Reklama

Z naszej kuchni

Pieczarki

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Smaczne i ogólnie bardzo lubiane. Można z nich przygotować niebanalne, ciekawe smakowo potrawy.

Pieczarki w ostrym sosie - przepis na 4 porcje

1/2 kg małych, świeżych,zamkniętych pieczarek, 25 dag szalotki lub najdrobniejszych cebulek, 1 szklanka śmietany, 4 łyżki oliwy, 1 łyżka masła, 2 łyżki keczupu, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1/2 łyżeczki tymianku, sól i świeżo mielony pieprz, 1 kopiasta łyżka siekanej pietruszki (może być mrożona).

W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy obrane szalotki lub maleńkie cebulki (koniecznie całe) i cały czas mieszając zasmażamy, aż się dokładnie zeszklą. Nie dopuszczamy do zrumienienia - odstawiamy.
Na głębszej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy umyte całe pieczarki (gdy grzyby są duże, dzielimy każdy na dwie lub cztery części) i cały czas mieszając zasmażamy - najpierw na dużym ogniu, później - na mniejszym. Podsmażone pieczarki wraz z tłuszczem przekładamy do rondla z szalotkami, dodajemy zieleninę, przyprawy i ok. 5 min zasmażamy razem, często mieszając. Następnie dodajemy śmietanę połączoną z keczupem i koncentratem, roztarty w dłoniach tymianek i, gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku. Trzymamy pod przykryciem na najmniejszym ogniu nie dłużej jak 10 min. Gdy sos jest zbyt zawiesisty, możemy go rozprowadzić dwoma łyżkami wody lub wywaru z warzyw.
Podajemy w kokilkach - do tego chrupiące frytki albo ryż ugotowany na sypko, gruby makaron lub kładzione kluseczki z półfrancuskiego ciasta oraz zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym.

Ciasto z pieczarkami - przepis na 8 porcji (średniej wielkości tortownica)

Ciasto: 2 szklanki mąki krupczatki, 2/3 kostki (16 dag) masła lub masła roślinnego, 2 żółtka, szczypta soli, 3 łyżki lodowatej wody (woda musi być wychłodzona w zamrażarce, w przeciwnym razie ciasto nie będzie odpowiednio kruche), mąka do podsypania stolnicy, tłuszcz do wysmarowania formy.
Pozostałe produkty: 30 dag małych, zamkniętych pieczarek, 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany, 1/2 szklanki śmietany kremówki, 3 jajka, szczypta gałki muszkatołowej, sól i świeżo mielony pieprz, duża szczypta roztartej w dłoniach przyprawy prowansalskiej, 2 łyżki oliwy do zasmażenia pieczarek.
Ciasto: Składniki siekamy szerokim nożem lub zarabiamy w malakserze. Dobrze wyrobione, sprężyste ciasto owijamy w folię i kładziemy na godzinę do lodówki.
W rondlu podgrzewamy oliwę, wrzucamy opłukane pieczarki ( gdy są większe, dzielimy każdą główkę na części) i lekko podsmażamy, nie dopuszczając, by, się zrumieniły. Odstawiamy do wychłodzenia.
Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim wysmarowaną tłuszczem formę w taki sposób, by boki ciasta były zawinięte do góry na wysokość 4 cm.
Masa: Obie śmietany i całe jajka roztrzepujemy na jednolitą, puszystą i pulchną masę, dodajemy podsmażone pieczarki razem z wytworzonym sosem, przyprawiamy delikatnie solą, pieprzem, przyprawą prowansalską, całość wylewamy na przygotowane ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 30-35 min. Pieczemy w temp. 200 oC. Podajemy w naczyniu, w którym ciasto się piekło, krojąc w romby jak tort. Podajemy z każdą delikatną w smaku surówką lub z zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Rozważania na niedzielę: Jak się modlić w konkretnej sprawie?

2025-07-25 09:40

[ TEMATY ]

rozważania

ks. Marek Studenski

Mat.prasowy

Opowiadam o wydarzeniach, które nie mieszczą się w logice, a jednak naprawdę się wydarzyły. Osoba, po ciężkim wypadku - została uzdrowiona. Kobieta, która całe życie żyła w ciemności, aż… przeczytała jedno zdanie. Kapłan, który szedł przez piekło wojny, by odprawić Mszę. Kolejny raz przekonajmy się, że modlitwa to nie ostatnia deska ratunku — to pierwsza linia frontu.

– o głodnych muzykach z oblężonego Leningradu,
CZYTAJ DALEJ

Od uzależnień do ewangelizacji. Świadectwo Krzysztofa Sowińskiego – misjonarza cyfrowego

2025-07-26 19:57

[ TEMATY ]

świadectwa

Archiwum prywatne Krzysztofa Sowińskiego

Krzysztof Sowiński należy do najpopularniejszych chrześcijańskich twórców internetowych w Polsce. Głosi Ewangelię, prowadzi popularne podcasty, śpiewa w chrześcijańskim zespole i inspiruje innych do powrotu do Pana Boga. „Kościół jest piękny, kochający, pełny życia” - mówi z przekonaniem, choć lata temu jego świat zdominowany był przez uzależnienia.

Nazywam się Krzysztof Sowiński. Jestem mężem, ojcem trójki dzieci, ewangelizatorem, YouTuberem, Prezesem Fundacji SOWINSKY oraz wokalistą rockowego zespołu ewangelizacyjnego Redhead Hero. Wkrótce absolwentem Akademii Katolickiej w Warszawie na kierunku teologia.
CZYTAJ DALEJ

Dwulatek w Oknie Życia. Sprawą zajęła się prokuratura

2025-07-26 15:22

[ TEMATY ]

Okno Życia

Zofia Białas

2-letni chłopiec pozostawiony w oknie życia w Katowicach - bez żadnych dokumentów, bez aktu urodzenia. Zgodnie z przepisami dziecko trafiło pod opiekę lekarzy. Przewieziono go do Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach. Sprawą zajęła się prokuratura.

To już kolejne dziecko w minionym tygodniu uratowane dzięki Oknom Życia. Przeczytaj także: Kielce: Noworodek pozostawiony w Oknie Życia
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję