Reklama

Z naszej kuchni

Kotlety

Można je przyrządzić ze wszystkiego: kaszy, grzybów, gotowanego mięsa, ryb czy warzyw, - są lekko strawne, smaczne i zdrowe. Niezastąpione przy komponowaniu posiłku na postne dni.

Kotlety z pieczarek - przepis na 4 porcje

1/2 kg pieczarek, 1 duża cebula, 1 czerstwa bułeczka, 1/2 szklanki mleka, 1 jajko, 1 kopiasta łyżka siekanego koperku (może być mrożony), 1 łyżka masła, olej do smażenia, tarta bułka do panierowania. Sól, pieprz.

Reklama

W letnim mleku moczymy bułkę. Na rozgrzany tłuszcz dajemy lekko rozdrobnioną cebulę, gdy się zeszkli, zsuwamy z patelni, do pozostałego tłuszczu dodajmy masło, wrzucamy wcześniej umyte i lekko rozdrobnione pieczarki i zasmażamy mieszając, aż część pieczarkowego sosu wyparuje. Grzyby, cebulę i odciśniętą z mleka bułeczkę przepuszczamy przez maszynkę lub rozbijamy w malakserze. Do jednolitej, pulchnej masy dodajemy jajko, koperek i przyprawy, gdy trzeba (masa zbyt lekka) tartą bułkę, formujemy zgrabne kotleciki, panierujemy i smażymy na gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Podajemy z ziemniakami puree`, z grubym makaronem lub ugotowanym na sypko ryżem i delikatną w smaku sezonową surówką.

Kotlety z kaszy gryczanej - przepis na 4 porcje

1 szklanka kaszy gryczanej, 2e szklanki wody, 1 łyżka smalcu, 1 łyżeczka jarzynowej przyprawy, 30 dag białego sera, 1 cebula, 2 jajka, sól, pieprz, otręby pszenne lub tarta bułka do panierowania, olej do smażenia.
Do wody dajemy smalec i przyprawę, gdy się zagotuje - na wrzątek sypiemy kaszę i gotujemy, na niewielkim ogniu, często mieszając do chwili aż kasza wchłonie cały płyn. Odstawiamy do wychłodzenia. Na niewielkim tłuszczu podsmażamy cebulę. Gdy kasza chłodna, składniki - kasza, ser, cebula - przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, do powstałej masy dodajemy jajka, przyprawy - całość wyrabiamy. Formujemy osiem zgrabnych kotlecików, panierujemy i smażymy w dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Usmażone, przykrywamy i trzymamy przez kilka minut w cieple np. w piekarniku, aby "doszły". Podajemy na wygrzanych talerzach z dodatkiem pikantnej surówki lub z zasmażanymi buraczkami lub zasmażaną czerwoną kapustą.

Kotlety z gotowanego mięsa - przepis na 4 porcje

Gotowane mięso z rosołu (szklanka lub więcej) oraz gotowane, twarde jarzyny (marchew, korzeń pietruszki, seler), 2 szklanki gotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia), 1 cebula, 2 jajka, sól, pieprz, tarta bułka do panierowania. Olej do smażenia, 20 dag pieczarek.
Na oleju lekko podsmażamy rozdrobnioną cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy, aż wyparuje połowa sosu. Gotowane mięso, jarzyny, ziemniaki, pieczarki z cebulą przepuszczamy przez maszynkę lub rozbijamy w malakserze, do masy dodajemy jajka, przyprawy i całość wyrabiamy. Gdy masa zbyt lekka, można dodać łyżkę tartej bułki. Z masy formujemy osiem zgrabnych, jednakowej wielkości, płaskich kotlecików, panierujemy w tartej bułce i smażymy na gorącym ogniu, rumieniąc z obu stron. Podajemy gorące, najlepiej prosto z patelni - wówczas mają chrupiącą skórkę, z dodatkiem zasmażanej kwaszonej kapusty lub z inną, lubianą jarzyną. Równie smaczne polane gorącym, pikantnym sosem np. pomidorowym czy grzybowym z dodatkiem sezonowej surówki.

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Polska ponownie poświęcona!

2021-06-08 12:34

Niedziela Ogólnopolska 24/2021, str. 10-12

[ TEMATY ]

serce

Anna Wiśnicka

W jakim celu ponownie oddajemy nasz kraj Sercu Jezusa, skoro poświęcenie miało już miejsce w 1921 r. na Małym Rynku Krakowie?

Ojciec Robert Więcek, jezuita, dyrektor Krajowego Sekretariatu Apostolstwa Modlitwy, wyjaśnia: – To jak dmuchnięcie w popiół, który przykrywa żar, po to, by na nowo rozpalić serca wiernych gorejącym ogniem miłości. Skoro „ponownie”, to znaczy, że od czasu do czasu warto powrócić do źródeł. Z biegiem lat jakoś blednie wspomnienie o tym, co się wydarzyło. Duchowi synowie św. Ignacego Loyoli często powtarzają sentencję łacińską: repetitio mater studiorum est (powtarzanie jest matką wiedzy). W tym wyrażeniu także odkrywamy nutki nadziei związanej z tym ponowieniem. Jeszcze jedna myśl ojca Ignacego, która powtarza się w dynamice Ćwiczeń duchowych: mówi on, że nie ilość treści, a smakowanie nasyca duszę – o takie sycenie chodzi.

CZYTAJ DALEJ

W rzymskich katakumbach odkryto najstarszy obraz Wniebowstąpienia

2021-06-13 10:54

Włodzimierz Rędzioch

Watykańskim archeologom udało się zidentyfikować najstarszy obraz Wniebowstąpienia. Znajduje się on w katakumbach Vigna Charaviglio, stanowiących część kompleksu nekropolii św. Sebastiana. Jego powstanie datuje się na przełom IV i V w.

O istnieniu tych katakumb wiedziano już od lat 20-tych ubiegłego wieku. Już wtedy przeprowadzono drobiazgowe badania wykopaliskowe i odkryto gęstą nekropolię wokół grobu męczennika Eutychiusza, z którego zachowała się piękna płyta nagrobna, wykonana na zamówienie papieża Damazego. Wydobyte z katakumb datowane inskrypcje pozwalają precyzyjnie ustalić ich zakres chronologiczny, który rozciąga się między pontyfikatami dwóch papieży Damazego (366-384) i Inocentego I (401-417).

CZYTAJ DALEJ

Zmarł prof. Witold Kieżun - weteran AK, powstaniec warszawski, ekonomista

2021-06-13 12:53

[ TEMATY ]

zmarły

Dominik Różański

Nie żyje prof. Witold Kieżun - ekonomista, żołnierz Armii Krajowej, w czasie Powstania Warszawskiego walczył w batalionie "Gustaw". Miał 99 lat.

"Bardzo, bardzo, bardzo smutna informacja: zmarł Witold Kieżun - Powstaniec Warszawski o pseudonimie +Wypad+, wybitny ekonomista, wielki przyjaciel Muzeum Powstania Warszawskiego, duży autorytet. Miał 99 lat. Cześć jego pamięci!" - podało na Twitterze Muzeum Powstania Warszawskiego.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Redaktor Naczelna Tygodnika Katolickiego „Niedziela” wyznaczyła w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję