Dżem truskawkowo-jagodowy
3 szklanki obranych, dokładnie umytych i odsączonych truskawek, 2 szklanki czarnych jagód, 1 czubata łyżeczka cukru.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Opłukane, odsączone truskawki dajemy do szerokiego, płaskiego rondla, przykrywamy, lekko rozgotowujemy, dodajemy łyżeczkę cukru - zagotowujemy. Dodajemy dokładnie odsączone jagody i całość smażymy na niewielkim ogniu przez 20 min. Wylewamy kilka kropel na talerz, aby sprawdzić, czy konsystencja dżemu jest właściwa; gdy trzeba - smażymy jeszcze przez 2-3 minuty. Gorący dżem nakładamy do wygrzanych słoików, szczelnie zamykamy, pasteryzujemy i po opisaniu ustawiamy w chłodnej, ciemnej piwnicy.
Dżem truskawkowy
Reklama
1 kilogram przebranych truskawek, 1 kopiasta łyżeczka cukru, 1 szklanka soku wyciśniętego z czerwonych porzeczek (świeży).
Na spód szerokiego, płytkiego rondla wlewamy sok z porzeczek i sypiemy cukier, całość lekko podgrzewamy. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy truskawki i smażymy na niewielkim ogniu przez 20 min. Gorący dżem przekładamy do słoików, szczelnie zamykamy i pasteryzujemy w temp. 85°C przez pół godziny. Słoiki wychładzamy w wodzie, w której się pasteryzowały. Gdy zimne, wycieramy do sucha, opisujemy i ustawiamy w chłodnym, ciemnym, pozbawionym przewiewów miejscu w piwnicy.
Dżem wiśniowy
1 kilogram drylowanych wiśni, 1 szklanka surowego, świeżo wyciśniętego soku z jabłek lub białych porzeczek, 2 łyżki cukru.
W szerokim, płaskim rondlu mieszamy sok z jabłek lub porzeczek z cukrem, cały czas podgrzewając. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, dodajemy wiśnie i gotujemy na średnim ogniu przez 20-25 min - czas gotowania zależy od wielkości owoców. Dżem jest gotowy, gdy owoce wiśni są lekko szkliste. Gorący nakładamy do wygrzanych słoików, szczelnie zamykamy i pasteryzujemy w temp. 90°C przez 15 min. Studzimy w kociołku. Słoiki z zimnym dżemem wycieramy do sucha, każdy opisujemy i ustawiamy w chłodnym, ciemnym, pozbawionym przewiewów miejscu.