Reklama

Z naszej kuchni

Flaki - według przepisu mojej Babci

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Przepis na 8-10 porcji

1,8-2 kg flaków wołowych (wybrać białe, grube), 1 duża porcja włoszczyzny - bez kapusty, żebra wołowe oraz kość cukrowa (razem ponad 0,5 kg) lub 0,5 kg mięsa wołowego „z kwiatkiem”, 1 kostka rosołowa lub 2-3 małe kostki maggi.
Zasmażka: 0,5 kostki masła (12,5 dag), 2 łyżki mąki, kto lubi - śmietana. Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka słodka i ostra, imbir, majeranek, ziarna czarnego pieprzu, ziela angielskiego, listki laurowe. Utarty ser, najlepiej parmezan, ale może być inny, lekko przesuszony, np. tylżycki.

Oczyszczone flaki dokładnie płuczemy w ciepłej wodzie, rozkładamy w rynience, posypujemy grubą warstwą soli, szorujemy - miejsce przy miejscu miękką szczoteczką, ponownie płuczemy w ciepłej wodzie, przekładamy do dużego garnka (ważne), zalewamy dużą ilością zimnej wody i zagotowujemy. Trzymamy na ogniu ok. 3 min, cedzimy, ponownie zalewamy wodą, zagotowujemy, trzymamy na ogniu (woda powinna tylko „mrugać”) 10 min - ponownie cedzimy i jeszcze raz płuczemy w ciepłej wodzie. Tak przygotowane flaki zalewamy ciepłą wodą, stawiamy na ogniu, dodajemy sól, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, mały liść laurowy i gotujemy na średnim ogniu przez 2-2,5 godz. - po tym czasie dodajemy część włoszczyzny i gotujemy nadal, aż będą bardzo miękkie (czasami trwa to ok. 4 godz.). Wodę, która podczas gotowania wyparuje, uzupełniamy, ile trzeba - zawsze wrzątkiem! Oddzielnie gotujemy wołowinę z pozostałą włoszczyzną, przyprawami i kostką rosołową; gdy trzeba, rosół szumujemy - powinien być klarowny.
Ugotowane miękkie flaki wykładamy na miskę, by przestygły. Do rosołu z wołowiny dodajemy, gdy trzeba, część wywaru, w którym gotowały się flaki, dokładnie cedzimy przez gęste sito, dodajemy pokrojoną w tzw. makaronik twardą włoszczyznę (marchew, korzeń pietruszki i seler) i pokrojone w równie cienkie paseczki flaki, mieszamy - zagotowujemy. Na rozgrzanym maśle zasmażamy mąkę, cały czas mieszając - mąka nie powinna się zrumienić, ale stracić smak surowizny. Zasmażkę rozprowadzamy rosołem, zagęszczamy flaki, zagotowujemy i dodajemy wszystkie przyprawy w ilości według własnych upodobań smakowych. Kto lubi, może dodać do flaków szklankę dobrej śmietany.
Podajemy w wygrzanej wazie lub w specjalnych kokilkach, oddzielnie utarty ser i wszystkie przyprawy.
Rada: Flaki są smaczniejsze, gdy ugotujemy je poprzedniego dnia, a dopiero przed podaniem połączymy z zasmażką i przyprawami. I jeszcze jedna rada: Zbyt gęste flaki możemy nieco rozrzedzić, dodając pewną ilość klarownego rosołu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2005-12-31 00:00

Ocena: 0 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Franciszek podczas Mszy Krzyżma do kapłanów: musimy być wolni od surowości i oskarżeń, od egoizmu i ambicji!

2024-03-28 10:38

[ TEMATY ]

papież Franciszek

PAP/EPA/GIUSEPPE LAMI

Do postrzegania życia i powołania w perspektywie całej przeszłości i przyszłości oraz odkrycia na nowo potrzeby adoracji i bezinteresownej, spokojnej i przedłużonej modlitwy serca - zachęcił Franciszek w Wielki Czwartek podczas Mszy Krzyżma w watykańskiej Bazylice św. Piotra. Papież wskazał na potrzebę skruchy, która jest nie tyle owocem naszej sprawności, lecz łaską i jako taka musi być wyproszona na modlitwie.

MSZA KRZYŻMA
HOMILIA OJCA ŚWIĘTEGO FRANCISZKA

CZYTAJ DALEJ

Tajemnica Wielkiego Czwartku wciąga nas w przepastną ciszę Ciemnicy

[ TEMATY ]

Wielki Czwartek

Karol Porwich/Niedziela

Święte Triduum – dni, których nie można przegapić. Dni, które trzeba nasączyć modlitwą i trwaniem przy Jezusie.

Święte Triduum to dni wielkiej Obecności i... Nieobecności Jezusa. Tajemnica Wielkiego Czwartku – z ustanowieniem Eucharystii i kapłaństwa – wciąga nas w przepastną ciszę Ciemnicy.

CZYTAJ DALEJ

Tata w przedszkolu

2024-03-28 11:07

Archiwum przedszkola

W Przedszkolu Integracyjnym Niepublicznym Zgromadzenia Sióstr Kanoniczek Ducha Świętego im. bł. Ojca Gwidona został zorganizowany Dzień Ojca.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję