Smaczne i ogólnie bardzo lubiane. Można z nich przygotować niebanalne, ciekawe smakowo potrawy.
Pieczarki w ostrym sosie - przepis na 4 porcje
1/2 kg małych, świeżych,zamkniętych pieczarek, 25 dag szalotki lub najdrobniejszych cebulek, 1 szklanka śmietany, 4 łyżki oliwy, 1 łyżka masła, 2 łyżki keczupu, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1/2 łyżeczki tymianku, sól i świeżo mielony pieprz, 1 kopiasta łyżka siekanej pietruszki (może być mrożona).
W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy obrane
szalotki lub maleńkie cebulki (koniecznie całe) i cały czas mieszając
zasmażamy, aż się dokładnie zeszklą. Nie dopuszczamy do zrumienienia
- odstawiamy.
Na głębszej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy umyte
całe pieczarki (gdy grzyby są duże, dzielimy każdy na dwie lub cztery
części) i cały czas mieszając zasmażamy - najpierw na dużym ogniu,
później - na mniejszym. Podsmażone pieczarki wraz z tłuszczem przekładamy
do rondla z szalotkami, dodajemy zieleninę, przyprawy i ok. 5 min
zasmażamy razem, często mieszając. Następnie dodajemy śmietanę połączoną
z keczupem i koncentratem, roztarty w dłoniach tymianek i, gdy trzeba,
lekko doprawiamy do smaku. Trzymamy pod przykryciem na najmniejszym
ogniu nie dłużej jak 10 min. Gdy sos jest zbyt zawiesisty, możemy
go rozprowadzić dwoma łyżkami wody lub wywaru z warzyw.
Podajemy w kokilkach - do tego chrupiące frytki albo
ryż ugotowany na sypko, gruby makaron lub kładzione kluseczki z półfrancuskiego
ciasta oraz zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym.
Ciasto z pieczarkami - przepis na 8 porcji (średniej wielkości tortownica)
Ciasto: 2 szklanki mąki krupczatki, 2/3 kostki (16 dag) masła
lub masła roślinnego, 2 żółtka, szczypta soli, 3 łyżki lodowatej
wody (woda musi być wychłodzona w zamrażarce, w przeciwnym razie
ciasto nie będzie odpowiednio kruche), mąka do podsypania stolnicy,
tłuszcz do wysmarowania formy.
Pozostałe produkty: 30 dag małych, zamkniętych pieczarek,
1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany, 1/2 szklanki śmietany kremówki,
3 jajka, szczypta gałki muszkatołowej, sól i świeżo mielony pieprz,
duża szczypta roztartej w dłoniach przyprawy prowansalskiej, 2 łyżki
oliwy do zasmażenia pieczarek.
Ciasto: Składniki siekamy szerokim nożem lub zarabiamy
w malakserze. Dobrze wyrobione, sprężyste ciasto owijamy w folię
i kładziemy na godzinę do lodówki.
W rondlu podgrzewamy oliwę, wrzucamy opłukane pieczarki (
gdy są większe, dzielimy każdą główkę na części) i lekko podsmażamy,
nie dopuszczając, by, się zrumieniły. Odstawiamy do wychłodzenia.
Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim wysmarowaną tłuszczem
formę w taki sposób, by boki ciasta były zawinięte do góry na wysokość
4 cm.
Masa: Obie śmietany i całe jajka roztrzepujemy na jednolitą,
puszystą i pulchną masę, dodajemy podsmażone pieczarki razem z wytworzonym
sosem, przyprawiamy delikatnie solą, pieprzem, przyprawą prowansalską,
całość wylewamy na przygotowane ciasto i wstawiamy do nagrzanego
piekarnika na ok. 30-35 min. Pieczemy w temp. 200 oC. Podajemy w
naczyniu, w którym ciasto się piekło, krojąc w romby jak tort. Podajemy
z każdą delikatną w smaku surówką lub z zieloną sałatą polaną spienionym
sosem jogurtowym.
Pomóż w rozwoju naszego portalu