Reklama

Z naszej kuchni

Potrawy na uroczysty obiad i podwieczorek

Niedziela Ogólnopolska 3/2005

Fot. Mateusz Banaszkiewicz

Fot. Mateusz Banaszkiewicz

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Filety z kurczaka z owocami

Przepis na 4 porcje

4 dorodne filety ze świeżego kurczaka, 1 duża cytryna (skórka i sok), 1 słoik dobrze wysmażonego, gęstego musu jabłkowego, sól, oliwa i masło (pół na pół), 4 goździki.
Sos: 1/2 szklanki konfitur z wiśni, 1/2 szklanki soku wiśniowego naturalnego (może być esencjonalny sok z kompotu), 2 łyżki płynnego miodu.

Opłukane, osuszone filety, gdy trzeba, lekko formujemy drewnianym (ważne), zwilżonym w zimnej wodzie tłuczkiem, w każdy wbijamy goździk i smarujemy, miejsce przy miejscu, musem. Odstawiamy w chłodne miejsce. Z cytryny ocieramy skórkę i wyciskamy sok, uważając, by nie dostały się pestki.
Na spód wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania układamy filety, kropimy dość obficie oliwą, oprószamy delikatnie solą, polewamy sokiem z cytryny i wstawiamy do nagrzanego do temp. 180ºC piekarnika na 25-35 min. W połowie pieczenia odwracamy porcje na drugą stronę i posypujemy częścią skórki otartej z cytryny.
Sos: Do miksera dajemy konfitury, gdy utworzy się jednolity, puszysty mus, dodajemy pozostałą część skórki z cytryny oraz miód i sok, lejąc strumykiem. Sos powinien mieć wyraźny wiśniowy smak z lekką nutą miodowej słodyczy.
Porcje kurczaka podajemy na wygrzanych talerzach, polane sosem z pieczenia, oddzielnie - w sosjerce, zimny, wiśniowy sos. Znakomitym dodatkiem będą cienkie, chrupiące, gorące frytki.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kawowy murzynek

Przepis na 4 wysokie szklanki

2 szklanki pełnego mleka, 2 kopiaste łyżki kawy rozpuszczalnej dobrego gatunku, 2 kopiaste łyżki cukru, szczypta cynamonu, 4 łyżeczki utartej gorzkiej czekolady.

Do gorącego, ale nie wrzącego mleka sypiemy kawę, cukier, cynamon. Składniki dokładnie mieszamy, odstawiamy w chłodne miejsce. Przed podaniem płyn miksujemy - powinien się dobrze spienić, nalewamy do wysokich szklanek, na wierzch każdej porcji sypiemy utartą czekoladę, gdy zrobi się „czekoladowy kożuszek”, podajemy z wysoką łyżeczką lub słomką.
Rada: Kto lubi, może na wierzch każdej porcji położyć łyżkę bitej śmietany i dopiero wówczas posypać całość utartą czekoladą.

2005-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kraków/ Taksówkarz został zaatakowany nożem przez pasażera; trwa obława

2025-08-22 21:33

[ TEMATY ]

Kraków

Adobe Stock

W Krakowie trwają poszukiwania mężczyzny, który w trakcie kursu zaatakował taksówkarza nożem i uciekł. Poszkodowany obcokrajowiec, który prowadził pojazd, z ranami ciętymi trafił do szpitala.

Według informacji małopolskiej policji, w piątek ok. godz. 17 w pobliżu Tauron Areny Kraków zatrzymała się taksówka, z której wybiegło dwóch mężczyzny - kierowca i pasażer. Taksówkarz, który miał rany cięte szyi, przedramienia i ręki, zemdlał. Policja przekazała, że jest to obcokrajowiec. Mężczyzna w stanie stabilnym trafił do jednego z krakowskich szpitali.
CZYTAJ DALEJ

Nowenna do Matki Bożej Częstochowskiej

[ TEMATY ]

Nowenna do Matki Bożej Częstochowskiej

Karol Porwich/Niedziela

Nowenna przed Uroczystością Najświętszej Maryi Panny Częstochowskiej trwa od 17 do 25 sierpnia przez dziewięć kolejnych dni, podczas których odmawiamy przypisane na każdy dzień poniższe modlitwy.

CZYTAJ DALEJ

Abp Szal podczas dożynek w Tyrawie Wołowskiej: Szanujmy chleb

2025-08-23 17:17

ks. Maciej Flader

Poświecenie wieńców dożynkowych

Poświecenie wieńców dożynkowych

Dzisiaj dziękujemy Panu Bogu za chleb. Szanujemy ten chleb, niech ten chleb, który dzielimy, także w czasie Eucharystii i ten chleb, który dzielimy, choćby przy obrzędem dożynkach, przy obrzędzie dożynkach będzie znakiem nie dzielenia ludzi, ale zjednoczenia. mówił abp Adam Szal w Tyrawie Wołowskiej podczas dożynek gminno-powiatowych.

Ordynariusz Przemyski podkreślał wagę wdzięczności, porównując ją do Bożego daru życia, który otrzymujemy każdego dnia. W kontekście współczesnego świata, naznaczonego wojną i kataklizmami, Kaznodzieja wzywał do wdzięczności za możliwość bezpiecznego zbioru plonów. - Wdzięczność to piękna cecha. A my dzisiaj przychodzimy po to, aby zawołać ziemię wydała swój plon. Pan Bóg nam pobłogosławił. Ta wdzięczność jest ważna, gdy zorientujemy się, gdy doświadczymy, Ile jest niebezpieczeństw we współczesnym świecie. Dlatego dzisiaj nie chcemy podziękować za to, że mogliśmy zebrać plony, że mimo tego, że w pewnych momentach pogoda nie sprzyjała żniwom, to jednak udało się zebrać plony – mówił abp Adam Szal.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję