Reklama

Z naszej kuchni

Zimą przypomną o lecie

Przygotowanie konfitur wymaga cierpliwości i dużego nakładu pracy. Znacznie łatwiej jest usmażyć dżemy, czyli - rozgotowane owoce zawieszone w gęstej galarecie. Do dżemów możemy brać różne owoce i łączyć je w lubianych proporcjach. Dzisiaj polecam dżemy niskocukrowe, doskonałe dla cukrzyków, które dobrze się przechowują.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Dżem truskawkowo-jagodowy

3 szklanki obranych, dokładnie umytych i odsączonych truskawek, 2 szklanki czarnych jagód, 1 czubata łyżeczka cukru.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Opłukane, odsączone truskawki dajemy do szerokiego, płaskiego rondla, przykrywamy, lekko rozgotowujemy, dodajemy łyżeczkę cukru - zagotowujemy. Dodajemy dokładnie odsączone jagody i całość smażymy na niewielkim ogniu przez 20 min. Wylewamy kilka kropel na talerz, aby sprawdzić, czy konsystencja dżemu jest właściwa; gdy trzeba - smażymy jeszcze przez 2-3 minuty. Gorący dżem nakładamy do wygrzanych słoików, szczelnie zamykamy, pasteryzujemy i po opisaniu ustawiamy w chłodnej, ciemnej piwnicy.

Dżem truskawkowy

1 kilogram przebranych truskawek, 1 kopiasta łyżeczka cukru, 1 szklanka soku wyciśniętego z czerwonych porzeczek (świeży).

Na spód szerokiego, płytkiego rondla wlewamy sok z porzeczek i sypiemy cukier, całość lekko podgrzewamy. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy truskawki i smażymy na niewielkim ogniu przez 20 min. Gorący dżem przekładamy do słoików, szczelnie zamykamy i pasteryzujemy w temp. 85°C przez pół godziny. Słoiki wychładzamy w wodzie, w której się pasteryzowały. Gdy zimne, wycieramy do sucha, opisujemy i ustawiamy w chłodnym, ciemnym, pozbawionym przewiewów miejscu w piwnicy.

Dżem wiśniowy

1 kilogram drylowanych wiśni, 1 szklanka surowego, świeżo wyciśniętego soku z jabłek lub białych porzeczek, 2 łyżki cukru.

W szerokim, płaskim rondlu mieszamy sok z jabłek lub porzeczek z cukrem, cały czas podgrzewając. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, dodajemy wiśnie i gotujemy na średnim ogniu przez 20-25 min - czas gotowania zależy od wielkości owoców. Dżem jest gotowy, gdy owoce wiśni są lekko szkliste. Gorący nakładamy do wygrzanych słoików, szczelnie zamykamy i pasteryzujemy w temp. 90°C przez 15 min. Studzimy w kociołku. Słoiki z zimnym dżemem wycieramy do sucha, każdy opisujemy i ustawiamy w chłodnym, ciemnym, pozbawionym przewiewów miejscu.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Bolesna Matka Najświętsza i Koronka do Jej Siedmiu Boleści

Niedziela łowicka 35/2005

[ TEMATY ]

Matka Boża

Maryja

Karol Porwich/Niedziela

Matka Boża Bolesna

Matka Boża Bolesna

Bliska jest nam Maryja Niepokalana, kochamy Ją jako Królową, jakże zachwycająca jest w dniu swego Wniebowzięcia. Ale najbardziej bliska, najbardziej człowiecza jest Maryja Bolesna. Dlaczego właśnie Ona?

Chyba dlatego, że żadna matka na ziemi nie przeżyła tyle i nie przecierpiała tyle, co Matka Zbawiciela. Jakże bolesnym echem odbiły się w Jej sercu prorocze słowa Symeona, wypowiedziane w świątyni jerozolimskiej w dniu ofiarowania Pana Jezusa: „A Twoją duszę miecz przeniknie, aby na jaw wyszły zamysły serc wielu” (por. Łk 2,35). Stąd jakże bardzo Maryja - jako Matka Boża Bolesna rozumie każdego człowieka, każdego cierpiącego, wszystkich, którzy jesteśmy Jej dziećmi.
CZYTAJ DALEJ

Niezwyciężony Triumf serca

2025-09-02 08:23

Niedziela Ogólnopolska 36/2025, str. 54-55

[ TEMATY ]

film

kino

Mat.prasowy

12 września na ekrany kin wchodzi ekranizacja amerykańskiego reżysera o polskim męczenniku.

I zaprowadzili ich do bloku numer 11, oznaczonego wówczas numerem 13. Kazali im rozebrać się do naga. Wpędzili ich wszystkich dziesięciu do piwnicy, do celi numer 18, bardzo niskiej i małej, o wymiarach dwa i pół metra na dwa i pół metra, z jednym zakratowanym, kwadratowym okienkiem pod sufitem, z podłogą z betonu. W rogu stało wiadro na odchody. Tam mieli umrzeć głodową męką. Esesmani zatrzasnęli żelazne drzwi” (z opisu śmierci św. Maksymiliana według tekstu Transitus z Harmęży).
CZYTAJ DALEJ

„Silni Polską!” – młodzież, historia i przyszłość Ojczyzny

2025-09-15 20:20

[ TEMATY ]

Instytut Pamięci Narodowej

Silni Polską!

Karol Darmoros / Family News Service

Silni Polską!

Silni Polską!

Historia to nie tylko nauka o przeszłości, ale drogowskaz dla przyszłych pokoleń. Udowodnili to młodzi uczestnicy pierwszej edycji ogólnopolskiego konkursu Instytutu Pamięci Narodowej „Silni Polską!”. Podczas gali finałowej tego projektu wyróżniono 30 najlepszych drużyn z całej Polski. Projekty, słowa i zaangażowanie pokazały, że miłość do Ojczyzny ma wymiar ponadczasowy.

Pamięć jako źródło siły
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję