Królik w śmietanie
(Przepis na 6 porcji)
Comber i uda, zwane szyneczkami, z młodego królika, kawałek (ok. 5 dag) świeżej, zamrożonej słoniny, sól, 2 szklanki gęstej, 18-procentowej śmietany (może być jogurt i śmietana - pół na pół), sok z cytryny, 1 płaska łyżka mąki, 1 łyżka siekanej natki pietruszki (może być mrożona), mielona słodka papryka (ilość według potrzeby), tłuszcz do smażenia - olej i łyżka czystego smalcu.
Mięso pozbawiamy błon i żył, wycieramy dokładnie ściereczką skropioną octem, nacieramy solą, szpikujemy niewielkimi kawałkami zamrożonej słoniny, oprószamy mieloną papryką i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 30 min. Spód brytfanny polewamy olejem, boki naczynia smarujemy smalcem, układamy comber, przepołowione uda, pozostałym smalcem smarujemy wierzchnią warstwę mięsa. Brytfannę wstawiamy do piekarnika na godzinę - od czasu do czasu piekące się mięso polewamy łyżką wody i wytworzonym sosem. Gdy mięso jest prawie miękkie, zalewamy je śmietaną dokładnie wymieszaną z mąką i dusimy razem przez 5-7 min. Gęsty sos doprawiamy sokiem z cytryny i - gdy trzeba - solą i szczyptą białego pieprzu. Po wyłożeniu na głęboki półmisek oprószamy zieleniną. Królika podajemy z kładzionymi kluskami z półfrancuskiego ciasta lub z młodymi ziemniakami i delikatną w smaku surówką.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Wiosenna surówka z sałaty
(Przepis na dużą salaterkę)
1 duża główka sałaty masłowej, 1 świeży ogórek (najsmaczniejszy tzw. wąż), 6 młodych cebulek, 2 kopiaste łyżki siekanego szczypiorku.
Sos: 1 szklanka naturalnego jogurtu, 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka posiekanych, młodych pędów czosnku lub drobno posiekany ząbek czosnku, sok z cytryny, cukier, sól, biały pieprz, drobno posiekany szczypiorek do oprószenia surówki.
Podzieloną na liście sałatę płuczemy i obsuszamy. Ogórek kroimy w półplasterki, cebulki - w cienkie krążki. Składniki surówki układamy w salaterce, całość posypujemy szczypiorkiem.
Sos: Jogurt lekko ubijamy ze śmietaną - składniki powinny się spienić. Dodajemy posiekane pędy czosnku lub rozdrobniony czosnek. Sos przyprawiamy według własnych upodobań smakowych.
Spienionym sosem zalewamy surówkę, lekko unosząc ją po bokach, by sos dotarł do wszystkich warstw. Surówkę podajemy zaraz po przygotowaniu.