Reklama

Z naszej kuchni

Kabaczek

Jest niezwykle cennym surowcem kulinarnym o delikatnym smaku, zawiera spore ilości prowitaminy A i niewiele kalorii, czyli jest to wymarzona jarzyna dla osób z nadwagą lub tych, którzy bardzo dbają o figurę.

Kabaczek w sosie koperkowym

(Przepis na 4 porcje)

1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 1 szklanka pełnego mleka, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, 2 kopiaste łyżki siekanego koperku (może być mrożony), sól i pieprz, 1 duży kabaczek, tłuszcz i tarta bułka do formy.

Reklama

Obrany kabaczek dzielimy na 4 części, usuwamy miąższ oraz pestki, każdą część dzielimy na połowę, obgotowujemy przez 3 min (nie dłużej) w lekko osolonej wodzie, wyjmujemy cedzakową łyżką na sito - odstawiamy do odsączenia.
Sos: Masło zasmażamy z mąką, uważając, by się nie zrumieniła, ale straciła smak surowizny, zasmażkę rozprowadzamy zimnym mlekiem, zagotowujemy - cały czas mieszając, by nie było grudek. Puszysty, gęsty sos zestawiamy z ognia, lekko doprawiamy do smaku, łączymy ze spienioną śmietaną i dodajemy koperek.
W naczyniu do zapiekania, wysmarowanym tłuszczem i oprószonym tartą bułką, układamy porcje ugotowanego kabaczka, zalewamy gorącym sosem i wstawiamy na 10 min do wygrzanego do 2000 C piekarnika. Potrawa nie powinna się zrumienić.
Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko i białym mięsem lub z jajkami w koszulkach i ziemniakami purée. Kabaczek wyśmienicie smakuje z dodatkiem chrupiących krokietów z kaszy lub z cienkimi, chrupiącymi frytkami.

Kabaczek faszerowany

(Przepis na 2 porcje)

1 dorodny kabaczek.
Farsz: 20 dag mięsa mielonego (wieprzowego lub drobiowego), 1 jajko, 1/2 szklanki tartej bułki, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżeczki keczupu, sól, pieprz, mielona słodka papryka, 1/2 szklanki śmietany, 1/2 szklanki utartego żółtego sera, tłuszcz do wysmarowania formy, zielenina.

Obrany ze skórki kabaczek kroimy wzdłuż, ostrą łyżeczką usuwamy miąższ i pestki, kładziemy do naczynia z wrzącą, lekko osoloną wodą na 3-4 min. Wyjmujemy cedzakową łyżką, lekko oprószamy solą i pieprzem - odstawiamy w chłodne miejsce.
Farsz: W mleku moczymy tartą bułkę. Posiekaną cebulę i czosnek lekko zasmażamy - składniki powinny się tylko zeszklić. Do mięsa dodajemy spulchnioną tartą bułkę, cebulę, keczup, jajko, przyprawy - wyrabiamy na jednolitą masę i farszem napełniamy „z czubem” przygotowane części kabaczka.
Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem, układamy kabaczki, lekko kropimy po wierzchu tłuszczem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 1800 C. Po 15-20 min (czas zapiekania zależy od wielkości kabaczka) polewamy porcje lekko spienioną śmietaną połączoną z utartym żółtym serem i raz jeszcze wstawiamy do piekarnika na 10-12 min.
Podajemy, gdy ser lekko się zrumieni, z ziemniakami purée lub chrupiącymi frytkami i zieloną sałatą.

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Tokio: Polscy siatkarze wygrali z Włochami!

2021-07-26 09:10

[ TEMATY ]

Tokio

Tokio 2020

PAP/Leszek Szymański

Polscy siatkarze pokonali Włochów 3:0 (25:20, 26:24, 25:20) w swoim drugim meczu grupy A turnieju olimpijskiego w Tokio. To pierwsze zwycięstwo biało-czerwonych na igrzyskach.

W pierwszym spotkaniu Polacy przegrali z Iranem 2:3, Włosi z kolei pokonali Kanadę 3:2.

CZYTAJ DALEJ

Płoty: Rusza Przystanek Jezus - Ogólnopolska Inicjatywa Ewangelizacyjna

2021-07-26 11:10

[ TEMATY ]

Przystanek Jezus

facebook.com/PrzystanekJezus

Dziś rozpoczyna się Ogólnopolska Inicjatywa Ewangelizacyjna Przystanek Jezus. Z powodu zmiany lokalizacji festiwalu Pol’and’Rock w tym roku ewangelizatorzy spotkają się w Płotach (woj. Zachodniopomorskie). Wydarzenie organizowane już po raz 21. potrwa do 1 sierpnia.

Do udziału w ewangelizacji zaproszono członków wspólnot, stowarzyszeń i ruchów kościelnych. Zgodnie z ideą Przystanku Jezus chcą oni towarzyszyć młodym w ich wędrówce wiary i niewiary. Dlatego podczas Festiwalu Pol’and’Rock pragną stworzyć dla nich przestrzeń spotkania z ewangelizatorami, by mogli usłyszeć przesłanie Dobrej Nowiny.

CZYTAJ DALEJ

Potrzeba nam świętych i trzeźwych ojców

2021-07-27 10:33

[ TEMATY ]

trzeźwość

ojciec

pixabay.com

Na potrzebę trzeźwości we wszystkich obszarach życia społecznego, zwłaszcza w rodzinach zwracał uwagę bp Tadeusz Bronakowski, biskup pomocniczy diecezji łomżyńskiej i przewodniczący Zespołu Apostolstwa Trzeźwości i Osób Uzależnionych przy Konferencji Episkopatu Polski. Wygłosił on homilię podczas 17. Ogólnopolskiej Modlitwy o Trzeźwość Narodu w Miejscu Piastowym na Podkarpaciu. Szczególną rolę w wychowaniu do trzeźwości – jak mówił kaznodzieja – mają ojcowie.

Kaznodzieja wielokrotnie odnosił się do słów bł. ks. Bronisława Markiewicza „Polska będzie trzeźwa, albo jej wcale nie będzie”. Podkreślił, że w tym stwierdzeniu wcale nie ma przesady.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Redaktor Naczelna Tygodnika Katolickiego „Niedziela” wyznaczyła w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję