Pasta z sardynkami
1 opakowanie serka homogenizowanego, 1 puszka sardynek, 2 kopiaste łyżki drobno posiekanego szczypiorku, 1 łyżeczka drobno posiekanych pędów młodego czosnku, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki, sól i biały pieprz - do smaku.
Sardynki wykładamy na salaterkę i rozcieramy widelcem na jednolitą masę, łączymy z serem i zieleniną, przyprawiamy do smaku. Pastą smarujemy kanapki np. na drugie śniadanie - dzieciom do szkoły, a sobie do pracy.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Pasta z koncentratem pomidorowym
1 opakowanie serka homogenizowanego, 1 mała puszka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka keczupu, 1 czerwona cebula, 1 kopiasta łyżka drobno posiekanego szczypiorku (może być z cebulką), 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki, 1 płaska łyżeczka grubo zmiażdżonego białego pieprzu, szczypta soli.
Posiekaną cebulę łączymy z zieleniną, dodajemy serek, koncentrat pomidorowy, keczup, przyprawy. Pasta smakuje najlepiej, gdy nałożymy ją na kromki chleba posmarowane masłem i wyłożone listkami sałaty.