Reklama

Z naszej kuchni

Pieczarki

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Smaczne i ogólnie bardzo lubiane. Można z nich przygotować niebanalne, ciekawe smakowo potrawy.

Pieczarki w ostrym sosie - przepis na 4 porcje

1/2 kg małych, świeżych,zamkniętych pieczarek, 25 dag szalotki lub najdrobniejszych cebulek, 1 szklanka śmietany, 4 łyżki oliwy, 1 łyżka masła, 2 łyżki keczupu, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1/2 łyżeczki tymianku, sól i świeżo mielony pieprz, 1 kopiasta łyżka siekanej pietruszki (może być mrożona).

W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy obrane szalotki lub maleńkie cebulki (koniecznie całe) i cały czas mieszając zasmażamy, aż się dokładnie zeszklą. Nie dopuszczamy do zrumienienia - odstawiamy.
Na głębszej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy umyte całe pieczarki (gdy grzyby są duże, dzielimy każdy na dwie lub cztery części) i cały czas mieszając zasmażamy - najpierw na dużym ogniu, później - na mniejszym. Podsmażone pieczarki wraz z tłuszczem przekładamy do rondla z szalotkami, dodajemy zieleninę, przyprawy i ok. 5 min zasmażamy razem, często mieszając. Następnie dodajemy śmietanę połączoną z keczupem i koncentratem, roztarty w dłoniach tymianek i, gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku. Trzymamy pod przykryciem na najmniejszym ogniu nie dłużej jak 10 min. Gdy sos jest zbyt zawiesisty, możemy go rozprowadzić dwoma łyżkami wody lub wywaru z warzyw.
Podajemy w kokilkach - do tego chrupiące frytki albo ryż ugotowany na sypko, gruby makaron lub kładzione kluseczki z półfrancuskiego ciasta oraz zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym.

Ciasto z pieczarkami - przepis na 8 porcji (średniej wielkości tortownica)

Ciasto: 2 szklanki mąki krupczatki, 2/3 kostki (16 dag) masła lub masła roślinnego, 2 żółtka, szczypta soli, 3 łyżki lodowatej wody (woda musi być wychłodzona w zamrażarce, w przeciwnym razie ciasto nie będzie odpowiednio kruche), mąka do podsypania stolnicy, tłuszcz do wysmarowania formy.
Pozostałe produkty: 30 dag małych, zamkniętych pieczarek, 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany, 1/2 szklanki śmietany kremówki, 3 jajka, szczypta gałki muszkatołowej, sól i świeżo mielony pieprz, duża szczypta roztartej w dłoniach przyprawy prowansalskiej, 2 łyżki oliwy do zasmażenia pieczarek.
Ciasto: Składniki siekamy szerokim nożem lub zarabiamy w malakserze. Dobrze wyrobione, sprężyste ciasto owijamy w folię i kładziemy na godzinę do lodówki.
W rondlu podgrzewamy oliwę, wrzucamy opłukane pieczarki ( gdy są większe, dzielimy każdą główkę na części) i lekko podsmażamy, nie dopuszczając, by, się zrumieniły. Odstawiamy do wychłodzenia.
Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim wysmarowaną tłuszczem formę w taki sposób, by boki ciasta były zawinięte do góry na wysokość 4 cm.
Masa: Obie śmietany i całe jajka roztrzepujemy na jednolitą, puszystą i pulchną masę, dodajemy podsmażone pieczarki razem z wytworzonym sosem, przyprawiamy delikatnie solą, pieprzem, przyprawą prowansalską, całość wylewamy na przygotowane ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 30-35 min. Pieczemy w temp. 200 oC. Podajemy w naczyniu, w którym ciasto się piekło, krojąc w romby jak tort. Podajemy z każdą delikatną w smaku surówką lub z zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

W Lublinie rozpoczęło się spotkanie grupy kontaktowej Episkopatów Polski i Niemiec

2024-04-24 17:59

[ TEMATY ]

Konferencja Episkopatu Polski

Konferencja Episkopatu Polski/Facebook

W dniach 23-25 kwietnia br. odbywa się coroczne spotkanie grupy kontaktowej Episkopatów Polski i Niemiec. Gospodarzem spotkania jest w tym roku abp Stanisław Budzik, przewodniczący Zespołu KEP ds. Kontaktów z Konferencją Episkopatu Niemiec.

Głównym tematem spotkania są kwestie dotyczące trwającej wojny w Ukrainie. Drugiego dnia członkowie grupy wysłuchali sprawozdania z wizyty bp. Bertrama Meiera, ordynariusza Augsburga, w Ukrainie, w czasie której odwiedził Kijów i Lwów. Spotkał się również z abp. Światosławem Szewczukiem, zwierzchnikiem Ukraińskiego Kościoła Greckokatolickiego.

CZYTAJ DALEJ

Współpracownik Apostołów

Niedziela Ogólnopolska 17/2022, str. VIII

[ TEMATY ]

św. Marek

GK

Św. Marek, ewangelista - męczeństwo ok. 68 r.

Św. Marek, ewangelista - męczeństwo ok. 68 r.

Marek w księgach Nowego Testamentu występuje pod imieniem Jan. Dzieje Apostolskie (12, 12) wspominają go jako „Jana zwanego Markiem”. Według Tradycji, był on pierwszym biskupem w Aleksandrii.

Pochodził z Palestyny, jego matka, Maria, pochodziła z Cypru. Jest bardzo prawdopodobne, że była właścicielką Wieczernika, gdzie Chrystus spożył z Apostołami Ostatnią Wieczerzę. Możliwe, że była również właścicielką ogrodu Getsemani na Górze Oliwnej. Marek był uczniem św. Piotra. To właśnie on udzielił Markowi chrztu, prawdopodobnie zaraz po zesłaniu Ducha Świętego, i nazywa go swoim synem (por. 1 P 5, 13). Krewnym Marka był Barnaba. Towarzyszył on Barnabie i Pawłowi w podróży do Antiochii, a potem w pierwszej podróży na Cypr. Prawdopodobnie w 61 r. Marek był również z Pawłem w Rzymie.

CZYTAJ DALEJ

Pliszczyn. Kongres Misyjny Dzieci Archidiecezji Lubelskiej

2024-04-25 10:16

Paweł Wysoki

Centrum Misyjne już po raz szósty organizuje Kongres Misyjny Dzieci Archidiecezji Lubelskiej.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję