Reklama

Z naszej kuchni

Na drugie danie

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Królik w śmietanie

(Przepis na 6 porcji)

Comber i uda, zwane szyneczkami, z młodego królika, kawałek (ok. 5 dag) świeżej, zamrożonej słoniny, sól, 2 szklanki gęstej, 18-procentowej śmietany (może być jogurt i śmietana - pół na pół), sok z cytryny, 1 płaska łyżka mąki, 1 łyżka siekanej natki pietruszki (może być mrożona), mielona słodka papryka (ilość według potrzeby), tłuszcz do smażenia - olej i łyżka czystego smalcu.

Mięso pozbawiamy błon i żył, wycieramy dokładnie ściereczką skropioną octem, nacieramy solą, szpikujemy niewielkimi kawałkami zamrożonej słoniny, oprószamy mieloną papryką i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 30 min. Spód brytfanny polewamy olejem, boki naczynia smarujemy smalcem, układamy comber, przepołowione uda, pozostałym smalcem smarujemy wierzchnią warstwę mięsa. Brytfannę wstawiamy do piekarnika na godzinę - od czasu do czasu piekące się mięso polewamy łyżką wody i wytworzonym sosem. Gdy mięso jest prawie miękkie, zalewamy je śmietaną dokładnie wymieszaną z mąką i dusimy razem przez 5-7 min. Gęsty sos doprawiamy sokiem z cytryny i - gdy trzeba - solą i szczyptą białego pieprzu. Po wyłożeniu na głęboki półmisek oprószamy zieleniną. Królika podajemy z kładzionymi kluskami z półfrancuskiego ciasta lub z młodymi ziemniakami i delikatną w smaku surówką.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Wiosenna surówka z sałaty

(Przepis na dużą salaterkę)

1 duża główka sałaty masłowej, 1 świeży ogórek (najsmaczniejszy tzw. wąż), 6 młodych cebulek, 2 kopiaste łyżki siekanego szczypiorku.
Sos: 1 szklanka naturalnego jogurtu, 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka posiekanych, młodych pędów czosnku lub drobno posiekany ząbek czosnku, sok z cytryny, cukier, sól, biały pieprz, drobno posiekany szczypiorek do oprószenia surówki.

Podzieloną na liście sałatę płuczemy i obsuszamy. Ogórek kroimy w półplasterki, cebulki - w cienkie krążki. Składniki surówki układamy w salaterce, całość posypujemy szczypiorkiem.
Sos: Jogurt lekko ubijamy ze śmietaną - składniki powinny się spienić. Dodajemy posiekane pędy czosnku lub rozdrobniony czosnek. Sos przyprawiamy według własnych upodobań smakowych.
Spienionym sosem zalewamy surówkę, lekko unosząc ją po bokach, by sos dotarł do wszystkich warstw. Surówkę podajemy zaraz po przygotowaniu.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kard. Ryś: Stanisława Leszczyńska to wzór obrony życia

2024-04-18 16:33

[ TEMATY ]

Auschwitz

Stanisława Leszczyńska

Kard. Grzegorz Ryś

domena publiczna

Stanisława Leszczyńska (ok. 1935)

Stanisława Leszczyńska (ok. 1935)

Ona jest potężnym znakiem ratowania każdego życia. Świadczy o tym zdanie, które sama zapisała w swoim raporcie położnej z Auschwitz: «dzieci nie wolno zabijać». Tak o heroicznej postawie Stanisławy Leszczyńskiej opowiada kard. Grzegorz Ryś. Zakończył się diecezjalny etap procesu beatyfikacyjnego sługi Bożej. Wczoraj zebrane dokumenty dostarczono do watykańskiej Dykasterii Spraw Kanonizacyjnych.

Portatorowi akt, ks. dr. Łukaszowi Burchardowi, pomogli w tym kard. Konrad Krajewski, jałmużnik papieski, kard. Grzegorz Ryś, metropolita łódzki, ks. prał. Krzysztof Nykiel - regens Penitencjarii Apostolskiej, ks. prał. Zbigniew Tracz - kanclerz Kurii Metropolitalnej Łódzkiej.

CZYTAJ DALEJ

„Od Mokrej do Monte Cassino” – wernisaż nowej historycznej wystawy na Jasnej Górze

2024-04-18 20:51

[ TEMATY ]

Jasna Góra

wernisaż

Monte Cassino

BPJG

„Od Mokrej do Monte Cassino - szlakiem 12 Pułku Ułanów Podolskich” - to temat najnowszej wystawy przygotowanej na Jasnej Górze, której wernisaż odbędzie się już jutro, 19 kwietnia. Na wystawie znajdą się także szczątki bombowca Vickers Wellington Dywizjonu 305 pochodzące ze zbiorów Jasnej Góry, które dotąd nie były prezentowane. Ekspozycja znajduje się w pawilonie wystaw czasowych w Bastionie św. Rocha.

Uroczystość otwarcia wystawy rozpocznie Msza św. sprawowana w Kaplicy Matki Bożej o godz. 11.00, po niej w południe odbędzie się wernisaż.

CZYTAJ DALEJ

Chełm. Twierdza Pana Boga

2024-04-19 05:51

Tadeusz Boniecki

Wzruszająca i bogata duchowo modlitwa, muzyka, świadectwa i konferencje a wszystko w ramach zorganizowanej w Chełmie po raz drugi konferencji formacyjno-modlitewnej „Twierdza”. Hasłem tegorocznej edycji była „Taktyka Królestwa”. Spotkanie zorganizowało Chełmskie Centrum Ewangelizacji i Chełmska Szkoła Ewangelizacji z moderatorem ks. Pawłem Gołofitem. W całodniowej konferencji uczestniczyło ponad 500 osób w sali widowiskowej ChDK oraz 135 osób on- line. Nad właściwym przebiegiem czuwało ponad 20 wolontariuszy.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję