Reklama

Potrawy wigilijne

Wigilijne menu dla najmłodszych (przepisy)

[ TEMATY ]

żywność

dziecko

Archiwum programu “1000 pierwszych dni dla zdrowia”

W tym wyjątkowym czasie warto pomyśleć o przygotowaniu kilku świątecznych propozycji dla najmłodszych. Nie musisz jednak gotować podwójnie, możesz włączyć dziecięce pozycje do „dorosłego” menu albo nieco zmodyfikować przepisy na tradycyjne świąteczne dania. Pamiętaj jednak, żeby jadłospis przewidziany dla dziecka, uwzględniał jego wiek i zaspokajał zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze. To bardzo ważny element tzw. „programowania żywieniowego”, które warunkuje metabolizm Twojego dziecka i jego nawyki żywieniowe na całe przyszłe życie. Okres pierwszych 3 lat życia jest kluczowy dla tego procesu, dlatego pamiętaj, aby także w święta zadbać o zdrowe menu malucha.

Jeśli skończył pół roku

Reklama

W tym wieku nadal głównym posiłkiem malucha jest mleko. Na pewno jednak zaczynasz już urozmaicać jego posiłki i podajesz mu lekkostrawne kaszki bezglutenowe, warzywa i owoce. W czasie świąt bez obaw możesz podać dziecku odżywczą wigilijną zupkę z buraczkami. Zamiast soli i cukru użyj do przyprawienia zupy ziół i soku z cytryny. Barszczyk dla Twojego maluszka powinien mieć gęstszą konsystencję. Ugotowaną zupkę z buraczków zmiksuj i dodaj kilka kropel oliwy z oliwek. Kilkumiesięcznemu dziecku możesz też bezpiecznie podać domowy kisiel owocowy, najlepiej z owoców bogatych w witaminę C np. z truskawek.

Jadłospis rocznego dziecka

Specjalnie dla malca w tym wieku możesz przygotować lekkostrawną wersję pierożków. W wersji z białym serem lub owocami z pewnością przypadną Twojemu dziecku do gustu. Świąteczną atmosferę pomoże wam też z pewnością stworzyć przetarte, upieczone jabłuszko. Pamiętaj, że nie powinnaś podawać dziecku tradycyjnego karpia. Nie dość, że zawiera dużo drobnych ości, to jeszcze zazwyczaj trafia na nasz wigilijny stół w wersji smażonej. W posiłku dziecka zastąp karpia świeżymi filetami z ryb morskich, świetnie sprawdzi się na przykład łosoś lub dorsz, najlepiej w postaci gotowanej lub upieczonej w ziołach. Ale możesz też bez obaw podać dziecku rybę przyrządzoną na parze (np. duszoną z warzywami) albo w galarecie. Pamiętaj, aby z porcji, którą podajesz dziecku, dokładnie usunąć ości.

Reklama

Co podać dwulatkowi?

Dietę dwulatka możesz wzbogacić o jeszcze inne świąteczne przysmaki. Oczywiście w niewielkich ilościach i przygotowane specjalnie z myślą o dziecku - z ograniczoną zawartością cukru. Możesz na przykład podać maluchowi kawałek sernika, ale bez dodatku orzechów, które możesz zastąpić na przykład owocami. Pamiętaj też, że to sezon na cytrusy, które zawierają dużo witamin. Dwulatkowi możesz też dać spróbować pachnących, domowych pierniczków. Z dużym prawdopodobieństwem możesz nawet liczyć na jego drobną pomoc np. przy ich ozdabianiu. Pamiętajcie tylko, żeby ograniczyć dodatek cukru, miodu i korzennych przypraw.

Wigilia trzylatka

Może Ci się wydawać, że Twoje dziecko w tym wieku je już wszystko to co Ty, jednak pamiętaj, że nadal jego układ pokarmowy nie jest przystosowany do wszystkich, szczególnie ciężkostrawnych pokarmów. Nadal nie powinnaś podawać mu grzybów i ich przetworów (pierogów i pasztecików z farszem grzybowym, wigilijnej zupy grzybowej). U małego dziecka mogą one powodować poważne problemy z brzuszkiem. Jeśli Twoje dziecko bardzo lubi wigilijną kapustę, pamiętaj, aby doprawić ją suszoną śliwką i kminkiem; dzięki nim będzie mniej ciężkostrawna.

Pamiętaj, żeby wszystkie dania dla dziecka przygotowywać ze świeżych, dobrej jakości składników. Bilansuj je też odpowiednio, dbając o to, żeby w posiłkach malca znalazły się wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Z jego diety (a najlepiej z jadłospisu całej rodziny) wyklucz sól, cukier i niezdrowe przekąski.

Poniżej znajdziesz kilka przepisów na Wasze wspólne święta. Niech będą radosne, rodzinne, pełne nowych wrażeń i smaków.

Wielowarzywny barszczyk czerwony (dla dziecka po 1. roku życia). Zupa dla dziecka i rodziców

1 porcja około 220 ml

1,5 l wody
200 g piersi z indyka
2 większe buraki
3 marchewki
1 pietruszka
1 małe jabłuszko
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonego majeranku
0,5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Do osolonej wody wrzucamy mięso. Gotujemy do momentu aż mięsko będzie miękkie, po czym wyjmujemy je z wywaru. Dodajemy czosnek. Następnie, po kilku minutach, do mięsnego wywaru dorzucamy pokrojone w kostkę marchewkę i pietruszkę. Kolejnym krokiem jest dorzucenie startych buraczków oraz majeranku. Gdy już będziemy zbliżać się do końca gotowania zupy, dodajmy pokrojone jabłko. Dodaj taką ilość warzyw, aby barszczyk był od nich gęsty.

Tak przygotowana zupa może być świetną, pełnowartościową alternatywą barszczu dla dziecka w wieku powyżej 1. roku życia. Po odłożeniu porcji dla dziecka, pozostałą część zupy możemy dowolnie doprawić, wedle naszych upodobań smakowych.

Pieczone jabłuszko z miodem (dla dziecka po 1. roku życia)*

* przepis ze strony www.1000dni.pl

Składniki na 1 porcję:

1 kwaśne jabłko
łyżeczka miodu
łyżeczka posiekanych/tartych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Jabłko umyć i osuszyć. Nożykiem lub łyżeczką wydrążyć gniazdo nasienne. Miód wymieszać z orzechami, napełnić nim jabłko. Piec w piekarniku w 180-200°C przez ok. 15 minut. Podawać ciepłe.

Pierożki dla małych smakoszy (dla dziecka po 1. roku życia)

Ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanki ciepłej wody

Farsz:
pół kostki sera białego
1 żółtko
0,5 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Farsz:
Wszystkie składniki farszu połącz. Farsz możesz np. zmiksować.

Ciasto:

Wsyp mąkę do miski. Następnie stopniowo dodawaj wodę, jednocześnie wyrabiając ciasto. Gdy oba składniki się połączą, wyłóż ciasto na stolnicę i ugniataj do momentu uzyskania sprężystej struktury. Posyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na cienki placek. Wykrawaj kółka szklanką lub specjalną maszynką do pierogów. Do środka nałóż przygotowany wcześniej farsz i dobrze sklej brzegi.

Tak przygotowane pierożki, czas ugotować. Do garnka z osoloną i gotującą się wodą wrzuć ostrożnie przygotowane pierogi. Najlepiej tyle, aby utworzyły jedną warstwę na dnie. Podczas gotowania od czasu do czasu zamieszaj je, pilnując aby nie przywierały do dna garnka. Gotuj do momentu wypłynięcia pierożków na wierzch.

2013-12-17 10:17

Ocena: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kubuś - cud ocalenia

Niedziela sosnowiecka 52/2012, str. 6-7

[ TEMATY ]

dziecko

Agnieszka Lorek

Uśmiechnięty Kubuś

Uśmiechnięty Kubuś

Jest święto Matki Bożej Fatimskiej, 13 października 2011 r., kolejna rocznica „cudu słońca”. Do klasztoru Dominikanów w Gidlach przyjeżdżają Asia i Mariusz z parafii Najświętszego Serca Pana Jezusa w Będzinie, by prosić o łaskę uzdrowienia dla swojego synka Kubusia. Wierzą, że Maryja może wyprosić u Syna to, co po ludzku wydaje się niemożliwe. Wierzą, że Najcudowniejsza z Matek, Uzdrowienie Chorych, wbrew temu co mówią lekarze i cała medycyna, nie zawiedzie. To co dzieje się następnego dnia nie można określić inaczej, jak tylko cud...

Kubuś przyszedł na świat 2 marca 2011 r. Z jego narodzin cieszyli się wszyscy - mama, tata, babcia, dziadziuś, siostrzyczka Ola, cała rodzina, przyjaciele i znajomi. Tak jak zawsze, gdy na świat przychodzi nowy człowiek. - Do 7. miesiąca życia dziecka jakby nie było - grzeczny, zdrowy, uśmiechnięty, rósł jak na drożdżach - opowiadają rodzice Kuby, oboje nauczyciele będzińskich szkół.

CZYTAJ DALEJ

Znamy datę uroczystości pogrzebowych abp. Wojciecha Ziemby

2021-04-22 12:28

[ TEMATY ]

pogrzeb

Abp Wojciech Ziemba

archiwarm.pl

Uroczystości pogrzebowe zmarłego wczoraj śp. abp. Wojciecha Ziemby, arcybiskupa seniora archidiecezji warmińskiej, rozpoczną się w poniedziałek 26 kwietnia br. Msza św. pogrzebowa odbędzie się 27 kwietnia w bazylice katedralnej św. Jakuba w Olsztynie, po czym ciało Zmarłego złożone zostanie w katedralnej Krypcie Arcybiskupów Warmińskich. Eucharystia transmitowana będzie w internecie.

Uroczystości pogrzebowe śp. abp. Wojciecha Ziemby, arcybiskupa seniora archidiecezji warmińskiej rozpoczną się w poniedziałek 26 kwietnia 2021 r. w bazylice katedralnej św. Jakuba Apostoła w Olsztynie.

CZYTAJ DALEJ

Jasna Góra: w oczekiwaniu na beatyfikację Prymasa Wyszyńskiego

2021-04-22 13:19

[ TEMATY ]

kard. Stefan Wyszyński

Archiwum

Kard. Stefan Wyszyński

Kard. Stefan Wyszyński

„Wolność i jej zagrożenia” będą tematem kolejnego spotkania „W oczekiwaniu na beatyfikację Prymasa Wyszyńskiego”. Wśród gości historyk, prof. Andrzej Nowak. W tym cyklu rozważania dotyczą Milenijnego Aktu Oddania Narodu Polskiego Matce Bożej z 3 maja 1966 r. Rozważania związane z posługą i duchowością kard. Stefana Wyszyńskiego odbędą się 27 kwietnia na Jasnej Górze.

Gośćmi spotkania będą: prof. Andrzej Nowak, publicysta, historyk, wykładowca Uniwersytetu Jagiellońskiego i Beata Mackiewicz, redaktor tekstów Prymasa Wyszyńskiego i dyrektor wydawnictwa Soli Deo.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Redaktor Naczelna Tygodnika Katolickiego „Niedziela” wyznaczyła w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję