Przepis na 1 porcję
1 szklanka ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego
dnia), 2 duże łyżki śmietany, 1 żółtko, pieprz i gałka muszkatołowa (
po szczypcie!), do panierowania - białko, tarta bułka, olej do smażenia.
Ziemniaki z dodatkiem śmietany, żółtka i przypraw ucieramy
na jednolitą, gładką, pulchną masę. Formujemy z niej zgrabne krokiety (
4 szt.), odstawiamy na 10 min w chłodne miejsce, panierujemy w roztrzepanym
białku i tartej bułce. W głębszym rondlu rozgrzewamy olej; gdy jest
odpowiednio gorący - wkadamy krokiety, rumienimy ze wszystkich stron,
wyjmujemy cedzakową łyżką na wygrzany talerz i od razu podajemy.
Najsmaczniejsze - z zieloną sałatą, polaną spienionym sosem jogurtowym,
i z sadzonym jajkiem.
Rada: Kto lubi, może do oleju, w którym smażymy krokiety,
wrzucić ząbek czosnku (cały, z łupinką) - krokiety zyskają na smaku
i aromacie.
Pomóż w rozwoju naszego portalu