Sałatka z białej fasoli
(Przepis na 6 porcji)
1 szklanka suchej, białej, drobnej fasoli, 2 czerwone cebule, 1 puszka tuńczyka w oleju, 1 mała puszka soczewicy w zalewie.
Przybranie: liście pietruszki, 1 dorodny pomidor, 1 ugotowane na twardo jajko lub 6 ugotowanych na twardo jajeczek przepiórczych.
Sos: 1/2 szklanki oliwy lub oleju, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki octu winnego, szczypta przetartego przez sito majeranku, sól, pieprz Cayenne, szczypta roztartej w dłoniach przyprawy
prowansalskiej.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Namoczoną przez kilka godzin fasolę gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyła (fasola ugotuje się szybciej w wodzie z mlekiem - pół na pół). Gdy
jest miękka, cedzimy i przelewamy ją bieżącą letnią wodą. Cebulę drobno siekamy, tuńczyka rozdrabniamy wraz z olejem, soczewicę odsączamy.
Sos przygotowujemy w dużej salaterce: zmiażdżony czosnek ucieramy z octem, dodajemy oliwę, przyprawy, mieszamy, aż powstanie lekki majonez. Do gotowego sosu dodajemy fasolę,
soczewicę, cebulę i tuńczyka. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Przed podaniem przybieramy zieleniną, cząstkami pomidora i jajka.
Rada: Gdy do sałatki dodajemy cebulę białą, po pokrojeniu parzymy ją wrzątkiem, a następnie przelewamy zimną wodą - by się zahartowała.
Pikantna sałatka z pomidora
(Przepis na 6 porcji)
6 plastrów dużego pomidora (im pomidor większy, tym lepiej), 6 plastrów gotowanej szynki - nieco większych od plastrów pomidora.
Sałatka: 1 mała cukinia, 3 ugotowane na twardo jajka, 3 cebule (dymki), 1 duża parówka, 2 winne jabłka, 4 kopiaste łyżki majonezu, 1 łyżka siekanego koperku (może być mrożony), pokrojone
w makaronik resztki pomidora, listki selera naciowego, siekane orzechy.
Składniki sałatki drobno kroimy, łączymy z majonezem i przyprawiamy do smaku według własnych upodobań. Sałatka powinna być pikantna. Gotową odstawiamy w chłodne miejsce.
Tuż przed podaniem plastry pomidorów posypujemy lekko pieprzem, kropimy winnym octem - nie solimy! Na plaster szynki kładziemy plaster pomidora, na nim porcję sałatki, całość przybieramy listkami
selera, posypujemy siekanymi orzechami i makaronikiem z pomidorów. Sałatka najpiękniej prezentuje się na dużym liściu sałaty lub grzance z tostowego chleba.