Reklama

Z naszej kuchni

Wiśniowy placek

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Przepis na 1 dużą tortownicę lub średniej wielkości blachę do pieczenia

Ciasto: 6 kopiastych łyżek cukru pudru (może być cukier kryształ bardzo miałki), 5 kopiastych łyżek mąki tortowej, 4 duże jajka, 1 budyń waniliowy bez cukru, 1 duża łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy, szczypta soli.

Ponadto: kompot z 1 litra wody, 1 kg drążonych wiśni ( waga po wydrążeniu) oraz 1 szklanki cukru; 2 budynie o smaku waniliowym, 1/2 litra śmietany kremówki, 1 łyżka wiórków czekoladowych i świeże owoce do przybrania, tłuszcz do wysmarowania formy.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Ciasto: Białka ubijamy ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym. Do bardzo gęstej, jednolitej masy dodajemy - cały czas ubijając - po jednym żółtku. Mąkę, budyń i proszek do pieczenia dajemy na sitko i "siejemy" na masę, cały czas ubijając, aż ciasto będzie jednolite i pulchne. Od razu przelewamy na dokładnie natłuszczoną blachę, najlepiej na środek formy - masa powinna rozlać się równomiernie; można też powierzchnię ciasta wyrównać łopatką. Wstawiamy ciasto do nagrzanego do temp. 180oC piekarnika na 25-30 min. Czas pieczenia zależy od wysokości warstwy ciasta - gotowe, gdy wierzch lekko się zrumieni, a boki odstają od formy. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy w formie do wychłodzenia.
Masa wiśniowa: Przechłodzony kompot z wiśni przecedzamy przez sito. W 3 szklankach soku (gdy soku jest mniej - uzupełniamy wodą), który należy doprowadzić do wrzenia, zagotowujemy rozprowadzony w niewielkiej ilości zimnej wody budyń. Gdy masa zgęstnieje, dodajemy odsączane owoce, razem zagotowujemy i trzymamy na ogniu ok. 1 min, by budyń stracił smak surowizny. Odstawiamy do wychłodzenia.
Na krótko przed podaniem na zimne ciasto wylewamy wychłodzoną masę wiśniowo-budyniową, wierzch wyrównujemy, przykrywamy ubitą śmietaną, przybieramy świeżymi owocami i posypujemy wiórkami czekoladowymi. Podajemy nie później jak 30 min po przygotowaniu. Wiśniowy placek powinien być skonsumowany na przysłowiowym "jednym posiedzeniu" - ciasto nie nadaje się do przechowywania, nawet przez kilka godzin.

Poziomkowy rarytas - przepis na 4 porcje

2 szklanki obranych poziomek lub 1/2 kg obranych truskawek, 1/2 litra śmietany kremówki, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 8 biszkoptów, 1/2 szklanki świeżo parzonej, esencjonalnej, osłodzonej herbaty z cytryną.
W letniej herbacie zanurzamy na moment biszkopty i - po dwa - układamy na spodzie pucharków. Na biszkopty układamy warstwę ubitej z cukrem waniliowym śmietany, na niej - część owoców, następnie pozostałą śmietanę i pozostałe owoce. Podajemy natychmiast po przygotowaniu.

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Sosnowiec: bp Artur Ważny – nowym biskupem sosnowieckim

2024-04-23 12:01

[ TEMATY ]

Sosnowiec

diecezja sosnowiecka

bp Artur Ważny

Karol Porwich "/Niedziela"

Ojciec Święty Franciszek mianował biskupem sosnowieckim dotychczasowego biskupa pomocniczego diecezji tarnowskiej Artura Ważnego.

Decyzję Papieża ogłosiła dziś w południe (23 kwietnia 2024) Nuncjatura Apostolska w Polsce. Mianowany biskupem sosnowieckim bp Artur Ważny urodził się 12 października 1966 r. w Rzeszowie. Święcenia prezbiteratu przyjął 25 maja 1991 r. w Tarnowie. 12 grudnia 2020 r. został mianowany biskupem pomocniczym diecezji tarnowskiej. Święcenia biskupie przyjął 30 stycznia 2021 r. Jego dewizą biskupią są słowa: „Patris corde” („Ojcowskim sercem”). Bp Ważny w swojej dotychczasowej posłudze duszpasterskiej współpracował z różnego rodzaju ruchami i stowarzyszeniami, wiele czasu poświęcał też małżeństwom i rodzinom. Głosił rekolekcje w wielu krajach europejskich, w Ameryce Południowej oraz w USA. Jest autorem takich książek, jak: „Ewangelia bez taryfy ulgowej”, „Jesteś źrenicą Boga” czy „Warsztat św. Józefa”. Ponad dwadzieścia razy pielgrzymował pieszo w pielgrzymce z Tarnowa na Jasną Górę. W Konferencji Episkopatu Polski pełni funkcję przewodniczącego Zespołu ds. Nowej Ewangelizacji przy Komisji Duszpasterstwa, wchodzi też w skład Rady ds. Duszpasterstwa Młodzieży.

CZYTAJ DALEJ

Papież przyjął przewodniczące i delegatki Federacji Karmelitanek Bosych

2024-04-24 09:23

[ TEMATY ]

papież Franciszek

Karmelitanki Bose

Włodzimierz Rędzioch

Papież przyjął przewodniczące i delegatki Federacji Karmelitanek Bosych obradujących nad rewizją tekstu konstytucji zakonnych.

Rozmowa z s. Teresą, przewodniczącą Federacji Karmelitanek Bosych w Polsce.

CZYTAJ DALEJ

Stań przed Bogiem taki, jaki jesteś

2024-04-24 19:51

Marzena Cyfert

O. Wojciech Kowalski, jezuita

O. Wojciech Kowalski, jezuita

W uroczystość św. Wojciecha, biskupa i męczennika, głównego patrona Polski, wrocławscy dominikanie obchodzą uroczystość odpustową kościoła i klasztoru.

Słowo Boże podczas koncelebrowanej uroczystej Eucharystii wygłosił jezuita o. Wojciech Kowalski. Rozpoczął od pytania: Co w takim dniu może nam powiedzieć św. Wojciech?

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję