Reklama

Z naszej kuchni

Wielkanocne tradycje

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Reklama

W staropolskiej tradycji na wielkanocnym stole poza szynkami i pieczonymi mięsami piętrzyły się pęta doskonałych kiełbas. Najmocniej związana z tradycją i bardzo lubiana jest kiełbasa biała, podawana na gorąco, z wody, z dodatkiem ćwikły, chrzanu lub chrzanowego sosu. A oto, jak należy postępować, żeby biała kiełbasa była soczysta, delikatna i aromatyczna:
- Kupujemy wyłącznie kiełbasę surową, świeżą. Wcześniej sparzona i odgrzewana jest niesmaczna, zdarza się, że ma konsystencję zbliżoną do kaszy, jest nieapetyczna i sucha.
- Do wody, w której parzymy białą kiełbasę, dodajemy liść laurowy, kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, ząbek czosnku. Dobrze jest dodać łyżkę świeżego smalcu i pokrojoną cebulę.
- Kiełbasę wrzucamy na wrzącą wodę, trzymamy w cieple, ale nie dopuszczamy, by się zagotowała - czas parzenia zależy od jej grubości i wynosi nawet pół godziny.
Rada: Wywar, w którym parzyliśmy kiełbasę, stanowi podstawę czerwonego lub białego barszczu.
Ciekawostka: Kuchnia polska sztukę podawania białej kiełbasy wprowadziła na szczyty. Do ulubionych potraw królów Augusta II i Augusta III Sasa należała biała kiełbasa w sosie polskim. Jadano ją pokrojoną w talarki, łyżką z talerza, z dodatkiem świeżego chleba, stąd przysłowie: "Za króla Sasa - łyżką kiełbasa".
Sięgnijmy po dawne przepisy i podajmy w czasie świąt białą kiełbasę.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Biała kiełbasa w sosie polskim

1 kg świeżej białej kiełbasy, 1 butelka jasnego piwa, 2 duże cebule, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, sól, ocet winny lub sok z cytryny, 1 łyżka cukru, świeżo mielony biały pieprz.

Kiełbasę układamy w szerokim rondlu w taki sposób, żeby w całości zmieściła się na spodzie, zalewamy piwem wymieszanym pół na pół z wodą, na wierzchu rozkładamy plasterki cebuli i gotujemy w odkrytym naczyniu, na najmniejszym ogniu, przez pół godziny. Płyn, w którym jest kiełbasa, powinien tylko lekko "mrugać". Ugotowaną kiełbasę wyjmujemy na wygrzany półmisek i trzymamy w cieple, wywar przecieramy przez sito.
Z masła i mąki przygotowujemy zasmażkę, gdy mąka się lekko zrumieni i nabierze złocistej barwy, rozprowadzamy przetartym wywarem, dokładnie mieszając, by nie było grudek, doprawiamy winnym octem lub sokiem z cytryny, solą, cukrem i pieprzem. Sos powinien mieć konsystencję niezbyt gęstą, brązowy kolor i wyraźny, słodko-kwaśny smak.
Do gorącego sosu dodajemy pokrojoną w talarki kiełbasę, przez kilka minut trzymamy na najmniejszym ogniu pod przykryciem, by dobrze połączyły się smaki, i podajemy w wygrzanych kokilkach lub na wygrzanych talerzach. Kiełbasa jest najsmaczniejsza ze świeżym wiejskim chlebem.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Czy Gizela Jagielska stanie się ofiarą? Próba wybielenia sprawczyni zabójstwa z Oleśnicy

2025-05-06 10:59

[ TEMATY ]

aborcja

Oleśnica

Ordo Iuris

Adobe Stock

Sprawa zabójstwa 9-mięcznego nienarodzonego chłopca w szpitalu powiatowym w Oleśnicy jest wciąż obecna w przestrzeni publicznej, w tym medialnej - informuje o tym Ordo Iuris.

Sposób potraktowania małego pacjenta w szpitalu w Oleśnicy – 9-miesięcznego nienarodzonego chłopca cierpiącego na łamliwość kości - wciąż obecny jest w relacjach medialnych. Magda Nogaj z wrocławskiej edycji serwisu wyborcza.pl przeprowadziła wywiad z dr Gizelą Jagielską – lekarką, która uśmierciła chłopca.
CZYTAJ DALEJ

Dziś rozpoczyna się konklawe. Pierwszy dym ujrzymy wieczorem

2025-05-07 08:03

[ TEMATY ]

Watykan

konklawe

Vatican Media

O godzinie 16.30 uroczystym wejściem kardynałów elektorów do Kaplicy Sykstyńskiej rozpocznie się konklawe – wybór 267. papieża w historii Kościoła. Jeszcze tego samego wieczora odbędzie się pierwsze głosowanie nad wyborem nowego Biskupa Rzymu. Dzień wcześniej kardynałowie wzywali do kontynuacji reform Franciszka.

Przygotowania do konklawe trwają od pierwszych dni po śmierci Papieża Franciszka, kiedy zwołano pierwsze kongregacje generalne. To na nich kardynałowie ustalali szczegóły wyboru Papieża, a także dyskutowali o sprawach, ich zdaniem, najważniejszych dla Kościoła.
CZYTAJ DALEJ

Skrutinium, czyli jak wybiera się papieża podczas konklawe

2025-05-07 16:26

[ TEMATY ]

konklawe

Vatican Media

Każde głosowanie w Kaplicy Sykstyńskiej odbywa się w sposób ceremonialny i ściśle określony. Sprzyja temu papierowa i indywidualna forma oddania tajnego głosu.

Teoretycznie papież może zostać wybrany już wieczorem w dniu rozpoczęcia konklawe. Wówczas przeprowadza się pierwsze głosowanie. Dzieje się tak od 2005 roku, wcześniej głosowania odbywały się od rana drugiego dnia. Jednak w ostatnim wieku najszybciej papieża wybrano w 1939 roku. Kard. Eugenio Pacelli, późniejszy Pius XII, zyskał wymagane poparcie już w trzecim głosowaniu. Także w drugim dniu konklawe kończyło się w 2005 i w 2013 roku.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję