Reklama

Z naszej kuchni

Jarmuż

Najczęściej używany do przybierania półmisków - a szkoda! To niezwykle cenne, wręcz przepełnione witaminami i solami mineralnymi warzywo powinno od czasu do czasu gościć na naszych stołach. Po pierwszych przymrozkach jego liście tracą charakterystyczną goryczkę, wzrasta w nich zawartość białka i cukru, dzięki czemu są doskonałym surowcem do przygotowywania smacznych dań.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Jarmuż zapiekany pod beszamelem

Przepis na 4 porcje

50 dag liści jarmużu (waga po obraniu zgrubień i żyłek), 25 dag mielonego mięsa (wieprzowe lub drobiowe), 1 duża cebula, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki oleju, sól, pieprz, szczypta przyprawy oregano, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka keczupu, 1 szklanka utartego żółtego sera.
Sos: 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 1 szklanka mleka, 2 jajka, sól i biały pieprz, tarta bułka i tłuszcz do formy.

Reklama

Obrane liście jarmużu zalewamy szklanką wrzątku, lekko solimy, gotujemy pod przykryciem 5 min, cedzimy i odstawiamy do wychłodzenia. Zimny - siekamy niezbyt drobno.
Na rozgrzanym tłuszczu zasmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą, dodajemy mielone mięso oraz wszystkie przyprawy i nadal zasmażamy przez 10 min.
Sos: Masło zasmażamy z mąką, uważając, by się nie zrumieniła, a tylko straciła smak surowizny. Zasmażkę rozprowadzamy mlekiem, zagotowujemy, cały czas mieszając, by nie było grudek. Zestawiamy z ognia. Jajka roztrzepujemy w kubeczku, dodajemy dwie łyżki gorącej wody, dokładnie mieszamy, dodajemy do sosu i doprawiamy do smaku.
Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem, posypujemy tartą bułką, na spód dajemy przygotowane mięso, na wyrównaną powierzchnię nakładamy jarmuż wymieszany z utartym serem, całość zalewamy sosem i posypujemy tartą bułką. Wstawiamy do wygrzanego piekarnika, zapiekamy w temp. 180°C przez pół godz. Podajemy 15 min po wyjęciu z piekarnika z dodatkiem chrupiących frytek.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Żeberka w jarzynce z jarmużu

Przepis na 4 porcje

1 kg liści jarmużu (waga po obraniu zgrubień i żyłek), 4 cebule, 80 dag żeberek, 2 łyżki oleju, 4 goździki, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, 1 łyżeczka musztardy, szczypta cukru.

Liście jarmużu wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy pod przykryciem przez 5 min, cedzimy. Po przechłodzeniu siekamy niezbyt drobno.
Na tłuszczu zasmażamy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy jarmuż, przyprawy (pieprz, sól, cukier) i smażymy razem 2 min.
Do każdej wytartej wilgotną ściereczką porcji żeberek wciskamy goździk. Mięso wkładamy do naczynia z jarmużem, zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, ok. pół godz. (mięso powinno być miękkie).
Mąkę rumienimy na suchej patelni, łączymy z łyżką wody i dodajemy do jarmużu. Całość doprawiamy do smaku łagodną musztardą i, gdy trzeba, solą i pieprzem. Podajemy do ziemniaków smażonych, purée lub ziemniaczanych krokietów.

2005-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Abp Wojda: Kościół musi zmienić język głoszenia Ewangelii i kontynuować proces oczyszczania

2025-12-26 19:02

[ TEMATY ]

abp Tadeusz Wojda SAC

BP KEP

Abp Tadeusz Wojda

Abp Tadeusz Wojda

Aby oprzeć się laicyzacji w Polsce, Kościół musi zmienić język głoszenia Ewangelii, dać większą przestrzeń wiernym i kontynuować proces oczyszczania z zaniedbań związanych z pedofilią - powiedział PAP przewodniczący KEP abp Tadeusz Wojda Dodał, że niezbędne jest też pogłębienia wiary.

Według abp. Wojdy chrześcijaństwo, podkreślając uniwersalną godność ludzkiej osoby, „przyczyniło się do powstania podstawowych praw człowieka”.
CZYTAJ DALEJ

Czy 26 grudnia obwiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych?

2025-12-23 12:04

Adobe Stock

26 grudnia będziemy w Oktawie Narodzenia Pańskiego, podczas której obowiązuje w piątek wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. Wyjątkiem może być sytuacja, gdy udzielona zostanie dyspensa przez biskupa diecezjalnego. Jak to wygląda w archidiecezji wrocławskiej?

„Piątkowa wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych nie obowiązuje tylko w piątki, w które wypada uroczystość (por. Kodeks Prawa Kanonicznego, kan. 1251). Zgodnie z „Tabelą pierwszeństwa dni liturgicznych”, zawartą w „Ogólnych normach roku liturgicznego i kalendarza” w Mszale Rzymskim (str. [84]), w roku liturgicznym występują dwie oktawy, które mają różną rangę: oktawa Wielkanocy w randze uroczystości (grupa I - znosi “post piątkowy”) oraz oktawa Narodzenia Pańskiego w randze święta (grupa II - nie znosi “postu piątkowego”)
CZYTAJ DALEJ

„Ujrzał i uwierzył” nie znaczy jeszcze, że wszystko rozumie

2025-12-26 18:26

[ TEMATY ]

Ks. Krzysztof Młotek

Glossa Marginalia

BP KEP

1 J 1, 1-4
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję