Przepis na dużą porcję
1 szklanka „z czubem” ugotowanego na sypko ryżu (może być z poprzedniego dnia), 2 łyżki oleju, 1 marchew, 1 cebula, biała część pora, 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego, 1/2 szklanki rosołu (może być z koncentratu), sól, pieprz, 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii (zioła trzeba rozetrzeć w dłoniach), 1 łyżka utartego żółtego sera, cienkie plasterki chudej wędliny w ilości potrzebnej do wyłożenia naczynia do zapiekania, oliwa lub oliwa i masło - pół na pół do zasmażenia warzyw, zielenina.
Na rozgrzanym tłuszczu zasmażamy, często mieszając, posiekaną cebulę i pokrojony w cienkie półplasterki por. Gdy się zeszklą, dodajemy utartą na tarce z dużymi otworami marchew i nadal, często mieszając, zasmażamy razem przez 3 min. Do zasmażonych warzyw dodajemy rosół i składniki, dusimy pod przykryciem 10-12 min - do miękkości. Do miękkich warzyw dodajemy pastę pomidorową, przyprawy, łączymy z ryżem i, gdy trzeba, dodatkowo doprawiamy do smaku.
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy plasterki wędliny, rozkładamy na spodzie kokilki, na nich rozkładamy przygotowany ryż, powierzchnię wyrównujemy, posypujemy utartym serem, wstawiamy do nagrzanego do 180o C piekarnika na 12-15 min. Podajemy, gdy ser lekko się zrumieni, z dodatkiem szklanki pomidorowego lub warzywnego soku i sezonową surówką.
Pomóż w rozwoju naszego portalu