Reklama

Z naszej kuchni

Niepowtarzalny smak dorodnych antonówek

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Szarlotka z suchego pieczywa

Przepis na 1 małą tortownicę

1 suchy, najlepiej razowy - ale może być kilku gatunków - chleb, 8 dużych, dorodnych antonówek, 2 kopiaste łyżki cukru (koniecznie drobnego), cynamon, sok z cytryny i otarta z niej skórka, 2/3 kostki (18 dag) masła, 10 dag rodzynek, cukier puder do posypania, masło i tarta bułka do formy.

Rodzynki płuczemy, przelewamy na sicie wrzątkiem, odstawiamy do przechłodzenia. Obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych jabłka ucieramy na tarce z dużymi otworami, posypujemy cukrem, kropimy sokiem z cytryny, dodajemy otartą skórkę z cytryny, rodzynki - składniki mieszamy, wstawiamy pod przykryciem w chłodne miejsce. Czerstwe pieczywo dosuszamy w piekarniku, przepuszczamy przez maszynkę. Masło lekko topimy. Tortownicę smarujemy obficie tłuszczem i oprószamy tartą bułką. Na spód tortownicy sypiemy na wys. 1 cm warstwę zmielonego chleba, kropimy 1/3 część stopionego masła, nakładamy połowę utartych jabłek, na nich - warstwę 1 cm mielonego chleba, kropimy 1/3 część stopionego masła, następnie nakładamy pozostałe jabłka. Całość delikatnie dociskamy, posypujemy 1 cm warstwą mielonego pieczywa i kropimy pozostałym masłem. Całość wstawiamy do wygrzanego do temp. 160o C piekarnika i pieczemy przez 35-40 min. Czas pieczenia zależy od wysokości szarlotki. Podajemy gorącą - z porcją lodów waniliowych lub śmietankowych albo na zimno - z bitą śmietaną.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Drożdżowe racuchy z jabłkami

Przepis na 1 dużą paterę

2 dag świeżych drożdży, 1/2 szklanki pełnego mleka, 2 łyżki oliwy, 2 żółtka, 1 łyżka cukru pudru, mąka (ile wejdzie), sól, 2 szklanki utartych na tarce z dużymi otworami jabłek (wcześniej obranych ze skórki i pozbawionych gniazd nasiennych), cukier puder do oprószenia racuchów, olej lub olej i smalec (pół na pół).

W letnim mleku z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżeczki mąki rozprowadzamy drożdże. Gdy podwoją swoją objętość, dodajemy żółtka, sól, cukier i tyle mąki, by ciasto miało konsystencję jak na lane kluski. Do ciasta dodajemy ubitą z białek pianę, całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy - najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W szerokim, płaskim rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Do wyrośniętego ciasta dodajemy jabłka, mieszamy. Metalową, cienką łyżką nabieramy niewielką ilość ciasta, kładziemy na gorący tłuszcz, gdy jedna strona się zrumieni, odwracamy, dosmażamy, wyjmujemy cedzakową łyżką na warstwę bibuły, do odsączenia. Gorące racuchy układamy warstwami na paterze, oprószamy cukrem pudrem. Najsmaczniejsze, jeszcze ciepłe.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Nabożeństwa majowe: modlitwa, która przetrwała wieki

2025-05-07 14:52

[ TEMATY ]

litania loretańska

Karol Porwich/Niedziela

Maj od wieków zajmuje wyjątkowe miejsce w duchowości katolickiej jako miesiąc szczególnie poświęcony Matce Bożej. Nabożeństwa majowe - tzw. „majówki” - wpisały się na stałe w religijny pejzaż Polski, odbywając się wieczorami w świątyniach, przy kapliczkach, grotach i przydrożnych figurach. Ich centralnym punktem pozostaje Litania Loretańska, której wezwania przez wieki pogłębiały maryjne przeżywanie wiary.

Choć źródła maryjnej pobożności sięgają V wieku na Wschodzie, dopiero na przełomie XIII i XIV wieku miesiąc maj zaczęto na Zachodzie poświęcać Maryi - głównie z inicjatywy króla Hiszpanii Alfonsa X, który zachęcał wiernych do wspólnej modlitwy przy figurach Matki Bożej. Tradycja ta szybko się rozprzestrzeniła, a swój rozwój zawdzięczała także postępowi technicznemu - drukowane modlitewniki, jak „Maj duchowy” z 1549 roku, popularyzowały majowe formy kultu jako odpowiedź na kryzys Reformacji.
CZYTAJ DALEJ

NA ŻYWO: Rozpoczęcie konklawe - transmisja z Watykanu

2025-05-07 14:05

[ TEMATY ]

konklawe

Kaplica Sykstyńska

dym

Redakcja/Vatican News

Transmisja Konklawe

Transmisja Konklawe

Już dziś wieczorem odbędzie się pierwsze głosowanie kardynałów elektorów podczas rozpoczynającego się o 16.30 konklawe. Pierwszy dym z komina Kaplicy Sykstyńskiej - biały oznaczający wybór nowego biskupa Rzymu, lub czarny wskazujący, że wybór nie został jeszcze dokonany - spodziewany jest najwcześniej około godziny 19.00.

Od godziny 15:45 będzie można oglądać na żywo transmisję z Watykanu. 
CZYTAJ DALEJ

Czy dziś pojawi się biały dym? Transmisja na żywo z Watykanu

2025-05-08 09:54

[ TEMATY ]

Watykan

konklawe

transmisja

biały dym

wybór papieża

Agata Kowalska

Czy dziś zobaczymy biały dym?

Czy dziś zobaczymy biały dym?

O godz. 9 kardynałowie udali się do Kaplicy Sykstyńskiej, gdzie przystąpili do drugiego głosowania. Jeżeli dwa poranne zakończą się bez rezultatu, to czarny dym pojawi się około 12.30.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję