniamy i zalewamy ciepłym mlekiem. Obrane ziemniaki ucieramy na tarce, przekładamy na sito i odstawiamy, aż nadmiar płynu odcieknie.
W miseczce, w której są namoczone bułki, przygotowujemy ciasto na bliny. Namoczone bułki rozcieramy na jednolitą masę, dodajemy dokładnie odsączone ziemniaki, drożdże, żółtka, przyprawy i wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe, pozbawione przewiewów miejsce.
Na dobrze rozgrzanym tłuszczu smażymy średniej wielkości, niezbyt grube bliny, rumieniąc je z obu stron i uważając, by ciasto wewnątrz było wypieczone. Podajemy do wołowej lub wieprzowej pieczeni, do pieczarek w śmietanie, z pulpetami z mielonego mięsa w sosie grzybowym lub jako danie na bezmięsny obiad z pikantnym sosem i sezonową surówką. Doskonale smakują polane sosem wiosennym z dużą ilością zieleniny lub sosem śmietanowym, przyprawionym na ostro.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Litania nie tylko na maj

Niedziela Ogólnopolska 19/2021, str. 14-15

[ TEMATY ]

litania

Karol Porwich/Niedziela

Jak powstały i skąd pochodzą wezwania Litanii Loretańskiej? Niektóre z nich wydają się bardzo tajemnicze: „Wieżo z kości słoniowej”, „Arko przymierza”, „Gwiazdo zaranna”…

Za nami już pierwsze dni maja – miesiąca poświęconego w szczególny sposób Dziewicy Maryi. To czas maryjnych nabożeństw, podczas których nie tylko w świątyniach, ale i przy kapliczkach lub przydrożnych figurach rozbrzmiewa Litania do Najświętszej Maryi Panny, popularnie nazywana Litanią Loretańską. Wielu z nas, także czytelników Niedzieli, pyta: jak powstały wezwania tej litanii? Jaka jest jej historia i co kryje się w niekiedy tajemniczo brzmiących określeniach, takich jak: „Domie złoty” czy „Wieżo z kości słoniowej”?

CZYTAJ DALEJ

Nowenna do św. Andrzeja Boboli

[ TEMATY ]

św. Andrzej Bobola

Karol Porwich/Niedziela

św. Andrzej Bobola

św. Andrzej Bobola

Niezwyciężony atleta Chrystusa - takim tytułem św. Andrzeja Bobolę nazwał papież Pius XII w swojej encyklice, napisanej z okazji rocznicy śmierci polskiego świętego. Dziś, gdy wiara katolicka jest atakowana z wielu stron, św. Andrzej Bobola może być ciągle stawiany jako przykład czystości i niezłomności wiary oraz wielkiego zaangażowania misyjnego.

Św. Andrzej Bobola żył na początku XVII wieku. Ten jezuita-misjonarz przemierzał rozległe obszary znajdujące się dzisiaj na terytorium Polski, Białorusi i Litwy, aby nieść Dobrą Nowinę ludziom opuszczonym i religijnie zaniedbanym. Uwieńczeniem jego gorliwego życia było męczeństwo za wiarę, którą poniósł 16 maja 1657 roku w Janowie Poleskim. Papież Pius XI kanonizował w Rzymie Andrzeja Bobolę 17 kwietnia 1938 roku.

CZYTAJ DALEJ

KUL uruchamia zbiórkę na rzecz Rio Grande do Sul i żyjącej tam Polonii

2024-05-12 15:00

Archiwum KUL

Rektor KUL z rektorem Papieskiego Uniwersytetu Katolickiego w Rio Grande do Sul

Rektor KUL z rektorem Papieskiego Uniwersytetu Katolickiego w Rio Grande do Sul

Senat Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II, na wniosek rektora ks. prof. Mirosława Kalinowskiego, zdecydował o uruchomieniu specjalnej zbiórki na rzecz społeczności brazylijskiego stanu Rio Grande do Sul, którą dotknęła jedna z największych w historii kraju powodzi. W regionie jest bardzo duża i niezwykle aktywna społeczność polonijna. Od niedawna działa tam też Centrum Badań nad Kulturą Polską im. Jana Pawła II.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję