SKŁADNIKI:
3 piersi z kurczaka, 1/2 kalafiora, 1/2 brokułu, 4 marchewki, 1/2 puszki kukurydzy, sos beszamelowy, przyprawa „Kamis” do kurczaka, sól, pieprz, cukier
WYKONANIE:
Piersi z kurczaka pokroić na 3-4 części, posypać przyprawą do kurczaka, obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu z odrobiną czosnku. Kalafior i brokuł podzielić na różyczki, blanszować (parzyć we wrzątku 3 min) w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Marchewkę obrać, pokroić na większe talarki, obgotować w osolonej wodzie (15 min). W naczyniu żaroodpornym układać kurczaka, brokuły, kalafior, marchew, wysypać kukurydzę. Całość zalać sosem beszamelowym i zapiekać 30-40 min.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
SOS BESZAMELOWY:
1 szklanka intensywnego rosołu wołowego, 1 lub 2 żółtka, 1 łyżka mąki, 1/2 szklanki śmietany lub mleka, sok z cytryny, sól, pieprz, ząbek czosnku
WYKONANIE:
Przesianą mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami śmietany. Rosół zagotować, do wrzątku wlać mąkę ze śmietaną.
Mieszając, doprowadzić do wrzenia, odstawić. Dodać żółtka wymieszane z pozostałą śmietaną. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Można dodać ząbek utartego czosnku lub sól czosnkową.
Zebrała Jolanta Marszałek