Przepis na 1 porcję
1 sprawiony pstrąg, sok z cytryny, sól, mąka do oprószenia
ryby, oliwa z oliwek lub masło (może być pół na pół) do smażenia.
Sos: Gałązka świeżego rozmarynu, 1 płaska łyżeczka masła,
1 płaska łyżka wody, 2 łyżki śmietany, sól, pieprz, szczypta mielonej
papryki, 1 łyżeczka (płaska) mąki i 1 łyżka zimnej wody do jej rozprowadzenia.
Pstrąga po dokładnym opłukaniu i osuszeniu kropimy obficie sokiem
z cytryny, odstawiamy na 15 min w chłodne miejsce.
Sos: Opłukaną, wysuszoną gałązkę rozmarynu siekamy i dusimy
na maśle. Gdy listki zwiotczeją, podlewamy wodą i śmietaną. Chwilę
gotujemy (pół minuty), dodajemy mąkę rozprowadzoną z wodą, zagotowujemy,
dodajemy przyprawy, odstawiamy w chłodne miejsce.
Rybę obsuszamy, solimy, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym
tłuszczu, rumieniąc z obu stron, przekładamy z patelni na wygrzany
talerz, polewamy sosem. Podajemy z ziemniakami z wody i sezonową
surówką.
Pomóż w rozwoju naszego portalu