Reklama

Z naszej kuchni

Surówki wczesnego lata

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Surówka z kalarepki ze śmietaną - przepis na 4 porcje

6-8 kalarepek (bez zdrewniałego spodu), 2 kopiaste łyżki siekanego koperku, sok z cytryny, 1 szklanka 12-proc. śmietany, sól i pieprz do smaku.

Obrane i osuszone kalarepki kroimy w cienkie plasterki ( jak na mizerię), delikatnie oprószamy solą, kropimy sokiem z cytryny i odstawiamy w chłodne miejsce na 20 min. Przed podaniem zalewamy spienioną śmietaną, gdy trzeba - doprawiamy do smaku i posypujemy obficie koperkiem.

Surówka z kalarepki - pikantna - przepis na 4 porcje

6-8 młodych kalarepek (bez zdrewniałego spodu), 2 ząbki czosnku, 1 cebula (najsmaczniejsza będzie czerwona), 2 łyżki siekanego koperku, sok z cytryny, 1 szklanka majonezu, cukier puder, sól, pęczek rzodkiewek do przybrania.
Obrane i osuszone kalarepki ucieramy na specjalnej tarce do jarzyn z dużymi otworami, delikatnie oprószamy solą, dodajemy drobno posiekane cebulę i czosnek, oprószamy łyżeczką cukru pudru, kropimy sokiem z cytryny, składniki mieszamy i odstawiamy na 20 min w chłodne miejsce. Przed podaniem zalewamy spienioną śmietaną, gdy trzeba doprawiamy delikatnie do smaku, wykładamy na salaterkę. Wierzch posypujemy siekanym koperkiem i przybieramy plasterkami oraz uformowanymi " różyczkami" z rzodkiewek.
Surówka z kalafiora - wykwintna - przepis na 4 porcje
1 średniej wielkości świeży kalafior, 1 szklanka migdałów, 1 kopiasta łyżka siekanego koperku, 4 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego, 4 łyżki łagodnego w smaku keczupu, 1 łyżka octu ziołowego lub sok z cytryny, sól, cukier, biały pieprz. Ponadto: 4 duże liście sałaty, cząstki pomidora, świeży tymianek lub listki selera naciowego.
Kalafior moczymy w wodzie z octem przez 20 min, płuczemy, pozostawiamy do odsączenia. Migdały parzymy wrzątkiem, odsączamy na sicie, zdejmujemy łupinki i siekamy (niezbyt drobno).
Sos: Do salaterki wlewamy oliwę, dodajemy ocet lub sok z cytryny, ucieramy, dodajemy keczup i przyprawy. Sos powinien mieć konsystencję śmietany, wyraźny czerwony kolor i pikantny smak. Odstawiamy w chłodne miejsce.
Z kalafiora oddzielamy "różyczki" - większe dzielimy na części, układamy na sicie, przelewamy wrzątkiem, odstawiamy do przechłodzenia.
Tuż przed podaniem rozkładamy na liściach sałaty wychłodzone cząstki kalafiora, posypujemy obficie koperkiem, posiekanymi migdałami i każdą porcję zalewamy sosem, przybieramy zieleniną i cząstkami pomidora. Podajemy nie później, jak 10 min po przygotowaniu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Jaka jest moja wiara?

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Adobe Stock

Rozważania do Ewangelii Łk 1, 57-66.

Wtorek, 23 grudnia. Dzień Powszedni.
CZYTAJ DALEJ

Wszystkie nowe wpisy na liście niematerialnego dziedzictwa to tradycje katolickie

Niedźwiedzie wielkanocne z Góry, procesja Bożego Ciała z tradycją dywanów kwietnych w Skęczniewie, procesja emaus i turki w parafii Dobra oraz wykonywanie pisanek techniką drapaną - krasek z Krasnegostawu zostały wpisane do krajowej listy niematerialnego dziedzictwa kulturowego. To pokazuje, jak wielki wpływ na kulturę polską wywierała i dalej wywiera wiara katolicka.

O czterech nowych wpisach na liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego poinformowało we wtorek ministerstwo kultury. Niedźwiedzie wielkanocne z Góry (woj. wielkopolskie) to tradycja, sięgająca 1913 r.
CZYTAJ DALEJ

Polonez Boga. Królowa polskich kolęd

2025-12-23 20:07

[ TEMATY ]

Milena Kindziuk

Red

Tajemnica tej kolędy nie kończy się na historii. „Bóg się rodzi” nie jest tylko opowieścią o Betlejem sprzed dwóch tysięcy lat, ani tylko o Polsce sprzed wieków. Śpiewając ją, wyznajemy coś bardzo osobistego: że Bóg wciąż może rodzić się w ludzkim sercu.

Wystarczą pierwsze słowa: „Bóg się rodzi…” – i nagle wszystko wokół się zmienia. Cichną rozmowy przy wigilijnym (a potem świątecznym) stole, ustaje brzęk sztućców, jakby ktoś nacisnął niewidzialny przycisk pauzy. Zostaje tylko dźwięk – dostojny, polonezowy, śpiew, który wciąga wszystkich.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję