Reklama

Z naszej kuchni

Letnie zupy

W upalne, duszne dni najlepiej smakują zimne, orzeźwiające, lekkie zupy, przygotowane ze świeżych owoców lub młodych jarzyn.
Są lekko strawne, "czubate" od witamin i... pyszne!

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zupa szczawiowa z faszerowanymi jajkami

(Przepis na 4 porcje)

1 litr esencjonalnego wywaru z warzyw i kości lub 1 litr rosołu z koncentratu, 1 czubaty kubeczek przebranych liści szczawiu, 1 łyżka tłuszczu, 1 szklanka śmietany, 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej, sól; ponadto: 4 jajka ugotowane na twardo, kawałek gotowanej szynki lub chudej wędliny, 1 łyżka gęstej śmietany, sól i pieprz.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Dokładnie opłukany szczaw kładziemy na lekko roztopiony tłuszcz i prużymy na niewielkim ogniu, aż zbrunatnieje, wlewamy trochę rosołu, zagotowujemy i przecieramy przez sito, od czasu do czasu przelewając wywarem. Przetarty szczaw łączymy z pozostałym rosołem, całość zagotowujemy, zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką i - gdy trzeba - doprawiamy do smaku.
Ugotowane jajka przecinamy wzdłuż na połowę, wyjmujemy żółtka i łączymy z najdrobniej usiekaną wędliną, śmietaną i przyprawami. Masę nakładamy do białek i układamy po dwie połówki na talerzu. Tuż przed podaniem zalewamy ciepłą - ale nie gorącą zupą. Do zupy można także podać grzanki z tostowego chleba lekko natarte przekrojonym ząbkiem czosnku.

Zupa wiśniowa

(Przepis na 4 porcje)

Reklama

2 szklanki dojrzałych wiśni, 1 średniej wielkości kieliszek wiśniowego soku, 1 szklanka śmietany (może być niskoprocentowa), 1 kawałek kory cynamonowej, 2-3 goździki, cukier do smaku (wg własnych upodobań smakowych - ilość cukru zależy od gatunku wiśni), 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego.

Wypłukane wiśnie zalewamy czterema szklankami wody (najlepiej stołowej, niegazowanej - woda chlorowana popsuje smak zupy). Dodajemy cynamon, goździki i gotujemy przez 5 min. Cedzimy przez sito - pestki odrzucamy. Przetarte wiśnie łączymy z sokiem, doprawiamy do smaku cukrem i zagęszczamy mąką ziemniaczaną lub budyniem rozprowadzonym w minimalnej ilości zimnej wody. Zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez minutę, odstawiamy do wychłodzenia. Zimną zupę łączymy z lekko spienioną śmietaną i od razu podajemy - można na wychłodzonych talerzach z herbatnikami, małymi biszkopcikami lub z ugotowanym wcześniej makaronem.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

8 lat temu zmarł ks. Jan Kaczkowski

2024-03-27 22:11

[ TEMATY ]

Ks. Jan Kaczkowski

Piotr Drzewiecki

Ks. dr Jan Kaczkowski

 Ks. dr Jan Kaczkowski

28 marca 2016 r. w wieku 38 lat zmarł ks. Jan Kaczkowski, charyzmatyczny duszpasterz, twórca Hospicjum św. o. Pio w Pucku, autor i współautor popularnych książek. Chorował na glejaka - nowotwór ośrodka układu nerwowego. Sam będąc chory, pokazywał, jak przeżywać chorobę i cierpienie - uczył pogody, humory i dystansu.

Ks. Jan Kaczkowski urodził się 19 lipca 1977 r. w Gdyni. Był bioetykiem, organizatorem i dyrektorem Puckiego Hospicjum pw. św. Ojca Pio. W ciągu dwóch lat wykryto u niego dwa nowotwory – najpierw nerki, którego udało się zaleczyć, a później glejaka mózgu czwartego stopnia. Po operacjach poddawany kolejnym chemioterapiom, nadal pracował na rzecz hospicjum i służy jego pacjentom. W BoskiejTV prowadził swój vlog „Smak Życia”.

Podziel się cytatem

CZYTAJ DALEJ

Historia według Kossaka

2024-03-28 10:54

[ TEMATY ]

Materiał sponsorowany

fot. Armando Alvarado

Mało która postać historyczna odcisnęła tak mocno swój ślad w dziejach świata, i tak bardzo wpływa na wyobraźnię współczesnych ludzi, jak Napoleon. Pisano o nim książki, wiersze, kręcono filmy, ale bodaj żadne z tych dzieł nie jest tak wymowne jak obraz Wojciecha Kossaka poświęcone temu geniuszowi wojny.

Mowa, oczywiście, o powstałym w 1900 r. dziele „Bitwa pod piramidami”. Obraz mimo upływu lat nadal wywiera ogromne wrażenie na widzach, pobudzając nie tylko ich „estetyczne synapsy”, ale i zmuszając do głębszej refleksji nad dziejami okresu, który został przedstawiony na płótnie i tego, jak wpłynął Napoleon na ukształtowanie się świata. Malowidło Kossaka intryguje nie tylko widzów, ale i ekspertów, od dawna jest obiektem wnikliwych analiz wielu badaczy. Bank Pekao S.A. zaprasza do obejrzenia krótkiego filmu pt. „Okiem liryka”, który przybliża fascynującą historię tego monumentalnego płótna.

CZYTAJ DALEJ

Bp Przybylski: Eucharystia jest do naśladowania

2024-03-28 21:16

[ TEMATY ]

Częstochowa

Wielki Czwartek

archikatedra

bp Andrzej Przybylski

Maciej Orman/Niedziela

– Eucharystia nie jest tylko do konsekracji, pięknego sprawowania obrzędów i adoracji. Eucharystia jest do naśladowania – powiedział biskup pomocniczy archidiecezji częstochowskiej Andrzej Przybylski podczas Mszy św. Wieczerzy Pańskiej, której w Wielki Czwartek przewodniczył w bazylice archikatedralnej Świętej Rodziny w Częstochowie.

W homilii hierarcha zauważył, że w drugim czytaniu z Pierwszego Listu do Koryntian św. Paweł przywołał dwukrotnie prośbę Jezusa: „Czyńcie to na moją pamiątkę”. Wskazał, że podobne słowa usłyszeliśmy w Ewangelii według św. Jana, gdy po obmyciu uczniom nóg Jezus powiedział do apostołów: „Dałem wam bowiem przykład, abyście i wy tak czynili, jak Ja wam uczyniłem”. – To jest niejako ta sama prośba w odniesieniu do dwóch aspektów tej samej wieczerzy Pańskiej – wyjaśnił bp Przybylski.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję